Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки
Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки.
Відповідне розпорядження № 990-р від 27 жовтня 2023 року опублікували на сайті Кабінету Міністрів України.
Реформа шкільного харчування розпочалась у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Того ж року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування». Робота над Стратегією розпочалася взимку 2023 року, і вже наприкінці лютого її надіслали на розгляд уряду.
Ухвалення цього документу є одним з найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею.
На найближчі роки Стратегія має стати «дорожньою картою» реалізації реформи для всіх її учасників — від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.
Затверджений документ базується на низці нормативно-правових актів: Конституції України, Законі України «Про освіту», Указі Президента України «Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі», Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» тощо.
Цілі Стратегії
Стратегія визначає план дій на 2023–2024 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні задачі. Зокрема, ідеться про чотири стратегічні цілі реформи:
Достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно.
Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.
Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок.
Свідоме обрання українцями здорового харчування.
Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи — забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.
Показники досягнення стратегічної мети:
зменшення відсотка ожиріння серед дітей до 18 років;
рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти
зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;
збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти,
кількість комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.
Та найголовніше — реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства і значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні.
Роль МОН у реформі системи шкільного харчування
Міністерство освіти і науки України є одним з виконавців реформи системи шкільного харчування. МОН долучилося до розроблення Операційного плану дій на 2023–2024 роки на виконання Стратегії. МОН також працює над розробленням рекомендацій та нормативно-правової бази, що стосується організації харчування.
Окрім цього, міністерство працює над залученням додаткових інвестицій та розвитком партнерств, щоби покращувати процеси організації харчування в закладах освіти. Зокрема, у лютому 2023 року МОН підписало Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю із Всесвітньою продовольчою програмою ООН в Україні.
У жовтні цього року Україна підтвердила намір долучитися до Коаліції шкільного харчування (School Meals Coalition), яка наразі налічує понад 90 країн. Це сталося під час Першого саміту Коаліції, участь у якому від МОН узяв заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків.
МОН також працює у напрямі розвитку кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти. Зокрема, на базі закладів професійно-технічної освіти відкриваються кулінарні хаби. У цих хабах підвищують кваліфікацію майстри виробничого навчання, які потім стають «агентами змін» реформи шкільного харчування — передають отримані знання кухарям закладів освіти.
За інформацією Міністерства освіти і науки України
-
11:10Ігор Табурець про ситуацію в області на ранок 19 травня
Цієї ночі під час повітряної тривоги оборонці відмінусували два "шахеди" в небі над нашою областю. Про це повідомив начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець. - Обійшлося…
11:10 -
15:33Черкаським науковцям вручили обласні премії
На Черкащині відзначили молодих науковців, лауреатів обласної премії. Цьогоріч їх десятеро. Так визначила конкурсна комісія. - Зараз, під час війни, ми потребуємо нових рішень абсолютно…
15:33 -
17:35Шкільні ліги: в області визначили переможців волейбольних першостей
Ще одних чемпіонів обласних першостей шкільних ліг сьогодні визначили на Черкащині. Цього разу з волейболу серед дівчат. Перемогу здобула команда «Жовті скорпіони» із Черкаської школи…
17:35 -
16:29На Черкащину надходить хвиля тепла
Полярний холод покинув Черкащину, а період весняних заморозків у нашому регіоні – закінчився. Погода, під впливом антициклону «Uwe», стабілізувалася. Тепла повітряна маса хоч і повільно,…
16:29 -
15:47На Черкащині перерахували до бюджетів майже 75 млн грн акцизного податку
Платники податків Черкащини за січень-квітень 2024 року перерахували 74,9 млн грн акцизного податку. Про це повідомляє в.о. начальника Головного управління ДПС у Черкаській області Володимир…
15:47 -
15:36Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+
https://youtu.be/vAchBGPwyVo Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів. Завтра, 18 травня, набуває чинності оновлений Закон про мобілізацію. Що це означає? Відзавтра всі…
15:36 -
15:33Дивіться вебінари на Дія.Освіта та розвиньте навички й інструменти для роботи з молоддю
На платформі Дія.Освіта запланована серія безоплатних вебінарів, які допоможуть створити освітні програми для молоді. Під час лекцій з експертами різних напрямів учасники отримають базу знань…
15:33 -
15:29МОН: Оновлено порядок надання субвенції на модернізацію їдалень і харчоблоків у школах
Кабінет Міністрів України вніс важливі зміни до постанови від 16 лютого 2022 року №120 Про затвердження Порядку надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на…
15:29 -
12:48Урожай-2024: на Черкащині тривають заходи з детінізації доходів в агросекторі
У межах комплексу заходів «Урожай» минулого року до бюджету надійшло більше 2 млрд грн податку…
12:48 -
12:38В Україні вже засіяно понад 11 млн гектарів ярих культур
На контрольованій Україною території засіяно 6,3 млн га олійних та 5,1 млн га зернових та зернобобових культур. Це складає більше 90 % від запланованих площ…
12:38 -
12:37Мінветеранів перезапускає бренд “Створено захисниками”
"Створено захисниками” — це бренд Міністерства у справах ветеранів України, що має на меті зробити товари і продукцію, виготовлені ветеранами-підприємцями впізнаваними та популярними. І цим…
12:37 -
09:44Зручні локації для всіх: перевіряйте лікарню, парк чи ЦНАП на безбар’єрність у сервісі «Доступно!»
За даними Міністерства соціальної політики, у вересні 2023 року в Україні нараховувалося 3 мільйони людей з інвалідністю. Одне з пріоритетних завдань — зробити їх проживання…
09:44