Черкащанам нагадали про відповідальність за самовільне спалювання рослинності

Самовільне спалювання сухої трави та листя шкодить здоров’ю і довкіллю. Також є порушенням законодавства. Про адміністративну  й кримінальну відповідальність за такі дії нагадали в обласному управлінні екології та природних ресурсів.

Зокрема, за самовільне випалювання ділянок громадянам загрожує штраф розміром від 3 060 до 6 120 грн. Для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн. За ті ж дії, вчинені на території заповідників, штраф у розмірі від 6 120 до 12 240 грн. Це стосується випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також рослинності або її залишків, опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах.

Крім цього, за порушення вимог пожежної безпеки в лісах – штраф для громадян від 1 530 до 4 590 грн. Для посадових осіб — від 4 590 грн до 15 300 грн.

У деяких випадках за такі дії передбачена кримінальна відповідальність. Зокрема, йдеться про штраф від 91 800 до 153 000 грн або позбавленням волі на строк до п’яти років. Якщо внаслідок спалювання загинули люди, тварини чи настали інші тяжкі наслідки, зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Також, згідно з статтею 113 Кримінального кодексу України, у воєнний час спалювання сухої трави, листя чи іншої рослинності може бути розглянуто як диверсія, що є злочином. За такі дії передбачено кримінальну відповідальність. 

Довідково:

За підрахунками, при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. Це небезпечно для здоров’я, оскільки внаслідок його вдихання до організму потрапляють важкі метали, діоксини, бензопірени, оксиди азоту та інші канцерогенні сполуки. Особливо шкідливий дим від спалювання для дітей та осіб, хворих на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

Окрім цього, під час спалювання листя чи трави руйнується ґрунтовий покрив. Родючий ґрунтовий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише за п’ять-шість років. Також підпали збільшують промерзання ґрунту. Водночас при спалюванні трави на присадибних ділянках виникають ризики неконтрольованого поширення пожеж на природні екосистеми.

В обласному управлінні екології та природних ресурсів нагадують, що  найкращим способом позбутися решток трави, листя, бур’янів є їхнє перетворення на цінне добриво шляхом компостування. Такий компост – це високоякісне органічне добриво для підживлення ґрунту та підвищення його родючості.

Стрічка новин