«Черкащина – зразкова область зі впровадження безпечного та здорового харчування», – Сергій Шкарлет
У Черкаській області у 328 закладах середньої освіти відбулося оновлення шкільного меню до сучасних стандартів якості. До нового навчального року закуплено 428 одиниць кухонного обладнання для 250 закладів на понад 6 млн грн. Ще 12 млн грн спрамовано на проєкт підтримки сучасної системи безпечного харчування.
У 425 школах (80%) впроваджена система безпечного харчування НАССР (англ.), що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції, решта закладів завершують процедури впровадження.
«На Черкащині спрямовано 12 млн грн на проєкт підтримки сучасної системи безпечного та здорового харчування, що є прикладом для наслідування для інших регіонів. У 171 школі Черкащини меню оновлено з використанням страв із рецептурного збірника авторитетного кулінарного експерта Євгена Клопотенка, а інші школи рухаються за власними технологічними картами. Харчоблоки працюють у 529 закладах загальної середньої освіти, що покриває 99,3% території області. Тепер є меню, яке демонструє, що їжа для школярів може бути не лише корисною, а й різноманітною та смачною. За все це від імені Міносвіти я щиро дякую голові Черкаської ОДА Олександрові Скічку», – зазначив під час форуму «Реформа шкільного харчування» міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.
«У мої шкільні роки, замість повноцінних страв, ми найчастіше обідали булочками-пиріжками. Сьогодні ситуація кардинально інша. Підтримуючи ініціативу першої леді України Олени Зеленської, ми істотно оновлюємо підходи до шкільного харчування. Ця реформа – не лише про нову техніку в харчоблоках та меню, це глобально – про здорову націю, – коментує результати реформи шкільного харчування голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Скічко, – Від старту реформи ми запровадили пілотний проєкт «Дітям Черкащини – якісне, безпечне харчування». В рамках цього проєкту у 23 школах ми оновили харчоблоки їдалень, розробили яскравий дизайн фуд-зон, а замість звичного меню тепер там – мультипрофільне та на вибір. Як результат, понад 70% тамтешніх старшокласників почали обідати у шкільних їдальнях. Зауважте, що це лише перші реальні результати реформи, а надалі – відбудеться ланцюгова реакція змін. Тому й далі працюємо на результат!»
Додамо, що у школах Черкащини майже 40% учнів 1-4 класів харчуються безкоштовно. Крім того, забезпечені безкоштовним харчуванням 100% дітей пільгових категорій. На забезпечення безкоштовного харчування учнів споямовано 105,3 млн грн: учнів 1-4 класу понад 73 млн грн і понад 9 млн грн позабюджетних коштів, на харчування понад 3 тисяч дітей закладів інституційного догляду та виховання дітей обласного підпорядкування – понад 23,3 млн грн з обласного бюджету.
Нагадаємо, що у Черкаській області функціонує 533 заклади загальної середньої освіти, у тому числі 163 заклади у містах та 370 закладів у сільській місцевості. У 51 закладі загальної середньої освіти учнями використовуються картки «Юніор» від ПриватБанку, які дозволяють здійснювати батьківський контроль за харчуванням дітей та зменшують контакт із готівкою в умовах пандемії під час розрахунку в їдальнях і буфетах.
-
17:07Весняне лісовідновлення на Черкащині набирає обертів
Масштабна весняна кампанія зі створення нових лісів триває в області. Тут планують висадити понад 2,8 млн сіянців на понад 536 га. Лісівники відходять від монокультур…
17:07 -
16:27День довкілля: на Черкащині тривають весняні толоки
Працівники обласної адміністрації долучились до традиційної весняної акції. Її приурочили до Дня довкілля. Цього разу спільно прибирали узбережжя Дніпра. Участь в екологічній ініціативі також взяли…
16:27 -
14:53У кожному регіоні України запрацюють центри підготовки громадян до національного спротиву
Центри підготовки громадян до національного спротиву запрацюють у кожному регіоні України. Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка затверджує порядок створення та функціонування центрів, а також вимоги…
14:53 -
14:17На Черкащині СБУ та Нацполіція затримали ще одного організатора «ухилянтської схеми»
Служба безпеки та Національна поліція ліквідували нову схему ухилення від мобілізації, яка діяла у Черкаській області. За результатами комплексних заходів затримано організатора оборудки. Ділок пропонував…
14:17 -
13:53Уряд розширив програму «Доступні кредити 5-7-9» під будівництво овочесховищ
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення, яке розширить можливості аграріїв щодо будівництва овочесховищ. Відповідна постанова «Про внесення зміни до пункту 9 Порядку надання фінансової державної підтримки…
13:53 -
13:43Прозорість і підзвітність: в області моніторять публічні закупівлі
Публічні закупівлі, оголошені через систему Prozorro, продовжують відслідковувати на Черкащині в межах діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність”. Так, з 11 по 18 квітня квітня…
13:43 -
12:41Розрахувати субсидію на оренду житла можна самостійно
Для підтримки українців, які змушені були через війну залишити свої домівки і винаймати житло в інших регіонах країни Мінсоцполітики розробило і запровадило новий інструмент підтримки…
12:41 -
12:22Міжсекторальне співробітництво: на Черкащині розбудовують систему психологічної підтримки населення
Обʼєднання експертів, практиків і науковців у сфері психічного здоров’я. В області провели захід «Міжвідомча взаємодія: ефективні психологічні практики та актуальні виклики». Захід відбувся на базі…
12:22 -
11:05Плани на 2025: на Черкащині обговорили перспективи посилення співробітництва між тергромадами
Курс на посилення співробітництва між громадами у різних галузях. Як покращити взаємодію говорили на онлайн-нараді під головуванням заступника начальника ОВА Олександра Турченяка представники місцевого самоврядування.…
11:05 -
10:49Весняний антициклон подарує Черкащині комфортну погоду на Великдень
В області протягом Великодніх свят очікується переважно сонячна та суха погода. Про це повідомив начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань. Середньодобова температура стабільно переходить за позначку…
10:49 -
10:11Діалог влади та бізнесу: як підприємцям діяти в умовах нових екологічних вимог
Екологічні питання для бізнес-сфери роз'яснили фахівці під час чергової зустрічі в межах платформи “Діалог влади та бізнесу”. Про це інформують у департаменті регіонального розвитку Черкаської…
10:11 -
09:24Бронювання працівників онлайн: що потрібно знати про оновлену процедуру
Щоб забронювати працівників на порталі Дія, у компанії має бути чинний статус критичного підприємства. Дізнайтеся, як це працює: від подання заявок на бронювання та переліку…
09:24