На Черкащину доставили понад 4 тис. доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19

Черкаська область отримала 3 960 доз вакцини для профілактики коронавірусної інфекції у дорослих та 100 доз – для профілактики COVID-19 у дітей.

Разом із вакцинами проти COVID-19 надійшли витратні матеріали, які необхідні для проведення безпечної вакцинації – спеціальні шприци та коробки безпечної утилізації для використаних шприців.

Із партії, яка надійшла для проведення безоплатних щеплень проти ковіду, 2 286 доз вакцини для дорослих і 100 доз для дітей розподілені між закладами охорони здоров’я області.

Уперше за останній рік вакцина була доставлена до ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» як у замороженому стані, так і в розмороженому. Таке постачання дозволить раціонально та безперебійно використовувати вакцини в закладах охорони здоров’я.

На сьогодні в Україні і в Черкаській області зокрема застосовується вакцина для профілактики коронавірусної інфекції, спричиненої вірусом SARS-CoV-2, – Comirnaty Omicron виробництва Pfizer-BioNTech, країна походження – Бельгія.

Нагадуємо, за оновленими рекомендаціями Міністерства охорони здоровʼя України, для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти СОVID-19. Для людей, які входять до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачено введення більшої кількості доз — тобто ревакцинація через 6-12 місяців.

Ревакцинація рекомендована людям із груп ризику:

  • дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання;
  • вагітним;
  • людям, старшим за 60 років;
  • дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції;
  • представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові та ін.).

Люди, які в попередні роки отримали базовий курс щеплення (2 або 3 щеплення, залежно від вакцини) та зробили 4 або 5  бустерних щеплень минулого року, — можуть і надалі безоплатно ревакцинуватись. Для цього необхідно записатись до сімейного лікаря та після візиту вакцинуватись у найближчому медзакладі.

За інформацією ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Стрічка новин