ВетеранPRO: на Черкащині працюють над розширенням мережі ветеранських просторів

Підтримка та супровід у кожній громаді. На Черкащині працюють над розширенням мережі ветеранських просторів. У планах – відкриття таких осередків у всіх громадах області. Про вже зроблене та плани на найближчий час ішлося на розширеній нараді під головуванням першої заступниці очільника області Наталії Кравченко з представниками територіальних громад Уманського району.

На Уманщині вже створено ветеранські простори в 5 громадах із 12. Зокрема, в Маньківській, Ладижинській, Уманській, Жашківській і Христинівській.

– Ми маємо очолити процес підтримки та повернення до цивільного життя наших ветеранів, а не наздоганяти, – наголосила Наталія Кравченко. – Саме тому нам важливо вже зараз вибудувати повноцінну систему ветеранської підтримки, яка починається із громад. Тож усі можливі послуги мають бути доступною на місцях. Про них повинні знати всі, хто їх потребує. Це питання не дозволяє нам жодної байдужості чи відтермінування, адже працювати треба вже зараз з тими, хто повертається, тими, хто чекає своїх рідних. 

Щоб вибудувати чітку систему ветеранського супроводу, на Черкащині створюють мережу ветеранських просторів. Тут можна буде отримати юридичні консультації, психологічну підтримку, соціальний супровід та ін.

– У кожній громаді області мають передбачити та ввести в штат посаду фахівця, який буде опікуватися ветеранською політикою, координуватиме цю діяльність та співпрацюватиме з нашими захисниками, їхніми родинами, рідними загиблих оборонців чи зниклих безвісти, – додала Наталія Кравченко. – Крім того, у простори, які зараз створюємо, необхідно знайти спеціаліста із супроводу ветерана. Це – важлива посада, адже він буде провідником між державою та нашими захисниками, які повертаються. Важливо, щоб система, яку зараз вибудовуємо, працювала.

Уманщина вже має позитивні приклади закладів, які плідно працюють із ветеранами та членами їхніх родин. Їх відвідала перша заступниця очільника області опісля наради. Зокрема, вона ознайомилася із роботою Центру ветеранського розвитку, який діє на базі одного з університетів, та реабілітаційного комплексу «Гармонія».

Відзначимо, аналогічна наради вже відбулися у Звенигородському та Золотоніському районах.

Нагадаємо, в області працює сайт для ветеранів та членів їхніх родин “Черкаський вимір”. Тут розміщена вся актуальна інформація, яка допоможе з оформленням пільг, отриманням грантів, грошових виплат, юридичні питання та ін.

Стрічка новин