Фахівці розповіли про ситуацію із туберкульозом на Черкащині

Понад пів тисячі недужих на туберкульоз цьогоріч виявили в області. Про профілактику та лікування розповіли головний позаштатний фтизіатр управління охорони здоров’я Черкаської ОВА, в.о. директора Черкаського обласного протитуберкульозного диспансеру Дар’я Левандовська та заступниця генерального директора Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб України Ольга Мізінова на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Цього року спостерігається зменшення захворюваності серед дитячого населення. Так, на туберкульоз занедужали 19 дітей.

– 79% тих, у кого діагностували туберкульоз, – чоловіки, – розповіла Дар’я Левандовська. – 3,1% від усіх зареєстрованих пацієнтів померли від хвороби. Загрозливим є те, що ці пацієнти померли від 1 дня до 3-4 місяців від дати встановлення діагнозу. У той час, коли туберкульоз є виліковним захворюванням. Це свідчить про те, що по допомогу вони звернулися, вже маючи занедбану форму хвороби.

Водночас вона нагадала, що ця хвороба – виліковна. Що раніше пацієнт звернеться до сімейного лікаря та діагностує в себе туберкульоз, то швидше отримає належне лікування.

– Слід звернутися до сімейного лікаря, який призначить необхідні обстеження, – зазначила головний позаштатний фтизіатр управління охорони здоров’я Черкаської ОВА. – Також можна пройти скринінгове анкетування. Воно містить 13 питань, на які може відповісти кожен за 5 хвилин. За результатами анкетування можна дізнатися, чи є ризик того, що людина хвора на туберкульоз і чи рекомендовано їй додаткове обстеження.

Пройти скринінгове анкетування можна також онлайн за посиланням: https://tbtest.phc.org.ua/

– За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, після тривалого зниження впродовж майже 20 років торік кількість смертей від туберкульозу в Європі знову зросла, – наголосила заступниця генерального директора Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб України Ольга Мізінова. – Серед найбільш постраждалих країн називають Україну, де померли від туберкульозу близько 3600 осіб. 

Цього року захворюваність на туберкульоз органів дихання зареєстровано у 56 громадах області. Захиститися від цієї хвороби можна завдяки вакцинації при народженні та дбаючи про своє здоров’я надалі. 

– Специфічна профілактика – вакцинація населення проти туберкульозу вакциною БЦЖ, – зазначила Ольга Мізінова. – Цей показник щеплення у 2023 році в області склав 88,4%. Неспецифічне лікування – це увага до свого здоров’я: фізична активність, збалансоване харчування, планові обстеження у лікарів тощо. На туберкульоз може захворіти будь-хто, але його вчасне виявлення та розпочате лікування, яке є безкоштовним і переважно амбулаторне, дозволяють позбутися цієї хвороби без наслідків для здоров’я.

Нагадаємо, туберкульоз – інфекційне захворювання, яке може вражати будь-які органи та системи організму та передається через повітря. Особливо вразливими є особи, які мають ознаки вродженого чи набутого імунодефіцитного стану. До зниження імунітету може призвести навіть стресова ситуація, в якій ми всі перебуваємо вже доволі довгий період часу.

Туберкульоз може маскуватись під інші захворювання, але слід пам’ятати, що симптоми, зазначені нижче , можуть вказувати на туберкульоз:

  • Кашель, що  триває понад 2 тижні, особливо з кровохарканням;
  • Підвищена втомлюваність та слабкість;
  • Підвищена пітливість, особливо вночі;
  • Невмотивована втрата ваги тіла;
  • Підвищення температури тіла, навіть незначне;
  • Задишка;
  • Біль в грудній клітці тощо.
Стрічка новин