Спільне комюніке щодо поглиблення українсько-японського співробітництва з метою сприяння економічному зростанню та відбудові України

19 лютого 2024 року у Токіо відбулася Японсько-українська конференція зі сприяння економічному зростанню та відбудові під головуванням Глав урядів України та Японії за участі представників державного та приватного секторів обох країн.

За результатами Конференції Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда підтвердили налаштованість сторін зміцнювати та поглиблювати всебічне співробітництво на засадах особливого глобального партнерства між Україною та Японією, як це було визначено лідерами обох країн у відповідній Спільній Заяві від 21 березня 2023 року.

Прем’єр-міністр Д. Шмигаль висловив глибокі співчуття жертвам, їх родинам та всім постраждалим від нещодавнього землетрусу на півострові Ното.

Прем’єр-міністр Д. Шмигаль високо оцінив лідерство Прем’єр-міністра Ф. Кішіди під час головування Японії у Групі Семи у 2023 році, особливо у контексті проведення Саміту G7 в Хіросімі, у якому також взяв участь Президент України Володимир Зеленський. Глави урядів висловили намір і надалі зміцнювати співпрацю в рамках відповідних міжнародних форумів.

Глави урядів відзначили важливість домовленостей, досягнутих у ході Конференції, які закладають основу для участі Японії як у проєктах екстреного відновлення, так і у масштабній відбудові України. Прем’єр-міністр Д. Шмигаль відзначив важливість передових технологій та унікального досвіду Японії з повоєнного відновлення та відбудови після руйнівних стихійних лих для реалізації проєктів в Україні.

Глави урядів підкреслили важливість реалізації порядку денного “Жінки, мир та безпека” (WPS), а також забезпечення потреб дітей на усіх етапах відновлення з метою полегшення страждань жінок та дітей України, і у цьому контексті вони наголосили на необхідності подальшого розширення прав і можливостей жінок та сприяння їхньому лідерству у заходах з питань відбудови. Критично важливо створити умови для безпечного і швидкого повернення додому переміщених українців, зокрема жінок і дітей.

Прем’єр-міністр Ф. Кішіда підтвердив готовність японської сторони враховувати потреби українського народу та брати активну участь у відновленні та відбудові України шляхом застосування багатостороннього підходу із залученням до цих процесів різних суб’єктів, у тому числі представників приватного сектора, задля досягнення кінцевої мети – самодостатності економіки та сталого розвитку України. Зокрема, Прем’єр-міністр Ф. Кішіда відзначив роль великих японських компаній, які займають провідні позиції у світі у відповідних сферах, а також малих і середніх підприємств, включаючи стартапи у сфері передових технологій.

У цьому зв’язку, глави урядів привітали представлені під час Конференції листи про наміри, меморандуми про співробітництво та контракти, які визначають ділові союзи та співробітництво між приватними компаніями обох країн з метою реалізації проєктів з екстреного відновлення та масштабної відбудови, а також для економічного відновлення та зростання України.

Глави урядів доручили відповідним міністерствам та відомствам кожної зі сторін забезпечити моніторинг імплементації досягнутих під час Конференції домовленостей та сприяти подальшому співробітництву. Для координації цих зусиль відповідними урядами будуть визначені відповідальні установи.

Прем’єр-міністр Д. Шмигаль висловив вдячність Уряду Японії та японському народу за непохитну підтримку України та надану фінансову, гуманітарну та технічну допомогу.

Прем’єр-міністр Ф. Кішіда підтвердив, що Японія і надалі підтримуватиме Україну та її народ у відстоюванні незалежності та відновленні територіальної цілісності, а також продовжуватиме надавати необхідну допомогу для забезпечення всеосяжного розвитку економіки України від первинного до третинного секторів.

Прем’єр-міністр Ф. Кішіда висловив готовність продовжувати надавати Україні допомогу на усіх етапах відбудови, починаючи зі сприяння екстреному відновленню, зокрема розмінуванню та розчищенню завалів, а також поліпшенню гуманітарної ситуації та відбудові житла, до економічного відновлення та зміцнення промисловості, у т.ч. розвитку сільського господарства, інноваційного виробництва, біотехнологій, а також цифрових, інформаційних та інформаційно-телекомунікаційних технологій. Він також наголосив на важливості створення передумов для нарощування підтримки відновлення енергетичної та транспортної інфраструктури, а також боротьби з корупцією та посилення урядування. Глави урядів наголосили, що залучення приватного сектору є ключовим для реалізації конкретних проєктів з метою подальшого розвитку співпраці між двома країнами.

Глави урядів погодилися, що збереження та посилення санкцій проти Росії є одним із необхідних та ефективних способів стримування російської військового потенціалу, а також домовилися вживати заходів для унеможливлення обходу запроваджених санкцій.

Глави урядів відзначили необхідність продовження важливих міжнародних ініціатив, спрямованих на зміцнення глобальної продовольчої безпеки, зокрема ініціативи Президента України Володимира Зеленського “Grain from Ukraine”.

