В обласному Департаменті АПР розповіли про втілення програм розвитку галузей тваринництва на Черкащині

У 2020 році в області діяли низка програм, спрямованих на розвиток окремих галузей тваринництва.  Зокрема, в ході реалізації положень Програми розвитку галузі молочного скотарства на 2010 – 2020 роки у всіх категоріях господарств вироблено  461,2 тис. тонн  молока. У розрахунку на одного жителя області виробляється 379 кг молока. Зазначені обсяги виробництва молока забезпечують фізіологічну потребу населення відповідно до норм споживання.

У сільгосппідприємствах виробництво молока складає 301,6 тис. тонн, що на 10,5 тис. тонн більше попереднього року.

Приріст виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах досягнуто за рахунок підвищення продуктивності корів, яка збільшилася на 279 кг та досягла 7006 кг молока від корови. Найвищі показники продуктивності досягнуто в сільськогосподарських підприємствах  Маньківського (9541 кг молока від корови), Золотоніського (7850кг молока від корови), Черкаського (7316 кг молока від корови) районів.

Позитивний вплив на підвищення продуктивності корів має розвиток племінної бази. У 2020 році проведено експертну оцінку стад у 5 суб᾽єктів господарювання та присвоєно статус племінного заводу та племінного репродуктора з розведення великої рогатої худоби молочного напряму продуктивності (загальна кількість племінних господарств у молочному скотарстві – 25 суб’єктів господарювання).

Продуктивність корів у племінних господарствах області на півтори – дві тисячі кг молока перевищує середньообласний показник (7006 кг), а в племінному заводі ТОВ „Агроко“ продуктивність корів перевищила
11 тисячний рубіж.

Приділялася увага  поліпшенню матеріально- технічної бази молочного скотарства та запровадження сучасних технологій виробництва (введено в дію І чергу молочного комплексу ТОВ „Перемога“ Золотоніського району потужністю 750 голів корів).

 

Щодо виробництва м᾽яса

За останні роки річна реалізація на забій худоби та птиці у всіх категоріях господарств складає 460 – 480 тисяч тонн. З них майже 91 відсоток виробляється в сільськогосподарських підприємствах. У розрахунку на одного жителя області виробляється 270 кг м᾽яса в забійній вазі, що у 3,6 рази перевищує фізіологічні норми споживання. В структурі виробництва м᾽яса 3,5 відсотка складає яловичина, 7,2 відсотка свинина, 89 відсотків м’ясо птиці.

З метою стабілізації ситуації у розвитку галузі свинарства, подальшого збільшення виробництва свинини, удосконалення технології виробництва та забезпечення біобезпеки ферм та комплексів з виробництва свинини була розроблена Програма розвитку галузі свинарства в Черкаській області на 2010 – 2020 роки (далі – Програма).

У 2020 році реалізація свиней на забій в живій вазі сільгосппідприємствами області складає майже 30 тис. тонн що на 9,7 відсотка більше попереднього року.

Чисельність поголів’я свиней станом на 01.01.2021 року збільшилося на 16,5 тис. голів та складає 218,1 тис. голів .

За період реалізації Програми стабілізувалися обсяги виробництва свинини в сільгосппідприємствах на рівні 27-30 тисяч тонн в рік.

Приорітетним напрямком розвитку галузі є запровадження виробництва на свинокомплексах на промисловій основі.

З метою недопущення поширення інфекційних хвороб сільськогосподарських тварин та оправного реагування в разі їх виникнення  розроблена Програма запобігання виникненню захворювань домашніх свиней африканською чумою та інших інфекційних хвороб тварин, утворення резервного фонду матеріально-технічних засобів на випадок виникнення вогнища захворювання.

У всіх ветеринарних лікарнях області створені резерви матеріально-технічних ресурсів для виконання першочергових заходів в разі виникнення захворювання на АЧС (дезінфікуючі установки, оприскувачі, дезінфікуючі засоби, спецодяг та взуття).

Випадків захворювання на АЧС протягом 2020 року не було.

Робота з недопущення поширення захворювання на африканську чуму свиней та інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення області  знаходиться на постійному контролі обласної державної адміністрації.

 

Стрічка новин