Дія.Освіта та Проєкт USAID Кібербезпека запускають інформаційну кампанію з кібергігієни

Мета кампанії — підвищити рівень обізнаності українців про онлайн-загрози та навчити основ кібергігієни — практичних навичок, які допоможуть захиститися в цифровому світі. Інформаційно-освітні заходи будуть корисними для підлітків, дорослих і людей старшого віку.

Для того щоб протидіяти кіберзлочинцям у намірах заволодіти персональною інформацією, зламати ваші рахунки та акаунти, Дія.Освіта та Проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» запускають інформаційну кампанію з кібергігієни — правил та дій, які допоможуть захистити себе й особисті дані в інтернеті.

«Під час четвертого Саміту перших леді та джентльменів ми презентували нову кампанію з кібергігієни, яка вкотре реалізується за потужної підтримки надійного партнера України — Агентства США з міжнародного розвитку. Співпраця між Україною та USAID у сфері кібербезпеки триває з 2020 року, і за цей час ми досягли значних успіхів у зміцненні цифрових можливостей. Тож ми раді оголосити про новий етап співпраці, спрямований на всеохопне підвищення рівня обізнаності українців з базових правил безпечного користування інтернетом у всіх громадах та мегаполісах країни.

Кібергігієна — це набір базових, але критично важливих навичок, необхідних громадянам незалежно від віку чи професії. Ми проводимо більшу частину часу в гаджетах, а отже, маємо розуміти пул небезпек у мережі та як їм протистояти. Це один із пріоритетів державної політики в цифровій галузі. Завдяки багаторічній співпраці з USAID Міністерство цифрової трансформації має змогу реалізувати масштабні проєкти, які покращують кіберзахист України й допомагають нашій державі протистояти новим викликам у цифровій сфері», — зазначає Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

У межах інформаційної кампанії анонсовані нові освітні серіали та симулятори, що покривають різні цільові аудиторії — від підлітків до людей елегантного віку:

Кібергігієна для молоді — серіал про базові правила безпеки в інтернеті. У ньому на реальних прикладах спікери розповідають, чому варто оновлювати програмне забезпечення, використовувати антивірусні програми, двофакторну автентифікацію та інше.

Рекомендуємо переглянути, адже кібергігієна для дітей та підлітків так само важлива, як і правило не розмовляти з незнайомцями на вулиці.

Базові знання з кібергігієни — серіал для користувачів мережі елегантного віку. Він містить дієві поради про захист мобільних пристроїв та електронної пошти, правила безпеки банківських карток, порядок дій для безпечної оплати комунальних платежів й інших онлайн-операцій.

Кібергігієна: як захиститися від фішингу — простими словами про одну з найпоширеніших кібератак у світі — отримання особистих даних обманним шляхом. Наприклад, за допомогою підробленого повідомлення або фальшивого сайту.

Спікери серіалу детально розповідають про види фішингу, як йому протистояти та як покарати кіберзлочинця в разі атаки. Після перегляду серіалу спробуйте впоратися із ситуативними завданнями в інтерактивному симуляторі та закріпити знання.

Також щоб підвищити обізнаність з кібергігієни, у межах національної інформаційної кампанії буде розміщено серію роликів соціальної реклами для молоді, дорослих та людей елегантного віку.

Усі освітньо-інформаційні матеріали кампанії з кібергігієни доступні на окремій сторінці Дія.Освіта за посиланням: https://osvita.diia.gov.ua/cyberhygiene

Серіали «Кібергігієна для молоді» та «Базові знання з кібергігієни» створено з ініціативи Мінцифри Національним координаційним центром кібербезпеки та Національним університетом «Києво-Могилянська академія» для платформи Дія.Освіта за підтримки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України».

Освітній серіал «Кібергігієна: як захиститися від фішингу» створено Офісом Генерального Прокурора в межах реалізації проєкту «Прокурор Громади» з ініціативи Мінцифри для платформи Дія.Освіта та підтримки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України».

Стрічка новин