Прямий діалог і підтримка: на Черкащині пройшла зустріч патронатних вихователів

В області запрацював «Клуб патронатних вихователів». Перша зустріч учасників відбулася сьогодні.

Ініціатива об’єднати родини Черкащини належить Обласному центру соціальних служб. А також Службі у справах дітей області.

Як зауважила її очільниця Оксана Покатілова, це ще один інструмент допомоги патронатним вихователя регіону. Зокрема, йдеться про ментальну підтримку.

– Головна мета – пряма комунікація, – наголосила вона. –  Увага зосереджена на практичні заняття, групову роботу та бесіди із психологом. Подібні зустрічі проводитимемо на постійній основі.

Натепер  на Черкащині функціонує 33 патронатні родини. Із них шість створено цьогоріч. Загалом у родинах виховують 72 дитини. Найбільша кількість патронатних  вихователів у Черкаському та Уманському районах.

– Патронат – це захист дитини, яка опинилася у біді, – зауважила Оксана Покатілова. –  Послуга покликана забезпечити вихованцям сімейний догляд і виховання на період подолання її батьками складних життєвих обставин. Ми продовжуємо роботу над масштабуванням патронату в кожній громаді області. Це про роботу на випередження. Щоб у разі чого, мати змогу оперативно допомогти дитині. Максимально якісно, мінімально стресово.

Нагадаємо, Черкащина долучилася до реалізації  проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Участь у ньому беруть 6 громад. У двох із них уже є родини патронатних вихователів.

Довідково, щоб стати патронатним вихователем, потрібно звернутися до місцевої служби у справах дітей, яка забезпечує пошук кандидатів у патронатні вихователі та їхній первинний відбір у співпраці з центром надання соціальних послуг / центром соціальних служб / соціальним працівником. Далі – подання пакету документів для реєстрації та проходження професійного навчання.

Стрічка новин