Понад 600 страв: в Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту «Cult Food» Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, розроблений на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Збірник складається з понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України.
Презентація збірника відбулася у Києві у середній загальноосвітній школі №281 за участі першої леді України Олени Зеленської, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, міністра освіти та науки Оксена Лісового, посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікса Бауманна, голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, голови Національної асоціації громадського харчування та керівника команда реформи шкільного харчування Ореста Степаняка, шеф-кухаря Євгена Клопотенка та керівника офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» в Україні Галини Майструк.
Чому це важливо?
Перший збірник страв для шкільних їдалень, що був затверджений у 2022 році, став вхідним квитком у реформу шкільного харчування та початком фундаментальних змін. За цей час команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка зрозуміла, що 180 страв — це надто мало, щоб забезпечити всі харчові потреби сучасних дітей. Відтак вирішила створити збірник рекомендованих рецептур із більшою кількістю страв. Усі вони розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України, зокрема експертами Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва, Київського національного торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки і торгівлі.
Всі страви, що увійшли до збірника, відповідають вимогам постанови Кабінету Міністрів №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а сам збірник затверджено Держпродспоживслужбою, Інститутом громадського здоровʼя ім. О. М. Марзєєва та схвалено комісією Інституту модернізації змісту освіти МОН для використання в освітньому процесі.
«Коли кажуть “рецепт від Клопотенка”, уся країна знає, про що йдеться. Вдячна йому за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування. Євген підсилив реформу й навіть став її міфом. Наприклад, досі існує міф, що всі його рецепти обов’язкові до виконання. Насправді ця чудова, зрозуміла й детальна книжка — це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона — дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», — зауважила перша леді Олена Зеленська.
Що змінилося?
«Україна, як культурний центр Європи, відзначається своїм унікальним і різноманітним кулінарним спадком, який відображає впливи численних європейських культур, — зазначає Орест Степаняк, керівник команди реформи шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування. — Розробка меню для освітніх закладів вимагає глибокої експертизи, і завдяки колосальній праці команди Євгена Клопотенка цей збірник стане ключем до значного розширення асортименту страв в школах по всій країні!».
Оновлений збірник складається з 14 розділів та 621 рецептури. Тут і традиційні українські страви, і популярні страви світової кухні, зокрема, зі шкільного меню європейських країн.
Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення.
Друковані примірники збірника за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» будуть безоплатно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food.
-
17:00На Черкащині працюють над фондом тимчасового житла для ВПО
У тергромадах області інвентаризують житлові приміщення. Вони надалі становитимуть базу фонду житла для вимушених переселенців. Про роботу в цьому напрямі йшлося на засіданні координаційного центру…
17:00 -
16:30Навіки у строю: Ігор Табурець передав ордени рідним загиблих оборонців
Відзнаки Верховного Головнокомандувача передали рідним полеглих нацгвардійців зі обласного центру та захисників із Золотоніщини. Ордени «За мужність» ІІ та ІІІ ступеня їм вручив очільник області…
16:30 -
15:28Уряд переорієнтовує програму «Доступні кредити 5-7-9%» на інвестиційні цілі
Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, який визначає параметри програми «Доступні кредити 5-7-9%». Зокрема, було знижено максимальну суму…
15:28 -
14:07Invictus Games 2025: на участь у відборі подали заявки майже пів тисячі заявок
На участь у відборі до національної збірної України на Ігри Нескорених 2025 у Ванкувері-Вістлері (Канада) зарєєстровано 496 кандидатів. Про це інформують у Мінветеранів. Заявки мали…
14:07 -
10:46Гранти ветеранам: 246 млн грн інвестує держава в бізнес ветеранів через гранти
Ще 52 переможці за підсумками сьомої у 2024 році хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів. Вони отримають 26 млн грн на започаткування або розвиток…
10:46 -
10:02На Черкащині розпочинають роботу над проектом регіонального плану управління відходами
В області розпочали роботу над напрацюванням проекту регіонального плану управління відходами. Координує цей процес управління екології та природних ресурсів ОВА. Натепер фахівці управління напрацювали алгоритм…
10:02 -
09:46Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт
Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя. Про це інформують у Мінветеранів. Цикл програм запустив Український…
09:46 -
09:17Державні послуги у сфері туризму — на Гіді
Тільки плануєте відкрити туристичний бізнес і не знаєте, з чого почати? Гід з державних послуг допоможе. Там знайдете покрокову інструкцію, як отримати необхідний сервіс. Замість…
09:17 -
08:41Загальні бойові втрати противника станом на 01 травня
Загальні бойові втрати противника з 24 лютого 2022 по 01 травня 2024 орієнтовно склали: особового складу / personnel ‒ близько/ about 469840 (+1120) осіб /…
08:41 -
08:38Звернення Президента
https://youtu.be/EBtSfM8qQS4 Бажаю здоров’я, шановні українці, українки! Сьогодні передусім наша вдячність кожному воїну Державної прикордонної служби України. Сьогодні – їхній професійний день. Це тисячі фахових воїнів…
08:38 -
16:45Черкащина підсилила один із підрозділів ЗСУ FPV-”пташками”
Різної модифікації, перевірені, дієві. Від Черкащини передали ще +110 FPV-дронів одному з підрозділів Збройних Сил України. Про це повідомив очільник області Ігор Табурець. Придбали дрони…
16:45 -
15:51Програма ЄС LIFE 2024: стартував відбір екопропозицій
Європейська Комісія оголосила конкурс пропозицій в рамках Програми ЄС LIFE 2024 (LIFE Calls for Proposals 2024) на 571 мільйон євро. Вони доступні для проектів, які…
15:51