«В агро треба прибирати перепони, а не вибудовувати їх», – Ігор Табурець

День дискусій і пошуків оптимальних шляхів упровадження реформи з меліорації. На Черкащині триває ІІІ Меліоративний форум і виїзні комітетські слухання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики. Долучився до обговорення очільник області Ігор Табурець.

Законодавчі зміни, реалізація меліоративної реформи і виконання другого етапу Стратегії зрошення та дренажу в Україні дали поштовх змінам в агросекторі. Зокрема і для того, щоб аграрії ставали стійкішими до погодних максимумів, як зараз.  

– Черкащина має лідерські позиції за кількістю об’єднань водокористувачів, – зауважив очільник області Ігор Табурець. – Їх у нас 15 із 43, що створені в Україні. Нам вдалося збільшити кількість зрошуваних земель на Черкащині вже до 23 тис. га. Дякуємо за це нашим партнерам. Зокрема, Програмі USAID АГРО.

Утім, як наголосив очільник області, попри актуальність і високу затребуваність меліорації, аграрії відчувають певні труднощі в роботі. Ідеться, зокрема, про передання об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем в їхню власність.

– Не заговорювати, а реально діяти, не відкладати на потім чи для тривалого розгляду в роб групах, – переконаний Ігор Табурець. – Ось такі мають бути принципи взаємодії з аграріями. Ці питання озвучили на форумі, про них спілкувався із сільгоспвиробниками. Беру на особистий контроль комунікацію з профільними відомствами. Адже в агро треба прибирати перепони, а не вибудовувати їх. Бо від цього залежить наша продовольча безпека.

Нагадаємо, у перший день ІІІ Меліоративного форуму в області продемонстрували успішні приклади застосування зрошувальних технологій. Зокрема, систему гідротехнічної меліорації, яку модернізують на Чигиринщині за допомогою субгранту від Програми USAID АГРО. 

Загалом за цією Програмою USAID  в Україні реалізують 18 проєктів із відновлення меліоративної інфраструктури ОВК в Одеській, Полтавській, Київській, Черкаській, Житомирській областях та на деокупованих територіях Харківщини, Миколаївщини та Херсонщини. 

Відзначимо, на програму з підтримки реформи меліорації з держбюджету цього року спрямували 200 млн грн. Зокрема, аграрії можуть отримати компенсацію до 50% вартості відновлення та будівництва меліоративних систем. Розмір допомоги – до 26 500 гривень на 1 гектар оброблюваних угідь, на яких здійснюється гідротехнічна меліорація, без урахування вартості дощувальних машин.

Офіційну інформацію читайте на наших ресурсах:

Стрічка новин