Комунікація про актуальне: на Уманщині відбулося обласне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад

Енергетична стійкість. Муніципальна співпраця. Залучення міжнародних ресурсів для розвитку громад. На Черкащині відбулося обласне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Як наголосив начальник Черкаської ОВА, лише співробітництво держави, громад і бізнесу, міжнародних партнерів дозволить Черкащині наростити енергетичні потужності та посилити власну стійкість.

– Комунікували на конгресі про надважливе: передовсім про енергетику, – зауважив Ігор Табурець – Так, кілька днів, як графіки погодинних відключень не діють у нас в області. Але це не привід розслаблятися. Навпаки – це додаткова можливість, щоб ми працювали над енергетичною стійкістю. Розвиток розподіленої генерації – наш пріоритет.

В області вже є напрацювання у цій галузі. Зокрема, на Черкащині розвивають сонячну, вітрову та гідроенергетику. Вже запустили в роботу першу в області вітрову електростанцію, діє з пів сотні сонячних станцій і понад десяток малих гідроелектростанцій. Також тут працюють у напрямі когенерації.

– Наше завдання – ефективно спрацювати та надалі розвивати цей напрямок, – наголосив начальник ОВА. – Стратегію дій озвучили. Які є фінансові інструменти – теж. В області уже працюють 16 когенераційних установок. Масштабуємось далі.

Ще 34 когенераційні установки готують до запуску, розповів заступник очільника області Антон Царюк. Активно працює над забезпеченням власної енергонезалежності бізнес.

– Розподілена генерація збільшує стійкість і гнучкість енергосистеми нашої країни, яка зазнає постійних ворожих атак, – зауважив він. –  Держава ухвалила стратегію розвитку розподільної генерації до 2035 року та операційний план до неї. Це передбачає комплекс заходів, які стимулюватимуть розвиток розподільної генерації. Пріоритет саме на когенерацію, оскільки такі установки можна ввести в експлуатацію за коротший проміжок часу, порівняно із сонячними чи іншими видами станцій із альтернативних видів енергетики.

Зокрема, спрощено умови підключення когенераційних установок до енергосистеми та газорозподільчих мереж. На рівні області створили робочу групу щодо сприяння розподіленій генерації в Черкаській області. Її основне завдання – координація процесів та пришвидшення приєднання до енергосистем.

Громади області та комунальні підприємства уже мають позитивні приклади співпраці з міжнародними програмами. Зокрема з USAID. Також є платформи допомоги на базі GIZ, JICO, ETAF, інструменти яких можуть залучати громади. Комунальні підприємства можуть скористатися перевагами ЕСКО-договорів.

– На сьогодні «Черкаситеплокомуненерго» експлуатує 8 когенераційних установок, – зауважив керівник цього комунального підприємства Павло Карась. – У планах запустити в роботу ще три найближчим часом, а до нового року – ще 5. Когенераційна машина виробляє електроенергію та тепло.

Також на конгресі представили можливості міжнародних донорських програм для громад, відзвітували про виконання доручень, які напрацювали під час попередніх засідань.

– Влада має працювати задля того, щоб дбати про своїх громадян, розвивати потенціал своїх територій, – зазначив начальник ОВА Ігор Табурець. – Важливо співпрацювати з великими донорськими організаціями, посилювати муніципальне співпробітництво, переймати досвід міст-побратимів. Це плюс для нашої стійкості. Спільні проєкти, партнерство, співпраця – наша мета. Як на рівні області, так і найменших громад.

Офіційну інформацію читайте на наших ресурсах:

Стрічка новин