Понад мільйон оцифрованих файлів: держархів області продовжує співпрацю з американськими партнерами

Більше мільйона файлів генеалогічного характеру оцифрували в Державному архіві Черкаської області. Це – проміжні підсумки реалізації проєкту Держархіву Черкащини з корпорацією FamilySearch International.

Співпрацю з американськими партнерами започаткували наприкінці жовтня 2023 року. Відтоді в держархіві області працюють два оператори. Завдяки року активної роботи створено цифрові копії 240 фондів на 12 тисяч одиниць зберігання. Таким чином вже опрацювали понад 1 млн файлів.

Серед оцифрованого – фонди станового і міського самоврядування (дворянські опіки, міщанські управи), військово-адміністративних установ, органів суду (сирітські суди, окружні й повітові суди), слідчих установ, нотаріату, органів поліції і жандармерії, органів та установ землекористування і землеустрою, навчальних закладів, колекції метричних книг тощо.

Оцифровані справи держархіву області вже доступні для ознайомлення на вебпорталі FamilySearch https://www.familysearch.org/uk/ у розділі “Зображення” https://www.familysearch.org/records/images/.

Загалом на першому етапі передбачалося створення цифрових копій 400 фондів держархіву області. Це понад 20 тисяч одиниць зберігання на більш ніж 1,3 млн аркушів. Така робота з формування цифрового банку генеалогічних даних дозволить держархіву області в найближчі роки оцифрувати основні документальні комплекси регіональної частини Національного архівного фонду та сприятиме забезпеченню збереження оригінальних архівних документів в умовах воєнного стану.

Довідково:

2 червня 2020 року Голова Укрдержархіву Анатолій Хромов підписав Меморандум про співробітництво між Державною архівною службою України та корпорацією FamilySearch International (США), метою якого є оцифрування документів Національного архівного фонду України генеалогічного характеру та створення фонду користування на такі документи. Державний архів Черкаської області уклав договір про співробітництво з корпорацією 21 вересня 2022 року. 

Стрічка новин