Мінсоцполітики запустить нові підходи до фінансування соціальних послуг в Україні

Мінсоцполітики впроваджує цілу низку пілотних проєктів, що покликані створити систему соціальної підтримки військового та ветерана на всіх етапах несення військової служби, починаючи від моменту вступу на службу і завершуючи адаптацією у громаді. Про це розповіла радниця Міністра соціальної політики України Наталія КАВЕЦЬКА під час Всеукраїнського діалогу «Громади – ветеранам».

Подія об’єднала представників міністерств, місцевих органів влади, міжнародних донорів, парламенту, соціально відповідального бізнесу, лідерів ветеранських та волонтерських організацій з усіх регіонів України, військових.

Як підкреслила радниця Міністра, на сьогодні Міністерство активно запроваджує нові ініціативи у сфері надання підтримки за різноманітними напрямами.

Одним із таких є впровадження патронатної служби у військових частинах уже з липня цього року. Це дозволить працівникам цих служб брати на себе виявлення та вирішення цивільних питань і проблем військових. Крім того, служба забезпечуватиме комунікацію з родинами військових, надання психосоціальної підтримки під час виконання військової служби.

«Ще два напрями – зміцнення соціального супроводу в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки через навчання та залучення соціальних працівників до мультидисциплінарних реабілітаційних команд у 17 медичних закладах України», – пояснила Наталія КАВЕЦЬКА.

Також Міністерство наразі сприяє працевлаштуванню ветеранів із інвалідністю та розробляє систему підтримки для сімей військових.

«Для чинних військових спільно з Міністерством оборони організовано програму соціального відновлення – фактично відпочинок у супроводі психологів і соціальних працівників. Програма спрямована на збереження та відновлення соціальних зв’язків, формування довірливих стосунків у сім’ї, стабілізацію психоемоційного стану, стійкість до бойової психологічної травматизації», – зауважила Наталія Кавецька.

Вона підкреслила, що Міністерство прагне побудувати систему повноцінної соціальної підтримки для військовозобов’язаних, військових та ветеранів. Крім того, за її словами, Мінсоцполітики загалом застосовує нові підходи до фінансування соціальних послуг, переходячи від системи безпосереднього прямого фінансування установ до закупівлі послуги / оплати по факту надання послуги, де недержавні надавачі є одним із повноцінних суб’єктів надання соціальних послуг. Тому Наталія Кавецька закликала громадські організації готуватися до подачі заявок на надання цих послуг ветеранам та їхнім родинам.

За інформацією Міністерства соціальної політики України

Стрічка новин