В обласному Департаменті АПР розповіли про втілення програм розвитку галузей тваринництва на Черкащині
У 2020 році в області діяли низка програм, спрямованих на розвиток окремих галузей тваринництва. Зокрема, в ході реалізації положень Програми розвитку галузі молочного скотарства на 2010 – 2020 роки у всіх категоріях господарств вироблено 461,2 тис. тонн молока. У розрахунку на одного жителя області виробляється 379 кг молока. Зазначені обсяги виробництва молока забезпечують фізіологічну потребу населення відповідно до норм споживання.
У сільгосппідприємствах виробництво молока складає 301,6 тис. тонн, що на 10,5 тис. тонн більше попереднього року.
Приріст виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах досягнуто за рахунок підвищення продуктивності корів, яка збільшилася на 279 кг та досягла 7006 кг молока від корови. Найвищі показники продуктивності досягнуто в сільськогосподарських підприємствах Маньківського (9541 кг молока від корови), Золотоніського (7850кг молока від корови), Черкаського (7316 кг молока від корови) районів.
Позитивний вплив на підвищення продуктивності корів має розвиток племінної бази. У 2020 році проведено експертну оцінку стад у 5 суб᾽єктів господарювання та присвоєно статус племінного заводу та племінного репродуктора з розведення великої рогатої худоби молочного напряму продуктивності (загальна кількість племінних господарств у молочному скотарстві – 25 суб’єктів господарювання).
Продуктивність корів у племінних господарствах області на півтори – дві тисячі кг молока перевищує середньообласний показник (7006 кг), а в племінному заводі ТОВ „Агроко“ продуктивність корів перевищила
11 тисячний рубіж.
Приділялася увага поліпшенню матеріально- технічної бази молочного скотарства та запровадження сучасних технологій виробництва (введено в дію І чергу молочного комплексу ТОВ „Перемога“ Золотоніського району потужністю 750 голів корів).
Щодо виробництва м᾽яса
За останні роки річна реалізація на забій худоби та птиці у всіх категоріях господарств складає 460 – 480 тисяч тонн. З них майже 91 відсоток виробляється в сільськогосподарських підприємствах. У розрахунку на одного жителя області виробляється 270 кг м᾽яса в забійній вазі, що у 3,6 рази перевищує фізіологічні норми споживання. В структурі виробництва м᾽яса 3,5 відсотка складає яловичина, 7,2 відсотка свинина, 89 відсотків м’ясо птиці.
З метою стабілізації ситуації у розвитку галузі свинарства, подальшого збільшення виробництва свинини, удосконалення технології виробництва та забезпечення біобезпеки ферм та комплексів з виробництва свинини була розроблена Програма розвитку галузі свинарства в Черкаській області на 2010 – 2020 роки (далі – Програма).
У 2020 році реалізація свиней на забій в живій вазі сільгосппідприємствами області складає майже 30 тис. тонн що на 9,7 відсотка більше попереднього року.
Чисельність поголів’я свиней станом на 01.01.2021 року збільшилося на 16,5 тис. голів та складає 218,1 тис. голів .
За період реалізації Програми стабілізувалися обсяги виробництва свинини в сільгосппідприємствах на рівні 27-30 тисяч тонн в рік.
Приорітетним напрямком розвитку галузі є запровадження виробництва на свинокомплексах на промисловій основі.
З метою недопущення поширення інфекційних хвороб сільськогосподарських тварин та оправного реагування в разі їх виникнення розроблена Програма запобігання виникненню захворювань домашніх свиней африканською чумою та інших інфекційних хвороб тварин, утворення резервного фонду матеріально-технічних засобів на випадок виникнення вогнища захворювання.
У всіх ветеринарних лікарнях області створені резерви матеріально-технічних ресурсів для виконання першочергових заходів в разі виникнення захворювання на АЧС (дезінфікуючі установки, оприскувачі, дезінфікуючі засоби, спецодяг та взуття).
Випадків захворювання на АЧС протягом 2020 року не було.
Робота з недопущення поширення захворювання на африканську чуму свиней та інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення області знаходиться на постійному контролі обласної державної адміністрації.
-
16:30Безоплатні можливості від Дія.Бізнес для розвитку підприємницьких навичок
Рамка підприємницьких компетенцій EntreComp+ — це адаптований під глобальні виклики та технологічні тренди малого й середнього бізнесу в Україні документ, який допомагає українським підприємцям розвивати…
16:30 -
16:04Президент України відвідав один із командних пунктів 41-ї ОМБр, яка обороняє Часів Яр
Під час робочої поїздки на Донеччину Президент України Володимир Зеленський відвідав один із командних пунктів 41-ї окремої механізованої бригади. Глава держави заслухав доповідь командира бригади…
16:04 -
16:01Наповнення бюджетів усіх рівнів: за перший квартал року надходження платежів сягають більше 7,2 млрд грн
За перший квартал 2024 року надходження платежів, контроль за надходженням яких покладено на управління оподаткування фізичних осіб, становлять 7 277,4 млн грн. Це на 1…
16:01 -
13:34Цифрові продукти та бізнес-акселератор для ветеранів: залучаємо кращі світові практики міжнародних партнерів
Команда Міністерства у справах ветеранів зустрілася із представниками наглядової ради міжнародного фонду у сфері оборонних технологій MITS Capital LLC, щоб обговорити та визначити напрями потенційного…
13:34 -
12:05В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
На контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур. З яких, зокрема: кукурудзи – 748,7 тис. га; ячменю –…
12:05 -
11:08Способи проходження ідентифікації для ВПО, які отримують пенсію
Пенсіонери, які набули статусу внутрішньо переміщеної особи до 24 лютого 2022 року й отримують пенсію в АТ «Ощадбанк», мали пройти фізичну ідентифікацію до 31 березня…
11:08 -
09:47Прозорі закупівлі: які закупівлі оголошені в районах? Дивіться на офіційних ресурсах
Громадський актив може промоніторити публічні закупівлі, оголошені на Черкащині та районах зокрема. На офіційних сайтах постійно оновлюються дані щодо оголошених торгів і закупівель органами місцевого…
09:47 -
09:14Понад 600 страв: в Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту «Cult Food» Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, розроблений на підтримку Стратегії реформи…
09:14 -
09:08Загальні бойові втрати противника станом на 19 квітня
Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно склали:особового складу ‒ близько 457830 (+870) осіб,танків ‒ 7205 (+9) од,бойових броньованих машин ‒ 13852 (+17)…
09:08 -
09:04Олена Зеленська: Харчування дітей має бути здоровим, саме про це має бути кожен рецепт, кожна закупівля, кожна страва
https://youtu.be/IWwero8JyMo?si=UbkAFzBPqGDN-r5R Перша леді України взяла участь у презентації нового збірника рецептур для шкільних їдалень від Євгена Клопотенка. Його представила команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту CultFood…
09:04 -
09:02Звернення Президента України
https://youtu.be/datRuZTpaIw?si=MFF3vyvIcv1F9BEy Бажаю здоров’я, шановні українці, українки! Головне за сьогодні. Перше – селектор, ключові доповіді. Головком – щодо фронту, наших операцій і результатів. Міністр оборони –…
09:02 -
17:10Сучасний адміністратор: фахівці ЦНАПів області підвищували компетентності
Навички фахівця сучасного центру надання адміністративних послуг опановують адміністратори ЦНАПів Черкащини. Організували дводенні навчання Програма PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» у партнерстві з Черкаською…
17:10