«В нас є тільки один вихід – збільшувати розмір реальної економіки», – радник Прем’єр-міністра України

Економіка в Україні 30 років була полем спекуляцій для політиків та отримувачів корупційної ренти. На цьому наголосив радник Прем’єр-міністра України, виконавчий директор Центру економічного відновлення Кирило Криволап у рамках Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Економіка без олігархів».

«Економіка в нас майже весь час за останні 30 років була полем спекуляцій для політиків та отримувачів корупційної ренти. В результаті інші країни створювали стратегії ще в 90-х, робили реформи, лібералізували ринки, створювали ринки капіталу, стимулювали експорт і вбудовували себе в ланцюги доданої вартості. Ми ж натомість примудрилися не тільки не зробити ці реформи вчасно, а ще й фактично дискредитували найбільшу частину загальновживаних нормальних економічних стимулів, як вільні економічні зони, промислові парки, навіть іноземні інвестиції – коли йшла розмова про ринок землі, то їх потребу ставили під сумнів», – зазначив Криволап.

На його думку, така дискредитація відбулася через певні корупційні історії з 1990-х і 2000-х років і це необхідно змінити.

«Бо цього ВВП фізично не вистачить на нормальну освіту, армію, медицину. В нас є тільки один вихід – збільшувати розмір реальної економіки принаймні у два рази за наступні 10 років. Національна економічна стратегія якраз закладає чітке бачення як це зробити», – підкреслив Криволап.

Стрічка новин