Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки
Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки.
Відповідне розпорядження № 990-р від 27 жовтня 2023 року опублікували на сайті Кабінету Міністрів України.
Реформа шкільного харчування розпочалась у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Того ж року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування». Робота над Стратегією розпочалася взимку 2023 року, і вже наприкінці лютого її надіслали на розгляд уряду.
Ухвалення цього документу є одним з найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею.
На найближчі роки Стратегія має стати «дорожньою картою» реалізації реформи для всіх її учасників — від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.
Затверджений документ базується на низці нормативно-правових актів: Конституції України, Законі України «Про освіту», Указі Президента України «Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі», Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» тощо.
Цілі Стратегії
Стратегія визначає план дій на 2023–2024 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні задачі. Зокрема, ідеться про чотири стратегічні цілі реформи:
Достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно.
Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.
Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок.
Свідоме обрання українцями здорового харчування.
Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи — забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.
Показники досягнення стратегічної мети:
зменшення відсотка ожиріння серед дітей до 18 років;
рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти
зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;
збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти,
кількість комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.
Та найголовніше — реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства і значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні.
Роль МОН у реформі системи шкільного харчування
Міністерство освіти і науки України є одним з виконавців реформи системи шкільного харчування. МОН долучилося до розроблення Операційного плану дій на 2023–2024 роки на виконання Стратегії. МОН також працює над розробленням рекомендацій та нормативно-правової бази, що стосується організації харчування.
Окрім цього, міністерство працює над залученням додаткових інвестицій та розвитком партнерств, щоби покращувати процеси організації харчування в закладах освіти. Зокрема, у лютому 2023 року МОН підписало Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю із Всесвітньою продовольчою програмою ООН в Україні.
У жовтні цього року Україна підтвердила намір долучитися до Коаліції шкільного харчування (School Meals Coalition), яка наразі налічує понад 90 країн. Це сталося під час Першого саміту Коаліції, участь у якому від МОН узяв заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків.
МОН також працює у напрямі розвитку кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти. Зокрема, на базі закладів професійно-технічної освіти відкриваються кулінарні хаби. У цих хабах підвищують кваліфікацію майстри виробничого навчання, які потім стають «агентами змін» реформи шкільного харчування — передають отримані знання кухарям закладів освіти.
За інформацією Міністерства освіти і науки України
-
08:55Ігор Табурець про ситуацію в області на ранок 22 березня
З вечора п'ятниці на Черкащині були затяжні тривоги. По ворожих цілях працювали сили та засоби ППО. Про це інформує начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець. -…
08:55 -
16:49Прозорість та підзвітність: відбулося засідання робочої групи
Засідання обласної робочої групи «Прозорість та підзвітність» відбулося в Черкаській ОВА. Говорили про моніторинг закупівель розпорядників коштів, дотримання першочерговості бюджетних витрат, реалізацію проєктів відновлення та…
16:49 -
15:31Максимальний грант: ветеран з Умані залучив 1 млн грн на розвиток власної справи
Максимальна сума підтримки від держави на розвиток. Ветеран з Умані Олександр Скрипчинський став першим на Черкащині, хто отримав 1 млн грн на розвиток бізнесу. Грант…
15:31 -
15:26На Черкащині поновили заборону продажу алкогольної продукції
З наступного понеділка, 24 березня, продаж алкогольних напоїв на території Черкаської області заборонений із 21:00 до 10:00. Про це інформує начальник ОВА Ігор Табурець. Винятком…
15:26 -
15:09Тепло з дощами: синоптики попереджають про опади
У суботу на Черкащині збережеться домінування антициклону, переважатиме суха, сонячна та тепла погода. Температура вночі 1-3º тепла, вдень 13-15º, повідомляють в Черкаському обласному гідрометеоцентрі. У…
15:09 -
14:12Понад 470 млн грн військового збору надійшло до держбюджету від платників Черкащини з початку року
Черкаські платники податків активно долучилися до підтримки української армії, сплативши з початку року 470,5 млн грн військового збору. Це на 336 млн грн більше, ніж…
14:12 -
14:11Для дітей і дорослих з користю: у Черкасах запрацював освітньо-безпековий хаб
Черкаські рятувальники та Черкаська обласна організація Товариства Червоного Хреста України об’єднали зусилля й створили простір, де навчатимуть черкащан правилам безпечної поведінки. Про це інформують в…
14:11 -
14:05Агрогосподарства отримали майже 9 млрд грн за програмою «Доступні кредити 5-7-9»
З початку року 1 659 господарств, які беруть участь у державній програмі "Доступні кредити 5-7-9", профінансовано на 8,9 млрд грн. З 1 січня 2025 року…
14:05 -
13:57Як українському бізнесу залучити міжнародне фінансування?
Як профінансувати бізнес під час війни? Ukraine Investment Framework (UIF) – це програма від Європейської комісії, що допомагає українським підприємцям отримати доступні кредити та гранти…
13:57 -
11:50Діалог влади та бізнесу: митні пільги та новації
Основні зміни в митному законодавстві та можливості для підприємців обговорили під час 23-ї онлайн-зустрічі із підприємцями в межах діяльності платформи “Діалог влади та бізнесу”. Про…
11:50 -
11:18Центри життєстійкості відкриються ще у 54 громадах
Мережа Центрів життєстійкості розширюється: ще 54 громади приєдналися до проєкту Міністерства соціальної політики України. Це означає, що вже найближчим часом у цих громадах з’являться безбар’єрні…
11:18 -
11:12На Черкащині знешкодили злочинну групу, яка торгувала важкими наркотиками
Служба безпеки спільно з Національною поліцією ліквідувала ще один канал продажу важких наркотиків та психотропів. У результаті спецоперації на території Черкаської області нейтралізовано злочинну групу…
11:12