Хаби цифрової освіти: понад 3 тисячі бібліотек продовжують навчати українців цифрової грамотності

Мінцифра разом з партнерами завершила реалізацію проєкту «Розвиток спроможності бібліотек — Хабів цифрової освіти». Він тривав із жовтня 2022 року. У межах проєкту представники ВГО Українська бібліотечна асоціація провели тижневу онлайн-підготовку для тренерів регіональних тренінгових центрів.

Після закінчення навчання тренери провели сесії для бібліотекарів-координаторів Хабів цифрової освіти в 12 областях України. Саме вони навчають громадян цифрових навичок.

Учасники навчання дізналися про послуги Хабів та компетентності бібліотекарів-координаторів. Окрему серію лекцій присвятили темі інформаційної та кібербезпеки для користувачів бібліотек.

«Станом на 2022 рік в Україні діяло більше ніж 26 000 бібліотек, які відвідували понад 240 тисяч користувачів. Чимало з них приєдналися до популяризації освітніх інновацій та стали офіційними хабами цифрової освіти. Ми цінуємо співпрацю з Українською бібліотечною асоціацією, адже зміцнюючи компетенції працівників бібліотек, ми полегшуємо доступ до цифрових послуг та інформації для всіх українських громадян. Завдяки підтримці партнерів українські бібліотеки можуть стати місцями, де кожен і кожна зможуть навчатися протягом усього життя», — наголосила заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Також бібліотекарі-координатори Хабів організували навчання із цифрової грамотності для мешканців своїх громад. Люди вчилися користуватися комп’ютерами та інтернетом за допомогою курсів на платформі Дія.Освіта. Зокрема, переглядали онлайн-серіал «Базові цифрові навички для людей елегантного віку».

Крім того, у межах проєкту експерти Української бібліотечної асоціації розробили посібник «Бібліотеки — Хаби цифрової освіти». Він допоможе створити у своїй бібліотеці Хаб цифрової освіти або вдосконалити його діяльність.

«47% українців, які не користувалися державними електронними послугами у 2022 році, назвали головною причиною цього брак навичок. Тому питання цифрової грамотності відіграє одну з ключових ролей у забезпеченні для українців доступу до онлайн-сервісів, кількість яких невпинно зростає за лідерства та зусиль українського уряду для цифровізації державних послуг. Підтримуючи ініціативи урядових партнерів із просування цифрової грамотності, UNDP прагне подолати цифровий розрив у країні, щоб усі українці могли однаково отримувати користь із результатів діджиталізації», — зазначив заступник Постійного представника UNDP в Україні Христофорос Політіс.

Хаби цифрової освіти вже довели свою ефективність. Люди, які пройшли навчання на їх базі, почали значно вище оцінювати свої цифрові навички. Опитування серед користувачів Хабів показало, що якщо раніше 43,3% стверджували, що володіють цифровими вміннями на рівні нижче середнього, то після закінчення навчання таких залишилося лише 9,7%.

Крім того, Мінцифра разом з партнерами працює над розробкою Цифрограму для бібліотекарів. Це тест, який допоможе оцінити рівень цифрової грамотності та покращити цифрові навички бібліотекарів. Найближчим часом його презентують на платформі Дія.Освіта.

Стрічка новин