Понад 600 страв: в Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту «Cult Food» Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, розроблений на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Збірник складається з понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України.
Презентація збірника відбулася у Києві у середній загальноосвітній школі №281 за участі першої леді України Олени Зеленської, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, міністра освіти та науки Оксена Лісового, посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікса Бауманна, голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, голови Національної асоціації громадського харчування та керівника команда реформи шкільного харчування Ореста Степаняка, шеф-кухаря Євгена Клопотенка та керівника офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» в Україні Галини Майструк.
Чому це важливо?
Перший збірник страв для шкільних їдалень, що був затверджений у 2022 році, став вхідним квитком у реформу шкільного харчування та початком фундаментальних змін. За цей час команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка зрозуміла, що 180 страв — це надто мало, щоб забезпечити всі харчові потреби сучасних дітей. Відтак вирішила створити збірник рекомендованих рецептур із більшою кількістю страв. Усі вони розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України, зокрема експертами Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва, Київського національного торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки і торгівлі.
Всі страви, що увійшли до збірника, відповідають вимогам постанови Кабінету Міністрів №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а сам збірник затверджено Держпродспоживслужбою, Інститутом громадського здоровʼя ім. О. М. Марзєєва та схвалено комісією Інституту модернізації змісту освіти МОН для використання в освітньому процесі.
«Коли кажуть “рецепт від Клопотенка”, уся країна знає, про що йдеться. Вдячна йому за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування. Євген підсилив реформу й навіть став її міфом. Наприклад, досі існує міф, що всі його рецепти обов’язкові до виконання. Насправді ця чудова, зрозуміла й детальна книжка — це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона — дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», — зауважила перша леді Олена Зеленська.
Що змінилося?
«Україна, як культурний центр Європи, відзначається своїм унікальним і різноманітним кулінарним спадком, який відображає впливи численних європейських культур, — зазначає Орест Степаняк, керівник команди реформи шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування. — Розробка меню для освітніх закладів вимагає глибокої експертизи, і завдяки колосальній праці команди Євгена Клопотенка цей збірник стане ключем до значного розширення асортименту страв в школах по всій країні!».
Оновлений збірник складається з 14 розділів та 621 рецептури. Тут і традиційні українські страви, і популярні страви світової кухні, зокрема, зі шкільного меню європейських країн.
Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення.
Друковані примірники збірника за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» будуть безоплатно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food.
-
16:23Ветерани війни з Черкащини – з нагородами всеукраїнських змагань
Ветерани війни з Черкас Євген Дорошко та Роман Романенко здобули призові місця на всеукраїнських адаптивних змаганнях «Be strong games», що відбулися на Львівщині. Вони є…
16:23 -
15:48Армія відновлення: з початку року вже видано 10 тисяч направлень в рамках проекту
Цьогоріч вже видано 10 тисяч направлень для тимчасово безробітних українців і незайнятих ВПО, які долучаються до робіт з відбудови країни в рамках проекту «Армія відновлення».…
15:48 -
14:47Загиблому захиснику з Золотоніщини присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”
Він міг відступити. Але залишився, щоб прикрити побратимів. Він міг врятувати себе, але обрав порятунок інших. Сергій Юрчик – молодший лейтенант, командир механізованого взводу 13…
14:47 -
13:37Волонтерам спростили можливість гуманітарної підтримки військових та ВПО
Кабінет Міністрів України розширив можливості для надання благодійної допомоги, оновивши перелік товарів і послуг, що звільняються від оподаткування. Відповідні зміни підготувало Мінсоцполітики за участі волонтерів…
13:37 -
12:17Понад 4,3 млрд грн спрямовано на компенсації за знищене житло для ВПО
У грудні 2024 року Уряд ухвалив постанову, розроблену Мінсоцполітики спільно з Мінрозвитку та Мінфіном, завдяки якій внутрішньо переміщені особи, котрі очікують на компенсацію за знищене…
12:17 -
10:03За січень платники Черкащини спрямували до зведеного бюджету на 712 млн грн більше, ніж торік
За січень 2025 року платники Черкаської області до бюджетів усіх рівнів сплатили 2 667,5 млн грн податків, зборів та платежів. Порівняно з фактом січня…
10:03 -
09:52Програма «Кусаноне»: громади Черкащини навчали, як залучати ресурси
Як подати заявку для участі у програмі «Кусаноне», які зміни та новації. Для сотні фахівців територіальних громад, районних державних адміністрацій, а також представників закладів охорони…
09:52 -
09:22Як бізнесу отримати кредит від держави на придбання енергообладнання?
Український бізнес може отримати кредит від держави на придбання енергообладнання. Це частина Зимової підтримки – ініціативи Президента України Володимира Зеленського й Уряду, спрямованої на допомогу…
09:22 -
08:25Загальні бойові втрати ворога станом на 5 лютого
Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 05.02.25 орієнтовно склали особового складу ‒ близько 844070 (+1140) осіб,танків ‒ 9947 (+9) од,бойових броньованих машин ‒ 20721 (+12)…
08:25 -
08:22Звернення Президента України
Бажаю здоров’я, шановні українці, українки! Провів сьогодні РНБО. Урядовці – прем’єр-міністр Шмигаль, перша віцепрем’єр Свириденко – доповіли щодо програм підтримки наших людей – громадян України…
08:22 -
08:19Ігор Табурець про ситуацію в області на ранок 5 лютого
Ніч в області минула з тривогами в усіх районах. Про це інформує очільник Черкащини Ігор Табурець. У цей час по ворожих повітряних цілях працювали сили…
08:19 -
16:21Діалог влади та бізнесу: підприємців Черкащини запрошують на онлайн-зустріч
Комунікаційна платформа “Діалог влади та бізнесу” Черкаської ОВА продовжує роботу. На новій онлайн-зустрічі йтиметься про дотримання норм законодавства у сфері ринкового нагляду та регулювання цін.…
16:21