У міжнародному Реєстрі збитків буде розширено перелік категорій заявників на відшкодування

Ця тема порушувалася на нараді з питань внутрішньо переміщених осіб, яка пройшла під головуванням заступника керівника Офісу Президента України Ірини Верещук.

Учасники заслухали презентацію голови Київського Офісу реєстру збитків, завданих агресією рф проти України. Доповідь стосувалася функціонування реєстру та подальшого формування відповідного міжнародного механізму для отримання компенсацій у майбутньому.

Зокрема, було зазначено, що Радою реєстру нещодавно схвалено форми та правила подання для нових 16 категорій заяв про збитки, завдані постраждалим від російської агресії. Серед них ті, хто зазнав вимушеного переміщення за межі України, незаконного позбавлення волі, примусової праці або служби, насильницького переміщення або депортації, втрати житла/місця проживання тощо.

Форми заяв і правил для цих нових категорій будуть відкриті для подання заяв після затвердження Конференцією учасників реєстру та їх технічного впровадження.

Також доповідач нагадав учасникам наради, що наразі конференцією учасників реєстру вже затверджено 13 форм заяв по різних категоріях. 12 із них проходять процес технічної реалізації для доступу через вебпортал Дія.

З квітня 2024 року реєстр збитків для України вже приймає (https://rd4u.coe.int/uk/) заяви від громадян України в одній категорії — про пошкодження або знищення житлового нерухомого майна.

За інформації Міністерства з питань реінтеграції ТОТ України

Стрічка новин