Олена Зеленська: Зараз маємо унікальний шанс сформувати здорові харчові звички для цілого покоління
Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у третій партнерській зустрічі «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи» з обміну досвідом впровадження реформи шкільного харчування. Захід відбувся в Київській області.
Очільники 12 ОВА, їхні профільні заступники разом із представниками Київської обласної військової адміністрації відвідали низку закладів освіти Київщини. Там вони ознайомилися з реформою в дії – успішними прикладами впровадження змін.
Гості побачили, як на практиці застосовуються технологічні моделі організації харчування, як-от базові та опорні кухні, почули відгуки колег щодо оновленого меню та інших інновацій, які використовують у школах і садочках Київщини, щоб забезпечити дітей здоровою та поживною їжею.
Крім того, учасники заходу побували на будівництві фабрики-кухні в Бучі, яка вже зовсім скоро розпочне роботу й годуватиме понад 10 тисяч дітей із 30 освітніх закладів Київської області.
«Важливо, що наша робота об’єднує всю країну. Вже були проведені такі зустрічі для Тернопільської, Одеської, Полтавської областей. Київщина сьогодні приймає вже третю таку нараду. Це справжнє лідерство. Але насправді кожен важливий, кожен приніс щось важливе. Так і має бути – якісна реформа твориться не згори, а саме на місцях», – наголосила Олена Зеленська, яка є ініціаторкою реформи шкільного харчування.
Київщина невипадково була обрана місцем для проведення всіх трьох партнерських зустрічей, які відбулися протягом 2023 року та які відвідали представники всіх областей. Тут уже давно триває активне оновлення й модернізація кухонь та їдалень навчальних закладів, саме на Київщині будують фабрику-кухню, яка є інноваційним рішенням для України. Крім того, в області приділяють увагу тому, як харчуються діти не лише у школах, а й у дитячих садочках, розповів під час зустрічі начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.
Насичена програма відвідин завершилася робочою нарадою, де гості мали змогу обговорити побачене, можливості використання досвіду Київщини громадами й закладами в інших куточках країни, поставити свої запитання.
До участі в робочій нараді долучилися: перша леді України Олена Зеленська, заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба, інші представники Офісу Глави держави, начальник Київської ОВА Руслан Кравченко. Також були присутні представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Держпродспоживслужби України, Держаудитслужби та Антимонопольного комітету України.
«Наша реформа вже давно не тільки про харчування. Вона про спільні дії. За час спротиву ворогу українці навчилися взаємодії як ніхто у світі. І це найкраща основа для позитивних змін – не чекати готових, а брати участь у їх розробці, як ви зараз. В умовах війни все набуло іншого значення. І реформа шкільного харчування теж. Вона стала ще однією формою українського самозахисту – захисту наших дітей, нашого майбутнього. Маємо дати їм усе найкраще, щоб вони відчули: життя триває, перспектива є, вони потрібні, їх люблять. Десятки дорослих фахівців у цій залі, тисячі в країні об’єдналися, щоб дати дітям не просто меню – життєві сили, не просто калорії – наснагу. Для громад це ще й економічна наснага – робочі місця, фінансове пожвавлення. Це знов-таки відбудова й побудова майбутнього для всіх нас», – зазначила Олена Зеленська.
Присутнім було презентовано Стратегію реформи шкільного харчування, яку ухвалив Кабінет Міністрів.
«Ще один результат нашої спільної роботи, саме цих зустрічей, надійшов днями – документ, який ми писали разом, Стратегія шкільного харчування до 2027 року, ухвалена Кабміном. І тепер це наш офіційний інструмент і план дій водночас. Там перелічені всі кроки, всі цілі. Але найголовніша мета сягає точно далі 2027 року. Бо це формування культури здорового харчування в Україні.
У нас зараз є справді унікальний шанс сформувати здорові харчові звички для цілого покоління. Щоб вони поширилися з дітей на їхні родини й далі на все суспільство», – наголосила перша леді.
