Уряд визначив перехідний період для реформи шкільного харчування
Реформа шкільного харчування вже розпочалася. Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, нові норми та порядок організації харчування учнів. Ці документи готували з огляду на міжнародний досвід та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування. Врахували також фізіологічні потреби дітей в основних харчових речовинах та енергії.
«Реалізація реформи системи шкільного харчування дасть можливість не тільки зберегти здоров’я дітей, а й сформувати здорові харчові звички в дорослому віці і таким чином знизити загальний рівень неінфекційної захворюваності серед дорослих українців. Нове меню в школах якраз і показує, що здорове харчування — це не тільки корисно, а ще й смачно і різноманітно. Як і будь-яка реформа — ця також потребує часу. На прохання учасників відповідних форумів під егідою першої леді Олени Зеленської ми визначили перехідний період», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
Основним питанням є реалізація реформи на місцях. Для того, щоб навчальні заклади ввели нові продукти в перелік закупівель, потрібен час. Адже деякі тендери та інші закупівельні процедури на цей календарний рік вже проведені. Для того, щоб забезпечити закупівлі харчових продуктів відповідно до нових норм, сьогодні на засіданні уряду було прийнято рішення про встановлення перехідного періоду запровадження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку до 1 січня 2022 року. Навчальні заклади можуть використовувати вже укладені договори на постачання харчових продуктів та послуг з харчування, що діють до 31 грудня 2021 року.
Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року набув чинності наказ МОЗ від 25 вересня 220 року № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», та з 24 березня 2021 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Які норми харчування в закладах освіти зазнали змін? Обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До нових норм не включали ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування. Також зменшені норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
У процесі роботи над рекомендованим меню та технологічною документацією для страв та виробів виникла необхідність внесення змін до норм харчування, зокрема щодо їх доповнення такими харчовими продуктами, як соняшникова олія та гречка. Також дещо збільшені нормі щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню.
-
17:14“Результат залежить від кожного”, – Ігор Табурець на обласному Конгресі місцевих і регіональних влад
Пріоритетні завдання для Черкащини відпрацювали на обласному засіданні Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України. У ньому взяли участь, зокрема, лідери районів і громад,…
17:14 -
16:14«Країна волонтерів»: Укрпошта презентує благодійну марку до Міжнародного дня волонтера
До Міжнародного дня волонтера, що традиційно відзначається на початку грудня, Укрпошта анонсує випуск благодійної поштової марки «Країна волонтерів». Про це інформують у головній пошті країни.…
16:14 -
15:17«Муніципальна няня»: догляд за програмою отримують 2300 дітей
В Україні зростає кількість батьків, які користуються соціальною послугою «Муніципальна няня». Станом на 1 листопада 2024 року послугою скористалися 1877 родин, догляд няні отримують 2300…
15:17 -
15:15Понад 17 тисяч робочих місць створено завдяки державній грантовій програмі
В Україні вже два роки діє грантова програма, що підтримує підприємства переробної промисловості. Завдяки їй створено понад 17 тисяч нових робочих місць. Про це повідомляють…
15:15 -
14:55Національний роумінг: що це та як його налаштувати?
Національний роумінг в Україні працює з перших місяців повномасштабної війни, допомагаючи залишатися на зв’язку навіть у найскладніших умовах. Завдяки цьому проєкту українці можуть під’єднатися до…
14:55 -
14:26Доступні кредити 5-7-9: цьогоріч 41,4 млрд грн отримали майже 8 тисяч агрогосподарств
Цьогоріч 12072 агрогосподарства отримали 93,4 млрд грн банківських кредитів на розвиток. З них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» – 7 982 господарства профінансовано на…
14:26 -
13:39Програми енергетичної стійкості України
Уряд запустив пакет програм зі встановлення сонячних панелей та накопичувачів енергії для громадян, ОСББ та підприємців. Держава допомагає українцям забезпечити себе електроенергією, щоб захистити дім…
13:39 -
11:45Черкащина отримала відзнаку «Ти як» на форумі ментального здоров’я
Форум ментального здоров’я «Стійкість людини – стійкість системи» триває у столиці. Захід відкрила перша леді Олена Зеленська, яка є ініціаторкою створення та впровадження Всеукраїнської програми…
11:45 -
11:29Черкащанка виборола срібло на чемпіонаті Європи з боксу
Змагання відбувалися в Сербії з 16 по 24 листопада. Участь у них взяли 190 спортсменів. Черкащину представляла Марія Маковоз. Про це повідомляють в управлінні у…
11:29 -
10:46Держбюджет-2025: охорона здоровʼя
Сфера охорони здоров’я залишається одним із основних напрямів державної політики у державному бюджеті на 2025 рік. Головними пріоритетами бюджету є створення єдиного медичного простору, забезпечення…
10:46 -
09:54Ігор Табурець про ситуацію в області на ранок 27 листопада
З тривогою через чергові ворожі атаки почалась ця доба в області. По повітряних цілях працювали сили та засоби ППО. Про це повідомляє начальник Черкаської ОВА…
09:54 -
08:54Олена Зеленська: Стійкість одного – це стійкість мільйонів
https://youtu.be/INIfRMYT1lQ?si=JNgEVuxnAcgx0oJI Перша леді України Олена Зеленська у Києві відкрила форум «Стійкість людини – стійкість системи». Захід організували в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»,…
08:54