Підтримка родин військовополонених — у фокусі влади

У Києві відбулася зустріч представників влади з родинами військовополонених. Захід пройшов під головуванням заступниці керівника Офісу Президента Ірини Верещук.

На запитання родичів захисників відповідали представники мінреінтеграції, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Об’єднаного центру з координації пошуку та звільнення військовополонених при СБУ, міноборони, генштабу, МВС, уповноваженого ВРУ з прав людини та інші.

На зустрічі обговорили питання щодо:

• формування списків на обмін військовополонених;

• дотримання росією норм міжнародного гуманітарного права, Женевських конвенцій;

• можливості спілкування рідних із незаконно засудженими рф військовополоненими, передачі їм посилок;

• створення Єдиного протоколу первинного медичного огляду військовослужбовців, звільнених з полону;

• діяльності міжнародних організацій тощо.

Під час зустрічі зазначили, що при мінреінтеграції продовжує працювати Комісія з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Комісія встановлює факт перебування в полоні військових і цивільних, в тому числі вже звільнених з полону осіб.

Після встановлення комісією факту позбавлення особи особистої свободи мінреінтеграції виплачує одноразову державну грошову допомогу у розмірі 100 тисяч гривень особам, звільненим з полону. Також міністерство здійснює виплати щорічної державної допомоги у розмірі 100 тисяч гривень за кожен рік перебування в полоні колишнім полоненим або членам родин тих, хто досі перебуває в полоні.

Наголошуємо: інформацію щодо потрапляння людини в полон до ворога необхідно повідомляти виключно до уповноважених державних органів.

Зокрема, відповідні дані можна передати Національному інформаційному бюро при мінреінтеграції за номером 1648 (для дзвінків з-за кордону: (044) 287-81-65). А також написавши на електронну пошту: info@nib.gov.ua або заповнивши онлайн-форму на сайті НІБ.

За інформацією Міністерства з питань реінтеграції ТОТ України

Стрічка новин