Понад 600 страв: в Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту «Cult Food» Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, розроблений на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Збірник складається з понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України.
Презентація збірника відбулася у Києві у середній загальноосвітній школі №281 за участі першої леді України Олени Зеленської, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, міністра освіти та науки Оксена Лісового, посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікса Бауманна, голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, голови Національної асоціації громадського харчування та керівника команда реформи шкільного харчування Ореста Степаняка, шеф-кухаря Євгена Клопотенка та керівника офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» в Україні Галини Майструк.
Чому це важливо?
Перший збірник страв для шкільних їдалень, що був затверджений у 2022 році, став вхідним квитком у реформу шкільного харчування та початком фундаментальних змін. За цей час команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка зрозуміла, що 180 страв — це надто мало, щоб забезпечити всі харчові потреби сучасних дітей. Відтак вирішила створити збірник рекомендованих рецептур із більшою кількістю страв. Усі вони розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України, зокрема експертами Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва, Київського національного торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки і торгівлі.
Всі страви, що увійшли до збірника, відповідають вимогам постанови Кабінету Міністрів №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а сам збірник затверджено Держпродспоживслужбою, Інститутом громадського здоровʼя ім. О. М. Марзєєва та схвалено комісією Інституту модернізації змісту освіти МОН для використання в освітньому процесі.
«Коли кажуть “рецепт від Клопотенка”, уся країна знає, про що йдеться. Вдячна йому за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування. Євген підсилив реформу й навіть став її міфом. Наприклад, досі існує міф, що всі його рецепти обов’язкові до виконання. Насправді ця чудова, зрозуміла й детальна книжка — це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона — дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», — зауважила перша леді Олена Зеленська.
Що змінилося?
«Україна, як культурний центр Європи, відзначається своїм унікальним і різноманітним кулінарним спадком, який відображає впливи численних європейських культур, — зазначає Орест Степаняк, керівник команди реформи шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування. — Розробка меню для освітніх закладів вимагає глибокої експертизи, і завдяки колосальній праці команди Євгена Клопотенка цей збірник стане ключем до значного розширення асортименту страв в школах по всій країні!».
Оновлений збірник складається з 14 розділів та 621 рецептури. Тут і традиційні українські страви, і популярні страви світової кухні, зокрема, зі шкільного меню європейських країн.
Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення.
Друковані примірники збірника за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» будуть безоплатно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food.
-
16:13Діалог влади та бізнесу: відбулась зустріч підприємців і влади в межах комунікаційної платформи
Регіональна платформа “Діалог влади та бізнесу” продовжує діяти при Черкаській ОВА. Цього разу тема зустрічі стосувалася податкових змін. Про це повідомляють у департаменті регіонального розвитку…
16:13 -
16:10Споживачі з електроопалювальними установками платитимуть пільговий тариф за спожиту електроенергію до 2 тис. кВт/год
Споживачі, які використовують електроопалювальні установки, відтепер платитимуть повний тариф лише за ті обсяги електрики, які перевищують ліміт в 2 тисячі кВт/год. За решту спожитої електроенергії…
16:10 -
16:08337 жителів Черкащини скористалися державними грантовими програмами для розвитку бізнесу
Ефективний супровід – якісний результат. Фахівці регіональних офісів «Зроблено в Україні» продовжують консультувати черкащан, які хочуть залучити гранти на розвиток власної справи. Так, минулоріч 337…
16:08 -
14:31Черкащина збільшує експорт продукції агропромислового комплексу
Черкаська область має високий експортний потенціал та входить у десятку лідерів по Україні. Про це інформують у департаменті агропромислового розвитку ОВА. За підсумками січня –…
14:31 -
14:06Черкащина – лідер зариблення Кременчуцького водосховища у 2024 році
Черкащина є лідером у зарибленні водойми державного значення – Кременчуцького водосховища. Туди у 2024 році вселено більше 66 тонн дворічки малька товстолоба, завважки від 200…
14:06 -
12:38Ветеранський спорт: за першу добу — понад 5000 заяв
Менш ніж за добу після старту нової програми Мінветеранів, за якою учасники бойових дій та ветерани з інвалідністю внаслідок війни зможуть щоквартально отримувати по 1…
12:38 -
12:04Для ветеранів, військових та їхніх родин запускають безкоштовний ІТ-курс з основ DevOps
Український ветеранський фонд, рекрутингова платформа Lobby X та ІТ-компанія SoftServe оголошують про старт набору на безплатний курс "DevOps Fundamentals" для ветеранів, ветеранок, військових, членів їхніх…
12:04 -
11:04Прозорість і підзвітність: на Черкащині відслідковують публічні закупівлі
Моніторинг публічних закупівель, оголошених через систему Prozorro, триває в області. Проводять цю роботу в межах діяльності робочої групи «Прозорість та підзвітність». Так, з 10 січня…
11:04 -
11:02Мінрозвитку провело моніторинг та оцінку ступеня безбар’єрності об’єктів
Важливим нововведенням стало розширення об’єктів дослідження: вперше проведено обстеження стану вулиць, зупинок громадського транспорту та об’єктів благоустрою. У 2024 році Міністерство провело масштабний моніторинг стану…
11:02 -
10:03Зимова єПідтримка: 10 млн заявок на виплату 1000 грн у Дії
Вже 10 млн українців подали заявки на отримання виплат за програмою «Зимова єПідтримка» в застосунку Дія. Серед них майже 2,5 млн — виплати на дітей.…
10:03 -
10:00Укрпошта презентує у День Соборності України нові марки
22 січня в День Соборності України Укрпошта випустить поштові марки із зображенням одягу українців Кубані, Білгородщини та Курщини. Ця особлива марка присвячена річниці підписання Президентом…
10:00 -
09:50Робота в екосистемі DREAM: на Черкащині провели навчання
Як працювати в електронному кабінеті користувача DREAM навчалися представники структурних підрозділів обласної адміністрації та територіальних громад Черкащини. Організували та провели захід департамент регіонального розвитку ОВА…
09:50