Від ріпаку до органіки: золотоніське підприємство реалізує еко-олію до країн ЄС

Органічну, екологічно-чисту соняшникову олію виготовляють на Красногірському олійному заводі, що в селі Антипівка Золотоніського району. Десять років тому тут починали виробничий шлях з переробки ріпаку, нині ж беруть курс на органіку. Підприємство одне з небагатьох в Україні, що вже має сертифікацію для цього.

Про виробничий прогрес та розвиток підприємства розповіли журналістам Черкащини на підприємстві у ході престуру, організованого управлінням комунікацій Черкаської ОДА.

Запустили підприємство у 2011 року. Тоді основною культурою для переробки був ріпак. З нього виробляли олію та макуху. Надалі взяли «в роботу» соняшник та сою. Втім зараз надають перевагу органічному соняшнику. З нього виготовляють органічний продукт відповідної якості та сертифікації.

– Є чіткі вимоги до органічної продукції, – каже відповідальний за всі технологічні питання на виробництві Микола Засименко. – Якщо говоримо про сонях, то він має бути вирощений без застосування гербіцидів, пестицидів, мінеральних добрив. Також перевіряється земля, техніка, посадкове насіння відповідно до органік-стандартів. Наше підприємство пройшло органічну сертифікацію торік, відтоді всі наші продукти мають відповідний знак якості. Торік ми переробили 5 тисяч тонн сировини, цього ж плануємо – 18 тисяч тонн.

Сировину для переробки закуповують у виробників Полтавської, Херсонської та Житомирської областей. На Черкащині також вже є два підприємства, які вирощують органічний соняшник.

Виготовлену продукцію переважно експортують. Органічну макуху та олію, а також звичайну олію відправляють в Литву, Бельгію, Німеччину, Нідерланди, США. Знайти продукцію золотоніського підприємства можна й у магазинах області. 

– Наша олія в роздріб у середньому вартує від 65 гривень, а органічна – вдвічі дорожче, – відзначає комерційний директор Олег Завадський. – Ціна виправдана якістю продукту, адже ми працюємо не на екстракції продукту, а видобуваємо олію через прес. За добу переробляємо близько 100 тонн. З сировини отримуємо 39-40 % олії, 45-46% – макухи, решта – лушпиння. 

Виготовлена продукція має транзакційний органічний сертифікат. На Красногірському олійному заводі сировину перевіряють і у власній лабораторії.

Стрічка новин