«Культура пам’яті в повоєнній Україні»: розпочався новий етап формування політики пам’яті в контексті російсько-української війни

Міністерство культури та інформаційної політики долучилося до проєкту «Культура пам’яті в повоєнній Україні». Це довгостроковий проєкт, який Громадська організація  «Музей сучасного мистецтва» та платформа культури пам’яті Past/Future/Art реалізують за підтримки Швейцарії: організації Swiss Development & Cooperation та Посольства Швейцарії в Україні, разом із Міністерством культури та інформаційної політики України, а також профільними установами. Куратори програми — Юлія Гнат, Ольга Балашова, Гнат Забродський, Катерина Семенюк, Оксана Довгополова.

«Велику роль у гартуванні характеру держави відіграє політика пам’яті, яка є стрижнем формування ідентичності. Пам’ять про нинішню російсько-українську війну кристалізується прямо зараз. Отже, разом з проактивними громадськими організаціями працюємо над новою державною політикою пам’яті у рамках проєкту «Культура пам’яті в повоєнній Україні». МКІП  вже підписало меморандум про співпрацю з ГО «Музей сучасного мистецтва», ГО «Культурні практики». Його мета – консолідація зусиль для побудови платформи публічного діалогу як інструменту розробки політики пам’яті в контексті російсько-української війни», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

Виставка мистецьких робіт українських художників про досвід 2022 року, а також дискусійна програма, які відбулись в червні в межах проєкту «Ти як?», були першими кроками публічного діалогу в напрямку формування політики пам’яті в контексті російсько-української війни.

Наразі Україна активно працює над державною політикою пам’яті. російсько-українська війна загострила старі виклики та поставила нові. Після завершення війни політика пам’яті стане важливою умовою для нової, післявоєнної ідентичності країни. Щоб політика пам’яті була життєздатною та справді працювала на користь суспільства, вона має бути вибудована у громадському діалозі з державою за участю фахової спільноти.

Проєкт «Культура пам’яті в повоєнній Україні» напрацьовуватиме платформу для публічного діалогу, займатиметься: пошуком нових комеморативних інструментів з особливою увагою до практик сучасного візуального мистецтва; створенням освітніх продуктів для підвищення обізнаності людей про роботу з минулим і колективною пам’яттю, а також розробкою нових підходів до створення меморіалів і музейних процесів.

Стрічка новин