Перереєстрація авто, е-Підприємець та новий дизайн Дії: які послуги презентували на Diia Summit

У Києві відбувся перший за час повномасштабної війни Diia Summit. На події команда Мінцифри за участі Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля презентувала оновлений дизайн Дії та нові революційні послуги в застосунку.

Володимир Зеленський зазначив, що попри повномасштабне вторгнення цифрова держава продовжила розвиватися, а Дія стала ефективним інструментом взаємодії між державою та суспільством.

 За час війни в застосунку та на порталі Дія з’явилося понад 70 нових сервісів — від комплексної послуги для ВПО до грантової програми єРобота.

Загалом застосунком користується 19,8 млн людей, а це майже кожен другий українець.

«Змінився наш світ, але цифрова держава вистояла та продовжує розвиватися. Завдяки Дії нам вдалося створити нову технологічну культуру в державі, де послуги проєктуються за підходом digital first. Щомісяця ми запускаємо по декілька нових сервісів, реагуючи на виклики реальності. За майже 4 роки Дія стала попкультурою в Україні, а нашим досвідом упровадження зручних послуг цікавляться в усьому світі — від Європи до Південної Америки», — зазначив Віцепрем’єр-міністр України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Відтепер у Дії з’явиться ще більше затребуваних послуг, які спрощуватимуть життя українців. На саміті презентували:

  • Внесення змін про ФОП. Відтепер послуга буде автоматичною. Більше не потрібно вказувати податкові дані, коли змінюєте інформацію про ПІБ, місцезнаходження бізнесу, КВЕДи чи контакти. Дія сама підтягне все необхідне з реєстрів, а потім сформує заявку. Результат буде протягом кількох хвилин.
  • Перереєстрація авто. У Дії доступна найбільш очікувана послуга для водіїв, яка кардинально змінює підхід до процесу купівлі-продажу авто. Зробити це можна  в кілька кліків у Дії без зайвих перевірок і посередників. Це значно прискорює процес та прибирає корупційні ризики.
  • е-Підприємець. Це комплексний сервіс, який дасть змогу за однією заявою отримати одразу 8 послуг, необхідних для запуску чи розвитку власної справи. е-Підприємець буде доступний як для новостворених, так і для дійсних бізнесів. Зараз сервіс на етапі тестування, проте найближчим часом запрацює для всіх українців.
  • Послуги для моряків. На порталі Дія моряки вже можуть подати заяву про отримання кваліфікаційних документів командного складу. А також записатися на кваліфікаційний іспит та подати скаргу на відмову в отриманні кваліфікаційних документів. Зараз у роботі й інші послуги. Зокрема, модернізація процесу отримання кваліфікаційних документів для моряків, а також розширення категорії звань для рядового складу. У найближчі місяці плануємо додати на порталі Дія замовлення Послужної книжки моряка зі зручним способом оплати та доставки.

Дія не лише створила нову технологічну культуру в Україні, а й стала популярною за кордоном. Інші країни цікавляться нашим досвідом створення застосунку та отримання держпослуг у кілька кліків. Зокрема, USAID підтримує просування українського досвіду цифровізації у світі. Вже почалася комунікація з Замбією та Колумбією, а під час саміту Адміністратор USAID Саманта Пауер анонсувала ще одну країну.

Також на саміті презентували новий дизайн Дії. Застосунок став ще зручнішим та сучаснішим. Новий дизайн — це глобальна зміна концепції та філософії. Дія стає єдиним інструментом для швидкої та зручної взаємодії громадянина й держави. Серед головних оновлень — персоналізована стрічка, де всі необхідні розділи під рукою — донати, облігації, єВорог. А ще новини, тож про оновлення в Дії, можна дізнатись просто в застосунку зі стрічки.

На події також анонсували плани Мінцифри на наступний рік. Серед них — запуск  Дія.Офісу — окремого сервісу для держслужбовців у Дії; а також застосунку Мрія — нового освітнього продукту, який допоможе мільйонам людей навчатися, розвиватися та досягати успіху.

Стрічка новин