Старт «Великої приватизації – 2024»: топ – 5 об’єктів, які цьогоріч виставлять на торги

Фонд державного майна України презентував проєкт «Велика приватизація — 2024». Понад 150 представників уряду, парламенту, міжнародних організацій, бізнесу та дипломатичного корпусу обговорили перспективи та значення великої приватизації для економічного розвитку України.

«Велика приватизація відкриває можливості для нових інвестицій, необхідних для відбудови та модернізації нашої країни», — підкреслила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко. — Це інструмент розвитку, спрямований на залучення ефективних власників, які закладуть фундамент для зростання економіки вже зараз, створять нові робочі місця і наповнюватимуть податками бюджет.  Уряд системно працює над реформою ефективного управління держвласністю, зокрема, завдяки приватизації. За останні два роки ми передали Фонду держмайна понад 1200 підприємств, більшість із яких знайшли інвесторів».

«Велика приватизація — це не лише про економічний розвиток, а й про створення нових можливостей для українців, зміцнення міжнародних партнерств та підтримку наших Сил оборони», — зазначив голова ФДМУ Віталій Коваль, відкриваючи захід. Він підкреслив, що «кумулятивний ефект буде значно більшим за ціну продажу активів, адже на кожну гривню вартості майна нові власники вкладають 4 грн у модернізацію, створюючи нові робочі місця, сплачуючи податки та генеруючи більше доданої вартості».

Вперше в історії України держава пропонує інвесторам можливості для участі в модернізації ключових секторів економіки через онлайн-аукціони з приватизації. Серед ТОП-5 об’єктів, які будуть виставлені на торги цього року:

  • Готель «Україна»: 4-зірковий готель у самому серці столиці, стартова ціна — понад 1 млрд гривень. Аукціон відбудеться 18 вересня 2024 року.
  • АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК): Найбільше в Україні підприємство з видобування та збагачення титанових руд, стартова ціна — майже 3.9 млрд гривень. Аукціон призначено на 9 жовтня 2024 року.
  • ТОВ «Аерок»: Провідний виробник газобетонних виробів з виробничими потужностями у Київській та Львівській областях.
  • ТОВ «Демурінський ГЗК»: Гірничо-збагачувальне підприємство, що розробляє Вовчанське родовище титану та цирконію.
  • ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (ТРЦ «Ocean Plaza»): Один з найбільших торгово-розважальних центрів Києва.

Гроші від приватизації спрямовують до державного бюджету, а від продажу санкційних активів — у фонд ліквідації наслідків збройної агресії.

Об’єкти для приватизації Фонду держмайна передає Міністерство економіки.

Велика приватизація відбуватиметься через систему онлайн-аукціонів «Прозорро.Продажі», яка гарантує рівні умови для всіх учасників та прозорість процесу.

Захід організував ФДМУ в партнерстві з проєктом USAID/UKaid «Діяльність у рамках реформи державних підприємств України» (SOERA).

За інформацією Міністерства економіки України

Стрічка новин