Послуга підтриманого проживання для ВПО: як отримати

Міністерство соціальної політики започаткувало експериментальний проєкт, який дає можливість внутрішньо переміщеним особам похилого віку та особам з інвалідністю отримувати соціальні послуги стаціонарного догляду і підтриманого проживання за принципом „гроші ходять за людиною”. 

Відповідна Постанова Уряду була ухвалена нещодавно. Наразі у Мінсоцполітики проводять роз’яснення для майбутніх учасників проєкту. Зокрема, заступниця міністра соціальної політики Уляна Токарєва провела робочі семінари з представниками обласних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування та надавачами соціальних послуг для реалізації відповідної ініціативи на місцях.

Наразі держава має можливість профінансувати надання цієї послуги для 2, 5 тисячі осіб. Фінансуватися будуть команди, які надаватимуть послуги підтриманого проживання. Це можуть бути і громадські організації, і приватний сектор, які таким чином залучатимуться у гуманітарне реагування на надання соціальних послуг.

Алгоритм отримання послуги наступний.

Людина, яка потребує послуги підтриманого проживання чи стаціонарного догляду, подає письмову чи електронну заяву до органу місцевого самоврядування за місцем проживання або за місцем звернення. Якщо вона не може зробити це самостійно, соціальний менеджер допомагає обрати надавача із переліку надавачів соціальних послуг, які відповідають встановленим вимогам. Такий перелік формує Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю.

Після укладання договору з надавачем соціальних послуг людина починає отримувати послугу, а кошти для сплати за неї Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю перерахує отримувачу  на банківську картку. За послуги людина самостійно зможе розрахуватися карткою.

У той же час органи місцевої влади мають визначити осіб, які б відповідали за реалізацію проєкту та визначати потреби людей, які потребують зазначених послуг.

Таким чином, де б не знаходилась людина, яка потребує послуги, вона все одно їх отримає, а профінансовані вони будуть з державного бюджету.

 

Стрічка новин