СБУ заблокувала на Черкащині три групи у месенджерах, які сприяли ухилянтам уникненню мобілізації

Кіберфахівці Служби безпеки заблокували 3 групи у месенджерах, які поширювали інформацію де «працює» ТЦК та допомагали ухилянтам уникнути мобілізації. Функціонували деструктивні Телеграм-канали та групи у месенджер «Viber» на території міст Золотоноша, Умань, Ватутіне. Про це інформують в управлінні СБ України у Черкаській області.

У них чоловіки призовного віку отримували інформацію про заходи, які проводять Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки на території області. Адміни поновлювали дані про маршрути та місця вручення військовозобов’язаним повісток щогодинно, щоб попередити ухилянтів.
Учасники груп також мали можливість поширювати інформацію, яку або самі збирали, або отримували від власних інформаторів серед мешканців Черкащини.
Деструктивні канали набрали популярності, кількість їх підписників нараховувала до 3500 тисяч.
У ході оперативних заходів співробітники встановили адміністраторів груп, що перешкоджали мобілізації. Одним із ним виявився житель Золотоноші. З грудня 2023 по січень цього року під його адмініструванням функціонувала група, яка «працювала» по маршрутам ТЦК в районі. Він наповнював паблік виключно інформацію про видачу повісток.
Під час проведених низки обшуків за місцем проживання встановлених адмінів на території регіону правоохоронці виявили сім-картки та мобільні телефони із доказами протиправних дій.
Наразі слідчі СБУ повідомили одному фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період). Вирішується питання про повідомлення підозр іншим учасникам злочинної схеми.

Заходи з викриття правопорушень проводили співробітники СБУ в Черкаській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Стрічка новин