«Це – нова філософія», – Олександр Скічко про реформу шкільного харчування
Борщ із чорнобривцем, нагетси на пару, пюре з моркви, десерти з буряка – у Черкаському державному технологічному університеті представили здорові шкільні страви. Менше цукру та «швидких» вуглеводів, більше білків і клітковини, цікаві поєднання та смаки, – такі підходи повністю змінюють філософію шкільного харчування, переконаний очільник Черкащини Олександр Скічко. Він завітав у заклад на регіональний семінар «Здорове харчування – здорова нація».
Наукові напрацювання, нову рецептуру та меню представляли заклади професійної освіти Черкащини. Ознайомлювалися з ними та переймали досвід кулінари шкіл області. Загалом омінювалися знаннями та рецептурою «здорових» страв із понад 70 навчальних закладів.
– Ми навчаємо дітей нового харчування, адже підтримуємо принцип «Здорове харчування = здорова нація», – відзначає представниця багатопрофільного регіонального центру в Черкаській області Лариса Ткачук. – Ми також апробуємо страви зі збірника Євгена Клопотенка, який разом із командою змінив підхід до шкільного харчування, зробив його цікавим. Наприклад, до традиційного борщу по-полтавськи тепер додаємо сливове варення та хмелі-сунелі, замість каш пропонуємо морквяне пюре з картоплею та імбирем, замість смажених нагетсів – печені. Разом змінювати харчові звички – просто.
За новими стандартами у школах області мають почати харчувати вже з нового навчального року. Готуються до цього процесу і в Ладиженській ТГ.
– На рівні громади ми вже працюємо над тим, аби запровадити нове меню для дітей, – відзначає провідна спеціалістка відділу освіти Ладиженської сільської територіальної громади Наталія Романюк. – Звісно, за новим меню закуповуємо й нові інгредієнти, ті ж крупи: булгур чи кус-кус. Так, у дечому це дорожче, але наша мета, аби діти харчувалися корисно та різноманітно.
Рекомендації Євгена Клопотенка, який долучився до оновлення шкільного меню та розробив недорогу рецептуру, не є загальнообов’язковими. Кожна школа може привносити щось своє, зазначив начальник обласного управління освіти і науки Валерій Данилевський. Та додав, що школи можуть готувати в себе і той же Холодноярський борщ з чорнобривцем, на який має патент ЧДТУ.
– У нас набагато ліпше засвоюються білки, які мають різну природу походження, тому ми у своєму рецепті борщу поєднали телятину, свинину та курятину, додали квасолі, заправили сметаною, – розповів кулінар Андрій Крижанівський. – Фішкою є чорнобривець, яким завершуємо композицію. Важливо в харчуванні знати про таке поняття, як «5 кольорів овочів», адже їхнє поєднання в комплексі роблять нас здоровими. Водночас раджу слухати свій організм – він поганого не підкаже.
Наразі на Черкащині діє пілот «Дітям Черкащини – якісне, безпечне харчування». У ньому беруть участь 23 навчальні заклади. Проєкт передбачає не лише оновлення меню, а й технічної бази їдалень. Там, де вже оновили систему харчування, діти зауважили позитивні зміни. Тепер охочих харчуватися у шкільній їдальні – 70% учнів старшої та середньої школи, а початкова охоплена на 100%.
– Згадуючи свої шкільні часи, мушу визнати, що надавав перевагу перекусам, а не комплексним обідам, і це не є правильним, так не має бути, – наголосив голова ОДА Олександр Скічко. – Реформа шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська, насамперед змінює підхід до їжі, якою харчуються наші діти, філософію того, що вони мають їсти. І це надзвичайно важливо. Важливим елементом є й оновлення харчоблоків. Минулоріч ми вже отримали з держбюджету субвенцію для придбання сучасного обладнання у 54 школи області.
Також очільник Черкащини відзначив, що важливою є популяризація робітничих професій, на які нині є попит на ринку праці.
-
12:07Мінекономіки та фонд «Жіночі можливості» обговорили шляхи підтримки українських підприємець
Заступник міністра економіки Андрій Телюпа разом з представницями благодійного фонду «Жіночі можливості в Україні» під час виставки ReBuild Ukraine обговорили роль жіночого підприємництва в економіці…
12:07 -
11:24У Варшаві відбулось засідання спецпредставників з відновлення України з 19 країн
У Варшаві в межах Інвестиційної конференції ЄС-Україна, співорганізатором якої цього року виступило Міністерство економіки України, відбулось засідання спецпредставників з відновлення України з 19 країн. Засідання…
11:24 -
09:42Де і як отримати безоплатне зубопротезування для військовослужбовців та ветеранів?
Військові та ветерани можуть безоплатно лікувати зуби в українських стоматологічних закладах. Уряд виділив на цю програму 750 млн грн. Куди звертатись за послугою та які…
09:42 -
09:33Зростання на 8%: аграрії області завершують господарський рік
Агровиробники області завершують господарський рік із суттєвими досягненнями. Сектор показав 8% приросту виробництва продукції. Про це інформують у департаменті агропромислового розвитку Черкаської ОВА. Зокрема, відзначають…
09:33 -
08:58Загальні бойові втрати ворога станом на 15 листопада
Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 15.11.24 орієнтовно склали особового складу ‒ близько/ about 717590 (+1520) осіб, танків ‒ 9330 (+11) од, бойових броньованих…
08:58 -
08:55Звернення Президента України
Бажаю здоров’я, шановні українці, українки! Довгий день сьогодні був. Продовжуємо працювати для підготовки нашого внутрішнього Плану стійкості – того, що потрібно, щоб Україна вистояла. Сьогодні…
08:55 -
17:23Виробники Черкащини доєднуються до програми «Національний кешбек»
Продукти харчування, фармацевтичні вироби, меблі, обладнання, добрива. Товари на будь-яку потребу локального виробництва відтепер можна вигідно придбати в межах державного проєкту. Про це інформує очільник…
17:23 -
17:19Гроші на розвиток: аграрії Черкащини залучили 128 млн грн держпідтримки
Сучасні молочні ферми, доїльні зали та виробничі цехи. Аграрії Черкаської області отримали 128 млн грн державної підтримки на розвиток, реконструкцію та розширення господарств. Про це…
17:19 -
16:53«Власна Cправа»: молодь отримала перші 10 грантів на започаткування бізнесу
10 українців віком до 25 років стали першими переможцями молодіжної складової грантової програми «Власна Cправа» та отримають півтора мільйона гривень на старт свого бізнесу. За…
16:53 -
16:38Уряд спрямує реверсну дотацію на підтримку деокупованих та прифронтових громад
Віцепрем'єр з відновлення — міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба заявив, що в рамках держбюджету-2025 Уряд направить реверсну дотацію для підтримки діяльності деокупованих…
16:38 -
15:08Агрогосподарства України отримали майже 90 млрд грн банківських кредитів на розвиток
З початку року 11 648 агрогосподарств отримали 89,9 млрд гривень банківських кредитів на розвиток. З них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» – 7 616…
15:08 -
14:56«Школа супергероїв»: Черкащина взяла участь у Всеукраїнській конференції освітян
На Четвертій всеукраїнській конференції лікарняних вчителів «Школа супергероїв» – три роки з державою» презентували роботи 17 освітніх осередків проєкту. Учасників привітала перша леді Олена Зеленська.…
14:56