Дієві механізми підтримки тергромад обговорили на міжрегіональному круглому столі 

Міжнародне територіальне співробітництво органів місцевого самоврядування та функціонування інституту старост в умовах викликів сьогодення. Ці та інші питання  обговорили сьогодні на міжрегіональному круглому столі. Він відбувся в межах роботи Комітету Верховної  Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Захід об’єднав представників трьох областей. Зокрема, Черкаської, Вінницької та Кіровоградської. А також народних депутатів України.

Тут у деталях обговорили механізми співробітництва. Зокрема, за допомогою залучення коштів європейських фондів через програму INTERREG Europe.

– На сьогодні громади Черкащини мають 53 підписані угоди з міжнародними партнерами, – зауважив заступник очільника області Олександр Турченяк. –  З них 31 угода – з країнами ЄС. Нині ще три громади регіону запланували підписання  документів про співпрацю з партнерами з Німеччини. Робота у цьому напрямі триває. Зокрема, в  інформаційно-консультативному напрямі активно працює Черкаська агенція регіонального розвитку. 

Крім цього, мова йшла про діяльність старост в умовах війни. Обговорено також питання особливостей законодавчого регулювання. 

– Староста – це базова ланка взаємодії людей із місцевим самоврядуванням, – наголосив Олександр Турченяк. – В області на перше квітня утворені 353 старостинські округи.  Затверджено 364 старости.

За результатами роботи круглого столу обговорено не лише актуальні питання регіону, а й запропоновано дієві механізми та практичні поради для органів місцевого самоврядування. Їх надали представники провідних асоціацій, вітчизняних організацій, експерти.

Додамо, захід відбувся за сприяння та підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Стрічка новин