Формування спільноти фахівців для більш ефективної допомоги людям із ПТСР

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) — це розлад психічного здоров’я, який може виникнути після того, як людина пережила або стала свідком травматичних подій.

Не лише війна, а будь-яка подія, що несе в собі загрозу смерті або цілісності, може стати передумовою для розвитку ПТСР. Проте саме повномасштабна російська агресія значною мірою вплинула на життя і психічний стан українців сьогодні.

За різними оцінками, ПТСР може розвинутися у 1220% людей, які пережили травматичну подію або були свідками такої. В Україні, через тривалі й інтенсивні воєнні дії цей показник може сягати 20–30% пацієнтів. Це стосується як військових, так і цивільних.

ПТСР піддається лікуванню, при цьому частина людей здатні впоратися самостійно — завдяки внутрішнім ресурсам та підтримці оточення, а хтось потребуватиме реабілітації. Нині посттравматичний стресовий розлад часто вбачають там, де його нема. Тому питання якісної діагностики залишається актуальним.

“На кожну кризу знаходяться рішення. Повномасштабна війна поставила чимало нових задач перед нами. Маємо оперативно і консолідовано реагувати на них. Зараз дуже важливо усім разом фаховою спільнотою сформувати команду для подолання викликів, повʼязаних зі зростанням кількості людей, що мають ПТСР, аби забезпечити їм всі можливості для ефективного лікування”, – зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Для того, аби обговорити наявні методи діагностики та лікування ПТСР, обмінятися досвідом та скоординувати зусилля для допомоги людям з посттравматичним стресовим розладом, була організована установча зустріч фахівців.

Міністерство охорони здоров’я України  спільно з Координаційним центром КМУ/Mental Health UA та Інститутом психічного здоров’я Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця за підтримки World Health Organization (WHO) запросили на відвертий діалог фахівців з усіх регіонів, які працюють з ПТСР — досліджують, діагностують, лікують, проводять реабілітацію. Залучили також науковців, реабілітаційні центри, вищу школу.

Під час зустрічі учасники обмінялися баченням та аналізом ситуації, а також власним досвідом роботи з ПТСР. Зокрема, йшлося про необхідність впровадження єдиних підходів і стандартів у діагностиці й лікуванні ПТСР, а також формування референтної мережі закладів.

Зокрема, директорка Центру психічного здоровʼя та реабілітації «Лісова поляна» МОЗ України Ксенія Возніцина розповіла про досвід впровадження мультимодального підходу до подолання розладу.  Її команда щоденно з 2014 року працює з ветеранами, які пережили воєнні реалії, полон, тортури, сексуальне насилля або інші травмівні події.

За її словами, зазвичай спеціалізовані послуги потрібні невеликому відсотку населення. Але, враховуючи кількість постраждалих від війни людей в Україні, такі послуги, ймовірно, знадобляться більшій кількості людей. Тож для України нагальною потребою є створення спеціалізованих центрів відновлення психічного здоров’я нового зразка.

Це центри відновлення психічного здоров’я з мультимодальною моделлю лікування для складних випадків ПТСР і коморбідностей, які також служать центром досконалості та навчально-дослідницькою й супервізійною базою для фахівців різних рівнів допомоги.

“Лікування ПТСР не обмежується наданням психіатричної допомоги, а потребує наскрізного включення по всіх рівнях піраміди психічного здоров’я, великої кількості психосоціальних втручань, а головне — колосальної підтримки та допомоги всіх, хто дотичний до такої людини: родини, друзів, колег, громади та суспільства загалом. Важливо, щоб допомога після стаціонарного лікування не переривалася, а продовжувалася на інших ланках, люди мали підтримку за місцем проживання чи роботи через фахівців різних ланок та служб. Складних пацієнтів з хронічним перебігом захворювання після закінчення лікування в клініках необхідно проінформувати, а за необхідності скерувати на подальший супровід в організації з психосоціальної підтримки, що надасть сталого ефекту від лікування”, – зазначила директорка Центру психічного здоровʼя та реабілітації «Лісова поляна» МОЗ України Ксенія Возніцина.

Також під час зустрічі свої напрацювання щодо допомоги людям із ПТСР представив директор Інституту психічного здоров’я Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця Олег Чабан.

Наталія Масяк Nataliya Masyak, керівниця Клініки психічного здоров’я дітей і підлітків КНП «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр», розповіла про особливості діагностики та лікування ПТСР у дітей і підлітків.  А директорка з розвитку Координаційного центру Ірина Микичак представила алгоритм трансформації надання спеціалізованої психіатричної допомоги.

Установча конференція відбулася у межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» — ініціативи першої леді Олени Зеленської. Головна мета першої зустрічі — об’єднати професійну спільноту та мережу закладів навколо важливої нині теми, аби ефективно працювали горизонтальні зв’язки та тривав постійний обмін думками задля ефективної допомоги людям із ПТСР. Формування такої професійної спільноти захистить від помилок та втрати часу, допоможе сформувати єдині підходи з діагностики й лікування посттравматичного стресового розладу. Це дозволить разом ефективніше працювати з превенцією, раннім скринінгом, лікуванням та супроводом людей із ПТСР.

Детальніше про ПТСР, симптоми, діагностику та лікування, можна дізнатися у гіді з ПТСР від платформи доказової інформації про здоров’я «Бережи себе», INSCIENCE та експертів. 

За інформацією МОЗ України

Стрічка новин