В Україні презентували план заходів з реформування системи шкільного харчування
Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у презентації плану заходів з реформування системи шкільного харчування та представленні оновленого меню.
У 2020 році за ініціативою першої леді України Олени Зеленської стартувала реформа системи шкільного харчування. Роботу розпочали з комплексного дослідження системи харчування в українських школах, яке проводилося спільно з міністерствами економіки, освіти і науки та охорони здоров’я. Для комісійного обстеження було відібрано 500 шкіл комунальної форми власності, у яких навчається близько 300 тисяч учнів. Ознайомитися з результатами аудиту можна за посиланням.
«Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я», – зазначила Олена Зеленська.
Результати онлайн-опитування, проведеного МОН, щодо задоволеності школярів та батьків допомогли виділити основні проблеми та напрямки реформування системи шкільного харчування, а саме:
- оновлення застарілої нормативної бази;
- вирішення проблем якості та безпечності харчових продуктів;
- покращення ресурсного забезпечення шкіл;
- формування культури здорового харчування.
«Збереження здоров’я дітей є одним з найважливіших завдань держави, тому реформа шкільного харчування надзвичайно актуальна та важлива. Харчування наших дітей має і буде здоровим та збалансованим. Переконаний, що нам це вдасться», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
2020-й став роком перших конкретних кроків у реформі системи шкільного харчування. Спочатку було розроблено та затверджено План заходів з реформування системи шкільного харчування (розпорядження Кабінету Міністрів від 5 серпня 2020 р. № 1008-р). Відбулося суттєве оновлення нормативної бази:
- затверджено оновлений Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти;
- затверджено нові Норми та Порядок організації харчування учнів;
- затверджено нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти;
- розроблено методичні рекомендації щодо здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;
- розроблено методичні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Мінекономіки розробило та затвердило низку нормативно-правових актів, що змінили шкільне харчування та запровадили сучасні й ефективні процедури організації безпечного харчування у закладах освіти. А саме:
- Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти;
- Методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, у закладах освіти;
- Методичні рекомендації щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти.
«Ми переглянули вимоги до організації харчування у шкільних закладах. Тепер регулювання вказаної сфери стало сучасним і європейським, а вимоги до безпечності організації харчування було посилено. Здорове харчування в українській школі – це важливо не тільки для дітей та їхніх батьків, а й для будь-якої справжньої європейської держави», – сказав заступник міністра економіки Сергій Глущенко.
Упродовж 2020 року вдалося покращити матеріально-технічну базу шкільного харчування. Вперше було виділено 400 млн грн державної субвенції для шкіл, завдяки якій відбулася модернізація харчоблоків у 1809 закладах.
Паралельно з оновленням нормативної бази тривала робота над створенням примірного меню для школярів.
«Сьогоднішня презентація оновленого меню – це ще один важливий результат спільної роботи не лише органів державної влади, а й неурядових структур, готових сприяти покращенню ситуації зі шкільним харчуванням. Ми дедалі більше переконуємося в тому, що перебування дитини у школі, її безпека та здоров’я, формування культури харчування та правильних харчових звичок є однією з важливих цінностей Нової української школи, яку ми маємо формувати», – зазначив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.
Під час заходу презентовано нове повноцінне 4-тижневе меню, розроблене в межах робочої групи шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.
Нове меню складається зі 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.
«У меню шкільних їдалень з’являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса у раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень», – говорить Євген Клопотенко.
Ознайомитися з рекомендованим меню можна на сайті МОЗ.
Підхід до реформування системи шкільного харчування був комплексним і включав державний моніторинг постачальників харчових продуктів та послуг з організації харчування. Цього року Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провела 414 позапланових та вісім планових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. Перевірено 3966 постачальників та 466 операторів ринку, які надають послуги з організації харчування для 14 531 закладу загальної середньої освіти.