Глави урядів визнали, що обидві країни мають значний нереалізований потенціал для подальшого розширення двостороннього партнерства у багатьох сферах, зокрема, розвитку торговельно-економічних зв’язків, сільського господарства та інфраструктури, ініціатив у галузі диджиталізації та “зеленого переходу”, сприяння співпраці у науковій та культурній сферах, міжлюдським контактам.

Глави урядів привітали підписання Конвенції про усунення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи та запобігання податковим ухиленням і уникненням. Вони також привітали оголошення започаткування переговорів щодо перегляду Угоди між Україною та Японією про сприяння та захист інвестицій. Ці міжнародні договори сприятимуть економічному зростанню та відновленню України шляхом подальшого розвитку взаємних інвестицій та економічних зв’язків між Україною та Японією.

Глави урядів погодилися, що для підтримки економічної стабільності, сприяння економічному зростанню та відновленню України важливо реалізовувати економічно-обґрунтовані проєкти шляхом максимального використання фінансування та гарантій не лише через відповідні інституції в обох країнах, але й через міжнародні фінансові установи.

У цьому зв’язку Прем’єр-міністр Д. Шмигаль високо оцінив оперативне надання Японією фінансової допомоги, зокрема кредитної підтримки в рамках Світового банку для отримання відповідних позик та грантів. Крім того, Прем’єр-міністр Д. Шмигаль висловив глибоку вдячність за провідну роль Японії у досягненні консенсусу щодо збільшення капіталу Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), а також за схвалення цього рішення його Радою директорів, що сприятиме задоволенню потреб України у відновленні. Прем’єр-міністр Д. Шмигаль також подякував Японії за внесок до Фонду розвитку потенціалу України, створеного в рамках Міжнародного валютного фонду (МВФ) з метою допомоги Україні у посиленні мобілізації її внутрішніх ресурсів, а також за запланований внесок до новоствореного “Українського вікна” в рамках Всеохоплюючого трастового фонду Японії у Міжнародній фінансовій корпорації (IFC) з метою сприяння інвестиціям та інноваціям у приватному секторі.

Прем’єр-міністр Д. Шмигаль також привітав підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Чорноморським банком торгівлі та розвитку (ЧБТР) та Японським банком міжнародного співробітництва (JBIC) щодо надання двоетапної позики.

Глави урядів привітали відкриття Японським агентством страхування експорту та інвестицій (NEXI) нових кредитних ліній для страхування іноземних інвестицій та експорту для України.

Глави урядів підтвердили важливість продовження Українсько-японського фінансового діалогу, започаткованого 2 серпня 2023 року між Міністерством фінансів України та Міністерством фінансів Японії, а також поглиблення взаємодії між профільними установами двох країн у сфері транспорту, інфраструктури, енергетики, цифрових технологій, сільського господарства та захисту довкілля.

Прем’єр-міністр Д. Шмигаль відзначив важливість діяльності Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) для реалізації проєктів, зокрема в рамках грантової й технічної допомоги в Україні.

Прем’єр-міністр Ф. Кішіда підтвердив намір японської сторони відкрити, на запрошення української сторони, представництво Японської організації зовнішньої торгівлі (JETRO) у Києві. Прем’єр-міністр Д. Шмигаль висловив готовність надати всебічного сприяння започаткуванню діяльності Офісу JETRO в Україні. Глави урядів підкреслили важливість такої співпраці для активізації і поглиблення двосторонньої економічної взаємодії між Україною та Японією.

Глави урядів відзначили необхідність активізації діяльності Координаційної ради з економічного співробітництва з Японією при Міністерстві економіки України та Комітету ділового співробітництва з Україною Японської федерації бізнесу “Кейданрен” та привітали підписання Спільної домовленості між Міністерством економіки України та Японською федерацією бізнесу “Кейданрен” щодо посилення двостороннього співробітництва.

Прем’єр-міністр Ф. Кішіда оголосив про намір японської сторони спростити візові вимоги для громадян України, зокрема з метою сприяння візитам представників українського приватного сектору.

Глави урядів визнали, що обидві країни мають значний потенціал для подальшого розширення двостороннього партнерства у сфері науки, а також культурних та міжлюдських обмінів, і привітали підписання Меморандуму про співробітництво у сфері освіти, науки і технологій.

Глави урядів також привітали підписання Меморандуму про співробітництво щодо механізму спільного кредитування між Урядом України та Урядом Японії в рамках спільних зусиль, спрямованих на посилення двостороннього співробітництва у сфері протидії зміні клімату.

Глави урядів відзначили підтримку України Японією у співпраці з міжнародним співтовариством та визнали важливість взаємодії з третіми країнами та міжнародними організаціями для сприяння економічному зростанню та відновленню України.

Відзначаючи результати Конференції з відновлення України, яка відбулася у Лондоні у червні минулого року, Глави урядів підтвердили важливість консолідації міжнародної підтримки України та підкреслили здобутки Японсько-української конференції зі сприяння економічному зростанню та відбудові у контексті підготовки Конференції з відновлення України, запланованої до проведення у червні цього року в Німеччині.

За інформацією Урядового порталу

Стрічка новин