Володимир Папач про посилення в регіоні імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця

На Черкащині триває кампанія з імунізації населення проти кашлюка, дифтерії, правця. Заходи впроваджено на всеукраїнському рівні. Мета – надолужити щеплення та запобігти виникненню та поширенню небезпечних хвороб. Про це розповів генеральний директор ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Володимир Папач на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Як він зауважив, упродовж останніх років в області показники рівнів вакцинації від дифтерії, кашлюка, правця  дитячого і дорослого населення  були недостатніми.

– Наразі на Черкащині в межах заходів з імунізації проти хвороб потрібно провести 69599 щеплень, – розповів Володимир Папач. – Серед них понад 12000 –  для дітей.  Для проведення щеплень в області задіяно 49 надавачів послуг різних форм власності.

Зокрема, працюють пункти щеплень, виїзні мобільні бригади. Також в області функціонують два вакцинобуси. Їхніми послугами можуть скористатися жителі віддалених населених пунктів. Усі надавачі послуг забезпечені вакцинами. 

– Усі вакцини зареєстровані в Україні, – наголосив Володимир Папач. – Вони мають дозвільні документи. Ефективні та забезпечують захист від цих інфекцій. Доставляються та зберігаються препарати з дотриманням вимог «холодового ланцюга».

Нагадаємо, для отримання повного захисту проти дифтерії, кашлюку та правця необхідно дотримуватися графіка вакцинації, згідно з Національним календарем щеплень.

Дітям вакцину вводять у кілька етапів: у віці 2, 4, 6 місяців. У  18 місяців проводиться ревакцинація. У 6 і 16 років дітей ревакцинують проти дифтерії та правця. Дорослим рекомендується щеплюватися проти дифтерії та правця кожні 10 років.

З питань вакцинації, графіків введення та імунобіологічних препаратів необхідно звернутися до лікаря. Зокрема, терапевта, сімейного лікаря або педіатра. Він  надасть всю необхідну інформацію та забезпечить процес щеплення. Воно проводиться на безоплатній основі.

Довідково:

Кашлюк характеризується тривалими нападами кашлю. Особливо небезпечний для немовлят, в яких хвороба може викликати тимчасову зупинку дихання.

Дифтерія вражає слизову оболонку горла, утворюючи плівки, що може ускладнювати дихання. А також роботу серця, нервової системи та нирок.

Правець вражає нервову систему, призводячи до сильних м’язових спазмів. Смертність від нього може сягати 80%.

Стрічка новин