Понад 600 страв: в Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту «Cult Food» Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, розроблений на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Збірник складається з понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України.
Презентація збірника відбулася у Києві у середній загальноосвітній школі №281 за участі першої леді України Олени Зеленської, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, міністра освіти та науки Оксена Лісового, посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікса Бауманна, голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, голови Національної асоціації громадського харчування та керівника команда реформи шкільного харчування Ореста Степаняка, шеф-кухаря Євгена Клопотенка та керівника офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» в Україні Галини Майструк.
Чому це важливо?
Перший збірник страв для шкільних їдалень, що був затверджений у 2022 році, став вхідним квитком у реформу шкільного харчування та початком фундаментальних змін. За цей час команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка зрозуміла, що 180 страв — це надто мало, щоб забезпечити всі харчові потреби сучасних дітей. Відтак вирішила створити збірник рекомендованих рецептур із більшою кількістю страв. Усі вони розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України, зокрема експертами Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва, Київського національного торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки і торгівлі.
Всі страви, що увійшли до збірника, відповідають вимогам постанови Кабінету Міністрів №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а сам збірник затверджено Держпродспоживслужбою, Інститутом громадського здоровʼя ім. О. М. Марзєєва та схвалено комісією Інституту модернізації змісту освіти МОН для використання в освітньому процесі.
«Коли кажуть “рецепт від Клопотенка”, уся країна знає, про що йдеться. Вдячна йому за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування. Євген підсилив реформу й навіть став її міфом. Наприклад, досі існує міф, що всі його рецепти обов’язкові до виконання. Насправді ця чудова, зрозуміла й детальна книжка — це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона — дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», — зауважила перша леді Олена Зеленська.
Що змінилося?
«Україна, як культурний центр Європи, відзначається своїм унікальним і різноманітним кулінарним спадком, який відображає впливи численних європейських культур, — зазначає Орест Степаняк, керівник команди реформи шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування. — Розробка меню для освітніх закладів вимагає глибокої експертизи, і завдяки колосальній праці команди Євгена Клопотенка цей збірник стане ключем до значного розширення асортименту страв в школах по всій країні!».
Оновлений збірник складається з 14 розділів та 621 рецептури. Тут і традиційні українські страви, і популярні страви світової кухні, зокрема, зі шкільного меню європейських країн.
Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення.
Друковані примірники збірника за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» будуть безоплатно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food.
-
16:41«Наше здоров’я у ваших надійних руках», – Наталія Кравченко
Заслужене визнання та подяка. Медичну спільноту Черкащини вітали з професійним святом. У переддень Дня українських медичних працівників їм вручили обласні та міські відзнаки. Від імені…
16:41 -
14:37Військові та цивільні медики стали героями нової поштової марки від Укрпошти
Напередодні Дня медика Укрпошта представила новий марковий аркуш із благодійною складовою під назвою «Героїчні професії. Янголи війни». Він включає дві марки — «Медики. На полі…
14:37 -
14:22В Україні розпочали реформу центрів профтехосвіти ДСЗ, щоб збільшити підготовку фахівців за запитом бізнесу
Починаємо реформу центрів профтехосвіти Державної служби зайнятості, аби вони були сучасним навчальним простором, який допомагатиме бізнесу шукати кваліфіковані кадри. Маємо намір значно збільшити підготовку потрібних…
14:22 -
13:54В Україні вже намолочено понад 22 млн т зернових та олійних
Україні тривають жнива ранніх зернових культур. Вже зібрано понад 19 млн тонн зернових та понад 3 млн тонн олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис.…
13:54 -
13:52Сервіс єПідприємець: як відкрити бізнес “під ключ” за однією заявою
Відкрити чи розширити свою справу можна за однією заявою, заощаджуючи час та уникнувши зайвої бюрократії. Уряд працює над створенням максимально зручних умов для започаткування та…
13:52 -
10:40Жителі Черкащини задекларували право на податкову знижку до повернення з бюджету 15,5 млн грн
Жителі Черкаського регіону поступово декларують право на податкову знижку. Податкова знижка – це можливість повернути частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб із доходів у…
10:40 -
10:17СБУ затримала диверсанта рф, який підпалював електропідстанції на Черкащині
Служба безпеки затримала диверсанта, який за завданням розвідки рф вчинив серію підпалів енергетичних об’єктів на Черкащині. Про це інформують в управлінні СБ України у Черкаській…
10:17 -
10:12Державна підтримка оздоровлення дітей: хто може отримати кошти на путівки
Держава виплачує українським родинам гроші на оздоровлення та відпочинок дітей за програмою єОздоровлення. Батьки мають змогу самостійно обрати заклад і придбати путівку. Виплата на одну…
10:12 -
09:21Пів року “Зроблено в Україні”: перша інвестиційна угода за програмою компенсацій від держави готується до підписання
Однією зі складових політики “Зроблено в Україні” є залучення інвестицій у реальний сектор — це зокрема програма компенсацій для проектів зі значними інвестиціями, компенсації за…
09:21 -
09:15Ідентифікація кожні пів року: ВПО-пенсіонери в Ощадбанку повинні підтвердити особу
Це стосується внутрішньо переміщених осіб, які були взяті на облік до 24 лютого 2022 року. Відповідне питання розглянули на нараді під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.…
09:15 -
09:11Більше вибору для учнівства: Уряд затвердив державний стандарт профільної середньої освіти
Кабінет Міністрів України затвердив Державний стандарт профільної середньої освіти. Стандарт будуть застосовувати в академічних ліцеях (10–12 класи), закладах професійної (професійно-технічної), а також фахової передвищої та…
09:11 -
09:10Загальні бойові втрати противника станом на 26 липня
Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 26.07.24 орієнтовно склали:особового складу ‒ близько 572300 (+950) осіб ,танків ‒ 8320 (+7) од,бойових броньованих машин ‒ 16050…
09:10