В Україні презентували план заходів з реформування системи шкільного харчування
Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у презентації плану заходів з реформування системи шкільного харчування та представленні оновленого меню.
У 2020 році за ініціативою першої леді України Олени Зеленської стартувала реформа системи шкільного харчування. Роботу розпочали з комплексного дослідження системи харчування в українських школах, яке проводилося спільно з міністерствами економіки, освіти і науки та охорони здоров’я. Для комісійного обстеження було відібрано 500 шкіл комунальної форми власності, у яких навчається близько 300 тисяч учнів. Ознайомитися з результатами аудиту можна за посиланням.
«Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я», – зазначила Олена Зеленська.
Результати онлайн-опитування, проведеного МОН, щодо задоволеності школярів та батьків допомогли виділити основні проблеми та напрямки реформування системи шкільного харчування, а саме:
- оновлення застарілої нормативної бази;
- вирішення проблем якості та безпечності харчових продуктів;
- покращення ресурсного забезпечення шкіл;
- формування культури здорового харчування.
«Збереження здоров’я дітей є одним з найважливіших завдань держави, тому реформа шкільного харчування надзвичайно актуальна та важлива. Харчування наших дітей має і буде здоровим та збалансованим. Переконаний, що нам це вдасться», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
2020-й став роком перших конкретних кроків у реформі системи шкільного харчування. Спочатку було розроблено та затверджено План заходів з реформування системи шкільного харчування (розпорядження Кабінету Міністрів від 5 серпня 2020 р. № 1008-р). Відбулося суттєве оновлення нормативної бази:
- затверджено оновлений Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти;
- затверджено нові Норми та Порядок організації харчування учнів;
- затверджено нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти;
- розроблено методичні рекомендації щодо здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;
- розроблено методичні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Мінекономіки розробило та затвердило низку нормативно-правових актів, що змінили шкільне харчування та запровадили сучасні й ефективні процедури організації безпечного харчування у закладах освіти. А саме:
- Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти;
- Методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, у закладах освіти;
- Методичні рекомендації щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти.
«Ми переглянули вимоги до організації харчування у шкільних закладах. Тепер регулювання вказаної сфери стало сучасним і європейським, а вимоги до безпечності організації харчування було посилено. Здорове харчування в українській школі – це важливо не тільки для дітей та їхніх батьків, а й для будь-якої справжньої європейської держави», – сказав заступник міністра економіки Сергій Глущенко.
Упродовж 2020 року вдалося покращити матеріально-технічну базу шкільного харчування. Вперше було виділено 400 млн грн державної субвенції для шкіл, завдяки якій відбулася модернізація харчоблоків у 1809 закладах.
Паралельно з оновленням нормативної бази тривала робота над створенням примірного меню для школярів.
«Сьогоднішня презентація оновленого меню – це ще один важливий результат спільної роботи не лише органів державної влади, а й неурядових структур, готових сприяти покращенню ситуації зі шкільним харчуванням. Ми дедалі більше переконуємося в тому, що перебування дитини у школі, її безпека та здоров’я, формування культури харчування та правильних харчових звичок є однією з важливих цінностей Нової української школи, яку ми маємо формувати», – зазначив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.
Під час заходу презентовано нове повноцінне 4-тижневе меню, розроблене в межах робочої групи шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.
Нове меню складається зі 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.
«У меню шкільних їдалень з’являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса у раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень», – говорить Євген Клопотенко.
Ознайомитися з рекомендованим меню можна на сайті МОЗ.
Підхід до реформування системи шкільного харчування був комплексним і включав державний моніторинг постачальників харчових продуктів та послуг з організації харчування. Цього року Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провела 414 позапланових та вісім планових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. Перевірено 3966 постачальників та 466 операторів ринку, які надають послуги з організації харчування для 14 531 закладу загальної середньої освіти.
