Понад 600 страв: в Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту «Cult Food» Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, розроблений на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Збірник складається з понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України.
Презентація збірника відбулася у Києві у середній загальноосвітній школі №281 за участі першої леді України Олени Зеленської, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, міністра освіти та науки Оксена Лісового, посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікса Бауманна, голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, голови Національної асоціації громадського харчування та керівника команда реформи шкільного харчування Ореста Степаняка, шеф-кухаря Євгена Клопотенка та керівника офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» в Україні Галини Майструк.
Чому це важливо?
Перший збірник страв для шкільних їдалень, що був затверджений у 2022 році, став вхідним квитком у реформу шкільного харчування та початком фундаментальних змін. За цей час команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка зрозуміла, що 180 страв — це надто мало, щоб забезпечити всі харчові потреби сучасних дітей. Відтак вирішила створити збірник рекомендованих рецептур із більшою кількістю страв. Усі вони розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України, зокрема експертами Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва, Київського національного торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки і торгівлі.
Всі страви, що увійшли до збірника, відповідають вимогам постанови Кабінету Міністрів №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а сам збірник затверджено Держпродспоживслужбою, Інститутом громадського здоровʼя ім. О. М. Марзєєва та схвалено комісією Інституту модернізації змісту освіти МОН для використання в освітньому процесі.
«Коли кажуть “рецепт від Клопотенка”, уся країна знає, про що йдеться. Вдячна йому за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування. Євген підсилив реформу й навіть став її міфом. Наприклад, досі існує міф, що всі його рецепти обов’язкові до виконання. Насправді ця чудова, зрозуміла й детальна книжка — це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона — дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», — зауважила перша леді Олена Зеленська.
Що змінилося?
«Україна, як культурний центр Європи, відзначається своїм унікальним і різноманітним кулінарним спадком, який відображає впливи численних європейських культур, — зазначає Орест Степаняк, керівник команди реформи шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування. — Розробка меню для освітніх закладів вимагає глибокої експертизи, і завдяки колосальній праці команди Євгена Клопотенка цей збірник стане ключем до значного розширення асортименту страв в школах по всій країні!».
Оновлений збірник складається з 14 розділів та 621 рецептури. Тут і традиційні українські страви, і популярні страви світової кухні, зокрема, зі шкільного меню європейських країн.
Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення.
Друковані примірники збірника за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» будуть безоплатно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food.
-
17:49Олег Паншутін про протидію шахрайствам в області
На Черкащині фіксують посилення активності зловмисників щодо вчинення шахрайства з використання фішингових посилань. Зокрема, на тематику голосування та підписання петицій. Про це повідомив старший інспектор…
17:49 -
17:39Оксана Компанієць про результати дослідження соціально-емоційних навичок учнівства
Учні шкіл Черкащини взяли участь у дослідженні соціально-емоційних навичок. Про це розповіла начальниця обласного управління Державної служби якості освіти Оксана Компанієць на брифінгу в медіацентрі…
17:39 -
17:30«Кожна зернина працює на обороноздатність країни», – Ігор Табурець
Працювати в умовах війни, перебоїв енергопостачання, однак бути прибутковими, інноваційними та виходити на нові ринки. Топ-менеджери та власники хлібохолдингів і хлібозаводів, виробників борошна, борошняних виробів,…
17:30 -
17:26На Черкащині триває Європейський тиждень громадського здоров’я
На Черкащині продовжують надавати послуги вакцинації для жителів найвіддаленіших населених пунктів. Про це повідомила заступниця генерального директора ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ України» Наталія Видра на…
17:26 -
16:20Мінцифри презентувала стратегію розвитку електронних комунікацій до 2030: долучайтеся до обговорення
«Електронні комунікації — один із головних пріоритетів Мінцифри. Це надважлива сфера для комфортного життя людей, функціонування цифрової держави та ведення війни, що безпосередньо впливає на…
16:20 -
15:24Цінуємо своє: Черкащина вбралася у вишиванки
Давні символи та сучасна етніка. Черкащани вбралися в національні українські сорочки. Так спільно відзначили День вишиванки. З цієї нагоди в обласному центрі організували тематичні інтерактиви…
15:24 -
14:52Прозорість і підзвітність: на Черкащині моніторять публічні закупівлі
Публічні закупівлі відслідковують на Черкащині в межах діяльності робочої групи «Прозорість та підзвітність». Так, з 9 по 16 травня у статусі «подання пропозицій» через систему…
14:52 -
12:43Укрпошта представила марки зі зразками харківської та кримськотатарської вишивки
Вишиванка є символом сили, нескореності, національної гідності та ідентичності українців. Саме в День вишиванки, 16 травня Укрпошта офіційно вводить в обіг дві нові поштові марки:…
12:43 -
12:38У квітні через Prozorro оголосили закупівель майже на 79 млрд грн
Протягом квітня 7,4 тисячі публічних замовників оголосили закупівлі через систему Prozorro на 78,5 млрд грн. Про це повідомила заступник Міністра економіки України Надія Бігун. «Попри…
12:38 -
12:14Посвідчення ветерана у Дії. Мінветеранів та Мінцифри починають бета-тестування сервісу
Мінветеранів та Мінцифри продовжують діджиталізацію сервісів для ветеранів і ветеранок та членів родин загиблих Захисників і Захисниць. Триває бета-тестування е-Посвідчення ветерана у Дії, щоб прискорити…
12:14 -
09:38Україна отримала від Республіки Корея 40 авто швидкої допомоги
Міністерство охорони здоров’я України отримало від Корейського Червоного Хреста 40 «швидких» для надання невідкладної медичної допомоги під час війни: 20 автомобілів KIA та 20 автомобілів…
09:38 -
08:30Загальні бойові втрати противника станом на 16 травня
Загальні бойові втрати противника з 24 лютого 2022 по 16 травня 2024 орієнтовно склали: особового складу / personnel ‒ близько/ about 488460 (+1520) осіб /…
08:30