На Черкащині затримали членів ВЛК, які організували схему для ухилянтів

Служба безпеки та Національна поліція ліквідували ще одну схему ухилення від мобілізації. За результатами комплексних заходів у Черкасах затримано організатора та спільника, які допомагали військовозобов’язаним в ухиленні від призову.

Серед затриманих – лікар, член військово-лікарської комісії, та медична сестра. Вартість «послуг» оцінювали від 2 тис. доларів. Під час обшуків вилучено у лікаря понад 54 тисячі доларів США за ймовірно вже виконану роботу.

За даними слідства, учасниками схеми є троє провідних лікарів, які є членами ВЛК, та медична працівниця. Вони за гроші «вирішували» питання щодо відстрокування військовозобов’язаних від мобілізації. Під час проходження військово-лікарської комісії лікарі надали своїм клієнтам фіктивні висновки з метою подальшого отримання статусу «тимчасово не придатний для проходження військової служби». Працівниця медустанови була «координатором» між військовозобов’язаними та лікарями і пропонувала їм допомогу в уникненні мобілізації.

Лікаря та медичну сестру затримали «на гарячому» у робочому кабінеті під час отримання частини грошей від ухилянта.

За результатами проведення комплексних заходів задокументовано 16 фактів встановлення фіктивних діагнозів.

Під час обшуків було також виявлено чорнові записи з «клієнтами», підроблені медичні висновки, мобільні телефони та кошти, отримані за протиправну діяльність.

За матеріалами СБУ двом фігурантам повідомлено про підозру ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 369-2 (зловживання впливом, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до «схеми».

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Черкаській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Черкаської окружної прокуратури.

За інформацією Управління СБУ в Черкаській області 

Стрічка новин