Маємо активно працювати над зміною ставлення суспільства до психічного здоров’я

На цьому наголосила заступниця Міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Руслана Величко-Трифонюк під час виступу на науковій конференції “Стрес-асоційовані розлади: запровадження світових практик діагностики та лікування”.

Вона зазначила, що посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) стосується не тільки ветеранів війни, але й багатьох цивільних осіб, які пережили травматичні події з початку повномасштабної війни: автомобільні аварії, травматичні пологи, інші екстремальні стресові ситуації тощо.

“Ці події можуть залишити глибокі сліди в психіці цивільних людей, призводячи до станів, коли звичайні справи стають непереборною перешкодою. Тому наше завдання — не тільки надавати необхідні послуги, але й активно працювати над зміною ставлення суспільства до психічного здоров’я. Розуміння, що ПТСР може виникнути внаслідок різних травматичних ситуацій, допомагає людям відчути спільноту та емпатію, замість відчуття ізоляції або сорому”, — наголосила Руслана Величко-Трифонюк.

За її словами, потрібно створити суспільство, де кожен, хто страждає від ПТСР, може відкрито говорити про свої переживання без страху бути осудженим. Суспільство, де підтримка доступна кожному і де ветерани відчувають вдячність та визнання за свій вклад, а не відчуття відчуженості.

У цьому напрямі Мінветеранів активно працює над постійним удосконаленням системи психологічної допомоги. Розроблена трирівнева система допомоги включає соціально-психологічну підтримку, професійну психологічну допомогу та комплексну медико-психологічну терапію.

Зокрема, значні зусилля Міністерство зосереджує на фінансуванні та розвитку програм, які забезпечують комплексну підтримку. Так, за програмою психологічної допомоги ветеранам війни, членам їхніх сімей та прирівняних до них осіб на 2024 рік передбачено фінансування на суму 160 млн грн.

“Ці кошти дозволяють нам підтримувати широкий спектр психологічних послуг, доступних у різних формах та форматах — від індивідуального і сімейного консультування до групових сесій, які можуть проводитися як наживо, так і дистанційно. Це гарантує, що кожен, хто потребує допомоги, може її отримати незалежно від свого місцеперебування чи особистих обставин”, — розповіла Руслана Величко-Трифонюк.

“Важливим є також нове цифрове рішення Мінветеранів — Реєстр суб’єктів, які надають психологічні послуги. Це значно спрощує процес знаходження кваліфікованих фахівців”, — додала заступниця Міністра.

Нагадаємо, що при Мінветеранів функціонує Реєстр постачальників послуг з психологічної реабілітації для ветеранів і членів їхніх сімей. До нього можуть бути включені спеціалізовані заклади будь-якої форми власності, в тому числі й фізичні особи-підприємці, які надають такі послуги.

За інформацією Міністерства у справах ветеранів України

Стрічка новин