Оксана Компанієць про результати дослідження функціонування державної мови в освітньому процесі

Питання дотримання мовного законодавства у школах вивчено в межах всеукраїнського моніторингу. Зокрема, і на Черкащині. Про його результати розповіла  начальниця обласного управління Державної служби якості освіти Оксана Компанієць на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Як вона зауважила, вивчення провела Державна служба якості освіти України разом із уповноваженим із захисту державної мови. 

– Загалом у цьогорічному дослідженні взяли участь майже 30 тисяч респондентів, – повідомила Оксана Компанієць. – Це учні 8 – 12 класів, їхні батьки та вчителі.  Вони пройшли онлайн-анкетування. Зокрема, від нашої області участь у ньому взяли 1000 осіб. Результати опрацьовані й узагальнені. Відстежені загальні тенденції.

Дослідження показало, що частка респондентів, які послуговуються українською мовою як в освітньому процесі, так і в побуті, дещо зменшилася. 

Водночас батьки учнів і учениць стали більш консолідованими у підтримці державної мови в усіх сферах життя. Простежується тенденція до систематичного вдосконалення знання державної мови. 

– Зокрема, цьогоріч  учнівство на 5% більше оцінило свій рівень володіння мовою як вільний, – додала Оксана Компанієць. –  А практично половина опитаних учнів та учениць вказали, що послуговуються українською мовою в усіх сферах життя.

Проте є тенденція до зменшення використання здобувачами освіти української мови як під час уроків, так і в перервах між ними. Якщо у школі діти активніше використовують державну мову, то за її межами цей відсоток знижується. 

– На думку вчителів, найбільш негативний вплив на рівень послуговування українською мовою спричиняють мова спілкування вдома та звичка, – прокоментувала Оксана Компанієць. –  Таку ж саму думку підтримують і діти.

Повний текст дослідження є у відкритому доступі. Ознайомитися із ним можна тут.

Також докладніше дивіться у відео:

Довідково:

збір даних тривав 25 квітня – 10 травня 2024 року шляхом онлайн-анкетування учасників освітнього процесу. В опитуванні взяли участь 7031 учень/учениця, 18 788 батьків/законних представників здобувачів освіти і 4000 вчителів.

 

Стрічка новин