«Це – нова філософія», – Олександр Скічко про реформу шкільного харчування
Борщ із чорнобривцем, нагетси на пару, пюре з моркви, десерти з буряка – у Черкаському державному технологічному університеті представили здорові шкільні страви. Менше цукру та «швидких» вуглеводів, більше білків і клітковини, цікаві поєднання та смаки, – такі підходи повністю змінюють філософію шкільного харчування, переконаний очільник Черкащини Олександр Скічко. Він завітав у заклад на регіональний семінар «Здорове харчування – здорова нація».
Наукові напрацювання, нову рецептуру та меню представляли заклади професійної освіти Черкащини. Ознайомлювалися з ними та переймали досвід кулінари шкіл області. Загалом омінювалися знаннями та рецептурою «здорових» страв із понад 70 навчальних закладів.
– Ми навчаємо дітей нового харчування, адже підтримуємо принцип «Здорове харчування = здорова нація», – відзначає представниця багатопрофільного регіонального центру в Черкаській області Лариса Ткачук. – Ми також апробуємо страви зі збірника Євгена Клопотенка, який разом із командою змінив підхід до шкільного харчування, зробив його цікавим. Наприклад, до традиційного борщу по-полтавськи тепер додаємо сливове варення та хмелі-сунелі, замість каш пропонуємо морквяне пюре з картоплею та імбирем, замість смажених нагетсів – печені. Разом змінювати харчові звички – просто.
За новими стандартами у школах області мають почати харчувати вже з нового навчального року. Готуються до цього процесу і в Ладиженській ТГ.
– На рівні громади ми вже працюємо над тим, аби запровадити нове меню для дітей, – відзначає провідна спеціалістка відділу освіти Ладиженської сільської територіальної громади Наталія Романюк. – Звісно, за новим меню закуповуємо й нові інгредієнти, ті ж крупи: булгур чи кус-кус. Так, у дечому це дорожче, але наша мета, аби діти харчувалися корисно та різноманітно.
Рекомендації Євгена Клопотенка, який долучився до оновлення шкільного меню та розробив недорогу рецептуру, не є загальнообов’язковими. Кожна школа може привносити щось своє, зазначив начальник обласного управління освіти і науки Валерій Данилевський. Та додав, що школи можуть готувати в себе і той же Холодноярський борщ з чорнобривцем, на який має патент ЧДТУ.
– У нас набагато ліпше засвоюються білки, які мають різну природу походження, тому ми у своєму рецепті борщу поєднали телятину, свинину та курятину, додали квасолі, заправили сметаною, – розповів кулінар Андрій Крижанівський. – Фішкою є чорнобривець, яким завершуємо композицію. Важливо в харчуванні знати про таке поняття, як «5 кольорів овочів», адже їхнє поєднання в комплексі роблять нас здоровими. Водночас раджу слухати свій організм – він поганого не підкаже.
Наразі на Черкащині діє пілот «Дітям Черкащини – якісне, безпечне харчування». У ньому беруть участь 23 навчальні заклади. Проєкт передбачає не лише оновлення меню, а й технічної бази їдалень. Там, де вже оновили систему харчування, діти зауважили позитивні зміни. Тепер охочих харчуватися у шкільній їдальні – 70% учнів старшої та середньої школи, а початкова охоплена на 100%.
– Згадуючи свої шкільні часи, мушу визнати, що надавав перевагу перекусам, а не комплексним обідам, і це не є правильним, так не має бути, – наголосив голова ОДА Олександр Скічко. – Реформа шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська, насамперед змінює підхід до їжі, якою харчуються наші діти, філософію того, що вони мають їсти. І це надзвичайно важливо. Важливим елементом є й оновлення харчоблоків. Минулоріч ми вже отримали з держбюджету субвенцію для придбання сучасного обладнання у 54 школи області.
Також очільник Черкащини відзначив, що важливою є популяризація робітничих професій, на які нині є попит на ринку праці.
-
09:53Ігор Табурець про ситуацію в області на ранок 21 грудня
З вечора п'ятниці ворог не давав спокою захисникам неба Черкащини. За попередніми даними, в межах області вони знищили 4 "шахеди". Про це повідомив начальник ОВА…
09:53 -
16:59На Черкащині відкрили обласний «Ветеран ПРО»
Простір для адаптації, розвитку, дружнього спілкування та навчання. Для українських захисників і захисниць, які повернулися з фронту, їхніх близьких. На Черкащині запрацював обласний осередок «Ветеран…
16:59 -
16:13Понад 590 тисячам українських дітей спрямовано фінансову допомогу “Тепла зима”
У межах програми “Зимова підтримка”, ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським, Міністерство соціальної політики запровадило нову виплату “Тепла зима” для вразливих категорій українців. Станом на 20…
16:13 -
15:59Направлення на ВЛК можна буде отримати через Резерв+ без потреби йти до ТЦК
Військовозобовʼязані зможуть отримати електронне направлення на проходження ВЛК через застосунок Резерв+ без необхідності відвідувати територіальні центри комплектування. Відповідний механізм Міністерство оборони планує напрацювати до кінця…
15:59 -
15:11З нового року починає діяти Закон України «Про дошкільну освіту»
З 1 січня 2025 року починає діяти Закон України «Про дошкільну освіту». Це важливий крок для поліпшення якості дошкільної освіти в Україні. Нововведення стосується багатьох…
15:11 -
14:12Діалог із молоддю: як розвивати студентське самоврядування
Участь у грантових проєктах, розвиток студентського самоврядування та волонтерська діяльність. Про такі ініціативи йшлося під час зустрічей молоді на Уманщині. Заступник начальника Черкаської ОВА Олександр…
14:12 -
13:56Масштабна кібератака на держреєстри України: Мін’юст призупинив роботу систем
Віце-прем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністерка юстиції України Ольга Стефанішина разом з т.в.о. керівника Департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Володимиром Карастельовим…
13:56 -
13:25Бути в безпеці: в ОВА напрацьовують рішення для удосконалення системи оповіщення про тривогу
Удосконалення оповіщення населення про повітряні тривоги через офіційні інформаційні канали стало пріоритетною темою робочої наради під головуванням заступника начальника Черкаської обласної військової адміністрації Сергія Свєрчкова…
13:25 -
12:57«Діалог влади та бізнесу» на Черкащині: нові ринки та інструменти підтримки бізнесу
На десятій онлайн-зустрічі підприємців, що відбулась в ОВА в межах комунікаційної платформи «Діалог влади та бізнесу», обговорили доступ до фінансування та вихід регіонального підприємництва на…
12:57 -
12:34Ігор Табурець про сесію обласної ради (ПРЯМА МОВА)
Начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець про результати сесії обласної ради: Сесія обласної ради. Через брак кворуму так і не розпочалась. Хочу ще раз перепросити в…
12:34 -
12:00Загальнонаціональне опитування: найвищий рівень довіри в суспільстві — до військових, які зараз воюють
95 % опитаних українців зазначають, що довіряють та скоріше довіряють військовим ЗСУ, які служать на передовій, 96 % — ветеранам АТО, які зараз знову воюють.…
12:00 -
11:37Прозорість і підзвітність: на Черкащині моніторять публічні закупівлі
Публічні закупівлі, оголошені через систему Prozorro, відслідковують в області. Провадять цю роботу в межах діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність”. Так, з 12 грудня по…
11:37