Вибір закладу та подання документів: в області триває вступна кампанія

На Черкащині триває вступна кампанія. Зараз заклади освіти приймають документи на навчання від вступників.

З перебігом кампанії в регіоні ознайомився заступник очільника області Олександр Шамрай. Зокрема, він відвідав заклади професійної (професійно-технічної) освіти.

Подати заявку на вступ абітурієнти можуть онлайн, через електронний кабінет на сайті ЄДЕБО. А також особисто у приймальній комісії.

– Для наших профтехів маємо регіональне замовлення, – розповів Олександр Шамрай. – Воно сформовано на вимоги місцевого ринку праці. Наразі  виконано на понад 40%.  Ця цифра зростає із кожним днем.

Щоб знайти і обрати профтех, Міністерство освіти України  запустило додатковий сайт — Профтех онлайн. Тут абітурієнти можуть швидко знайти потрібний заклад за регіоном і професією. Крім того, на сайті можна детальніше дізнатися про напрями навчання в закладах, переваги робітничих професій, а також отримати відповіді на поширені запитання про вступ. 

Тривалість навчання у профтехах нашої області від 1 до 3,5 років. Усе залежить від обраної професії, наявного на момент вступу рівня освіти  та кваліфікації.

Заклади самостійно визначають терміни приймання документів від вступників. Заяву можна подати в кілька закладів одночасно.

Важливо, що для вступу не потрібно складати ЗНО чи НМТ. Натомість є конкурсний добір — його етапи кожний заклад визначає самостійно. Але зазвичай рейтинг вступників формується за середнім балом шкільного свідоцтва.

– Попит на робітничі кадри постійно зростає, – зауважив Олександр Шамрай. – На Черкащині кваліфікованих робітників готують 17 профтехів. У фокусі – якісна та доступна освіта, максимум уваги практиці.  Ще один наголос – безпека учасників освітнього процесу. 

Стрічка новин