Каталог “Українська техніка для громад” презентували на Черкащині

У межах президентської політики “Зроблено в Україні” в Черкасах відбулась нарада щодо всеукраїнського роуд-шоу “Українська техніка для громад”. У Черкаській обласній військовій адміністрації керівникам громад презентували каталог, до якого ввійшли 255 одиниць техніки, які виробляються на 32 підприємствах із 14 областей України.

Начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець зауважив, що пріоритет для українських виробників при публічних закупівлях – один із елементів проголошеної Президентом Володимиром Зеленським економічної політики “Зроблено в Україні”, що спрямована на зміцнення української держави в умовах війни. 

– Якщо хочемо мати стійку економіку, ми повинні стимулювати українське виробництво, формуючи попит на продукцію, – зауважив очільник Черкащини. – У плюсі справді всі. Тому що до 40% коштів, витрачених громадами на придбання української техніки, повертається в бюджети різних рівнів у вигляді податків, зокрема і місцеві. Класична win-win ситуація. 

За його словами, потреба громад області у колісній техніці наразі становить щонайменше 1005 одиниць. У планах закупівель громад на 2024-25 роки – 225 одиниць колісної техніки.

Ініціатор проєкту “Українська техніка для громад”, народний депутат Дмитро Кисилевський повідомив, що головна мета всеукраїнського роуд-шоу – інформування керівників і замовників у громадах про те, що українські виробники здатні забезпечити практично 100% потреби будь-якого міста чи села у комунальній та спеціальній техніці, громадському транспорті та ін. В Україні більше тисячі територіальних громад і кожній потрібно щонайменше 5-7 одиниць комунальної та іншої техніки.

– У середньому 1 робоче місце при виробництві в Україні колісного транспорту дає 8 робочих місць прямим суміжникам і до 20 робочих місць – субпідрядникам, – зауважив Дмитро Кисилевський. – До 40% коштів, витрачених громадами на українську техніку, повертається в бюджети різних рівнів. Зокрема, в бюджети громад. Ці кошти йдуть на потреби громад і на ЗСУ. 

Заступниця міністра економіки Надія Бігун зауважила, що публічні закупівлі – це інструмент розвитку економіки. Завдяки ньому потрібно забезпечувати зростання ВВП та сплату податків в Україні. В Уряді готують ініціатива щодо збільшення переліку товарів, на які поширюється вимога локалізації, зокрема, за рахунок продукції легпрому та аграрного машинобудування.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан відзначив, що закупівлі техніки українського виробництва створюють робочі місця у громадах по всій країні, а також додаткові надходження податків до місцевих бюджетів.

Генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов зауважив, що українські сервісні служби завжди поруч із замовниками, а закордонні спеціалісти дуже неохоче мають справу з країною, в якій іде війна. Запчастини завжди доступні в Україні, немає проблем на кордоні з доставкою імпортних запчастин. Відтак ефективний життєвий цикл техніки українського виробництва є довшим.

Каталог української техніки для громад розроблено в рамках реалізації політики «Зроблено в Україні» і закону про локалізацію як інструмент інформування громад щодо наявних локальних виробників техніки.

У 2024 році законодавство про локалізацію вимагає при публічних закупівлях продукції машинобудування не менше 20% локальної складової.

26 лютого 2024 року Президент України Володимир Зеленський оголосив про старт нової економічної платформи «Зроблено в Україні».

 

Стрічка новин