Як зазначив під час зустрічі заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, одним із викликів, які стоять перед спільнотою, залученою до впровадження реформи харчування в закладах освіти, є її децентралізованість: кожна область має самостійно розробляти свій план змін. Він повинен враховувати потреби й можливості громад, їхнє бачення того, як має бути організовано процес. На це увагу присутніх звернув Орест Степаняк, керівник Національної асоціації громадського харчування та офісу реформи шкільного харчування.
Організатори сподіваються, що проведені партнерські зустрічі, активний обмін досвідом і тісна співпраця всіх областей, профільних міністерств і структур за підтримки партнерів допоможуть громадам якомога швидше й ефективніше поліпшити процес організації харчування маленьких українців.
«Ми готуємо не просто нове меню. Ми готуємо майбутні перемоги для наших дітей. А значить – перемогу для всієї країни», – підсумувала дружина Президента.
-
17:07Весняне лісовідновлення на Черкащині набирає обертів
Масштабна весняна кампанія зі створення нових лісів триває в області. Тут планують висадити понад 2,8 млн сіянців на понад 536 га. Лісівники відходять від монокультур…
17:07 -
16:27День довкілля: на Черкащині тривають весняні толоки
Працівники обласної адміністрації долучились до традиційної весняної акції. Її приурочили до Дня довкілля. Цього разу спільно прибирали узбережжя Дніпра. Участь в екологічній ініціативі також взяли…
16:27 -
14:53У кожному регіоні України запрацюють центри підготовки громадян до національного спротиву
Центри підготовки громадян до національного спротиву запрацюють у кожному регіоні України. Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка затверджує порядок створення та функціонування центрів, а також вимоги…
14:53 -
14:17На Черкащині СБУ та Нацполіція затримали ще одного організатора «ухилянтської схеми»
Служба безпеки та Національна поліція ліквідували нову схему ухилення від мобілізації, яка діяла у Черкаській області. За результатами комплексних заходів затримано організатора оборудки. Ділок пропонував…
14:17 -
13:53Уряд розширив програму «Доступні кредити 5-7-9» під будівництво овочесховищ
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення, яке розширить можливості аграріїв щодо будівництва овочесховищ. Відповідна постанова «Про внесення зміни до пункту 9 Порядку надання фінансової державної підтримки…
13:53 -
13:43Прозорість і підзвітність: в області моніторять публічні закупівлі
Публічні закупівлі, оголошені через систему Prozorro, продовжують відслідковувати на Черкащині в межах діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність”. Так, з 11 по 18 квітня квітня…
13:43 -
12:41Розрахувати субсидію на оренду житла можна самостійно
Для підтримки українців, які змушені були через війну залишити свої домівки і винаймати житло в інших регіонах країни Мінсоцполітики розробило і запровадило новий інструмент підтримки…
12:41 -
12:22Міжсекторальне співробітництво: на Черкащині розбудовують систему психологічної підтримки населення
Обʼєднання експертів, практиків і науковців у сфері психічного здоров’я. В області провели захід «Міжвідомча взаємодія: ефективні психологічні практики та актуальні виклики». Захід відбувся на базі…
12:22 -
11:05Плани на 2025: на Черкащині обговорили перспективи посилення співробітництва між тергромадами
Курс на посилення співробітництва між громадами в різних галузях. Як покращити взаємодію — говорили на онлайн-нараді під головуванням заступника начальника ОВА Олександра Турченяка представники місцевого…
11:05 -
10:49Весняний антициклон подарує Черкащині комфортну погоду на Великдень
В області протягом Великодніх свят очікується переважно сонячна та суха погода. Про це повідомив начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань. Середньодобова температура стабільно переходить за позначку…
10:49 -
10:11Діалог влади та бізнесу: як підприємцям діяти в умовах нових екологічних вимог
Екологічні питання для бізнес-сфери роз'яснили фахівці під час чергової зустрічі в межах платформи “Діалог влади та бізнесу”. Про це інформують у департаменті регіонального розвитку Черкаської…
10:11 -
09:24Бронювання працівників онлайн: що потрібно знати про оновлену процедуру
Щоб забронювати працівників на порталі Дія, у компанії має бути чинний статус критичного підприємства. Дізнайтеся, як це працює: від подання заявок на бронювання та переліку…
09:24