2023 рік фінішує весняною погодою на Черкащині

В останні дні грудня утримається спокійна, аномально тепла без істотних опадів погода. Середньодобові температури 3-5° тепла, що вище норми на 5-7º. Температура вночі 1° морозу – 4° тепла, вдень 2-7° тепла. Про це інформує начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

За останні 30 років спостережень, найтепліша новорічна ніч із температурою 5° тепла була у 2020, а найхолодніша – 19º морозу у 2014.

За прогностичними розрахунками, новорічна ніч 2024 року очікується не по сезону теплою – 2° морозу-3° тепла. У перший день нового року температура 2-7° тепла. На сніг розраховувати не варто.

Однак, потенціал зими ще не вичерпаний, і вже є прогнози на відчутне похолодання ближче до Водохреща, 6 січня.

За попередніми розрахунками, 2023 року не вистачило лише 0,2°, щоб увійти у кліматичну історію аномально теплим за весь період спостережень. Опадами забезпечено на 100%. ЛІДЕРАМИ залишаються 2020 рік, із температурою 10,9° тепла (на 2° вище норми) та дощовий 1997 рік з опадами 783 мм (120% річної норми).

Характерна особливість цього року, що вперше за всю історію спостережень, всі місяці були із температурою в межах та вище норми. Холодних не було.

Зима – одна з найтепліших за всю історію метеорологічних спостережень, з кількістю опадів переважно в межах норми, без стійкого снігового покриву та сильних морозів.

Весна – тепла із кількістю опадів в межах норми.

Літо – тепле із кількістю опадів в межах норми. На рідкість воно було спокійним щодо небезпечних агрометеорологічних явищ, що призводять до загибелі сільгоспкультур та зменшення врожаю.

Осінь – аномально тепла із значною кількістю опадів.

Причина: рекордне потепління Атлантичного океану, яке зафіксували науковці та домінування зональних синоптичних процесів.

 

Стрічка новин