«Зміни, які сьогодні відбуваються у надважливий сфері шкільного харчування, є прекрасним взірцем командної роботи під патронатом Олени Зеленської. І мені дуже приємно, що я безпосередньо беру участь у процесі, який закладає підвалини нової системи на багато років вперед. Оновлене меню, яке сьогодні було презентоване, відповідає найкращим європейським практикам та, що найголовніше, розроблено з користю для здоров’я дітей», – наголосила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.
Наступним важливим кроком реформи буде імплементація змін на місцях, впровадження системи контролю, продовження модернізації харчоблоків та популяризації культури здорового харчування в суспільстві, зазначила перша леді.
Над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працювала робоча група, до якої входять представники Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, ДПСС, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти.
-
13:25Пліч-о-пліч: на Черкащині готуються до старту обласного етапу шкільних ліг
https://youtu.be/pEJRH6RdmRc Уже наступого тижня на Черкащині стартує обласний етап "Всеукраїнчьких шкільних ліг пліч-о-пліч". За першість змагатимуться 35 команд з футзалу, баскетболу, волейболу, черлідингу та спортивного…
13:25 -
16:59СБУ закликає громадян дотримуватися заходів безпеки під час Великодня
Служба безпеки продовжує системно викривати численні спроби агресора розхитати суспільно-політичну обстановку в Україні в умовах війни. Для реалізації злочинних намірів окупанти використовують великий арсенал заходів…
16:59 -
16:07Втрата: не стало народного художника України Миколи Теліженка
Сьогодні в засвіти відійшов відомий скульптор і графік, народний художник України Микола Теліженко. За собою митець залишив низку робіт в Україні та за її межами.…
16:07 -
15:54Які психосоціальні послуги надаються в Україні безоплатно за Програмою медичних гарантій
Щоб створити чітку модель психосоціальної допомоги в медзакладах, МОЗ визначило (наказом від 13 грудня 2023 року №2118) перелік послуг з надання…
15:54 -
15:47На Черкащині запрацював центр комплексної допомоги дітям, які постраждали від насильства
У Черкасах відкрито перший в області центр «Барнахус» для дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками. Місто стало 12 регіоном України, де створено…
15:47 -
15:12Більше 9 млрд грн за чотири місяці сплатили жителі області до бюджетів усіх рівнів
9 034 млн грн податків, зборів та платежів сплатили до бюджетів усіх рівнів платники Черкаської області за січень-квітень 2024 року. В ГУ ДПС області відзначають,…
15:12 -
13:53Фонд підтримки спрямовує 10 млн дол. для українських стартапів: подавайте заявки
Google продовжує підтримувати українські стартапи і за сприяння Мінцифри запускає приймання заявок на другий етап Фонду підтримки Google для стартапів в Україні. Про це інформують…
13:53 -
13:51Ігор Табурець про заходи безпеки на Великдень (ПРЯМА МОВА)
Черкащино і черкащани! Для нас із Силами безпеки й оборони області ваша безпека – понад усе. На прийдешній Великдень ми не будемо послаблювати безпекові заходи.…
13:51 -
12:03Як взаємодіяти з людьми з бойовим досвідом: новий освітній серіал на Дія.Освіта
Серіал «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» навчить коректно та з повагою комунікувати з військовими, ветеранами та ветеранками. Про це інформують у Мінцифри. Серіал —…
12:03 -
12:00На Черкащині визначили кращого спортсмена квітня
Кращим спорстменом квітня в області став гімнаст Ілля Ковтун. Про це інформують у відділенні НОК України у Черкаській області. Відділення НОК України в Черкаській області…
12:00 -
11:25Прозорість і підзвітність: в області моніторять оголошені тендери
На Черкащині триває моніторинг тендерних пропозицій у межах діяльності робочої групи «Прозорість та підзвітність». Так, з 25 квітня до 03 травня в області у статусі…
11:25 -
11:03Україна вийшла на довоєнні показники експорту
У квітні Україна експортувала рекордний обсяг продукції. Як повідомила Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко, минулого місяця експорт склав понад 13 млн тонн,…
11:03