«Зміни, які сьогодні відбуваються у надважливий сфері шкільного харчування, є прекрасним взірцем командної роботи під патронатом Олени Зеленської. І мені дуже приємно, що я безпосередньо беру участь у процесі, який закладає підвалини нової системи на багато років вперед. Оновлене меню, яке сьогодні було презентоване, відповідає найкращим європейським практикам та, що найголовніше, розроблено з користю для здоров’я дітей», – наголосила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.
Наступним важливим кроком реформи буде імплементація змін на місцях, впровадження системи контролю, продовження модернізації харчоблоків та популяризації культури здорового харчування в суспільстві, зазначила перша леді.
Над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працювала робоча група, до якої входять представники Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, ДПСС, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти.
-
17:14“Результат залежить від кожного”, – Ігор Табурець на обласному Конгресі місцевих і регіональних влад
Пріоритетні завдання для Черкащини відпрацювали на обласному засіданні Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України. У ньому взяли участь, зокрема, лідери районів і громад,…
17:14 -
16:14«Країна волонтерів»: Укрпошта презентує благодійну марку до Міжнародного дня волонтера
До Міжнародного дня волонтера, що традиційно відзначається на початку грудня, Укрпошта анонсує випуск благодійної поштової марки «Країна волонтерів». Про це інформують у головній пошті країни.…
16:14 -
15:17«Муніципальна няня»: догляд за програмою отримують 2300 дітей
В Україні зростає кількість батьків, які користуються соціальною послугою «Муніципальна няня». Станом на 1 листопада 2024 року послугою скористалися 1877 родин, догляд няні отримують 2300…
15:17 -
15:15Понад 17 тисяч робочих місць створено завдяки державній грантовій програмі
В Україні вже два роки діє грантова програма, що підтримує підприємства переробної промисловості. Завдяки їй створено понад 17 тисяч нових робочих місць. Про це повідомляють…
15:15 -
14:55Національний роумінг: що це та як його налаштувати?
Національний роумінг в Україні працює з перших місяців повномасштабної війни, допомагаючи залишатися на зв’язку навіть у найскладніших умовах. Завдяки цьому проєкту українці можуть під’єднатися до…
14:55 -
14:26Доступні кредити 5-7-9: цьогоріч 41,4 млрд грн отримали майже 8 тисяч агрогосподарств
Цьогоріч 12072 агрогосподарства отримали 93,4 млрд грн банківських кредитів на розвиток. З них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» – 7 982 господарства профінансовано на…
14:26 -
13:39Програми енергетичної стійкості України
Уряд запустив пакет програм зі встановлення сонячних панелей та накопичувачів енергії для громадян, ОСББ та підприємців. Держава допомагає українцям забезпечити себе електроенергією, щоб захистити дім…
13:39 -
11:45Черкащина отримала відзнаку «Ти як» на форумі ментального здоров’я
Форум ментального здоров’я «Стійкість людини – стійкість системи» триває у столиці. Захід відкрила перша леді Олена Зеленська, яка є ініціаторкою створення та впровадження Всеукраїнської програми…
11:45 -
11:29Черкащанка виборола срібло на чемпіонаті Європи з боксу
Змагання відбувалися в Сербії з 16 по 24 листопада. Участь у них взяли 190 спортсменів. Черкащину представляла Марія Маковоз. Про це повідомляють в управлінні у…
11:29 -
10:46Держбюджет-2025: охорона здоровʼя
Сфера охорони здоров’я залишається одним із основних напрямів державної політики у державному бюджеті на 2025 рік. Головними пріоритетами бюджету є створення єдиного медичного простору, забезпечення…
10:46 -
09:54Ігор Табурець про ситуацію в області на ранок 27 листопада
З тривогою через чергові ворожі атаки почалась ця доба в області. По повітряних цілях працювали сили та засоби ППО. Про це повідомляє начальник Черкаської ОВА…
09:54 -
08:54Олена Зеленська: Стійкість одного – це стійкість мільйонів
https://youtu.be/INIfRMYT1lQ?si=JNgEVuxnAcgx0oJI Перша леді України Олена Зеленська у Києві відкрила форум «Стійкість людини – стійкість системи». Захід організували в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»,…
08:54