Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки
Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки.
Відповідне розпорядження № 990-р від 27 жовтня 2023 року опублікували на сайті Кабінету Міністрів України.
Реформа шкільного харчування розпочалась у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Того ж року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування». Робота над Стратегією розпочалася взимку 2023 року, і вже наприкінці лютого її надіслали на розгляд уряду.
Ухвалення цього документу є одним з найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею.
На найближчі роки Стратегія має стати «дорожньою картою» реалізації реформи для всіх її учасників — від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.
Затверджений документ базується на низці нормативно-правових актів: Конституції України, Законі України «Про освіту», Указі Президента України «Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі», Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» тощо.
Цілі Стратегії
Стратегія визначає план дій на 2023–2024 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні задачі. Зокрема, ідеться про чотири стратегічні цілі реформи:
Достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно.
Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.
Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок.
Свідоме обрання українцями здорового харчування.
Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи — забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.
Показники досягнення стратегічної мети:
зменшення відсотка ожиріння серед дітей до 18 років;
рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти
зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;
збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти,
кількість комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.
Та найголовніше — реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства і значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні.
Роль МОН у реформі системи шкільного харчування
Міністерство освіти і науки України є одним з виконавців реформи системи шкільного харчування. МОН долучилося до розроблення Операційного плану дій на 2023–2024 роки на виконання Стратегії. МОН також працює над розробленням рекомендацій та нормативно-правової бази, що стосується організації харчування.
Окрім цього, міністерство працює над залученням додаткових інвестицій та розвитком партнерств, щоби покращувати процеси організації харчування в закладах освіти. Зокрема, у лютому 2023 року МОН підписало Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю із Всесвітньою продовольчою програмою ООН в Україні.
У жовтні цього року Україна підтвердила намір долучитися до Коаліції шкільного харчування (School Meals Coalition), яка наразі налічує понад 90 країн. Це сталося під час Першого саміту Коаліції, участь у якому від МОН узяв заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків.
МОН також працює у напрямі розвитку кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти. Зокрема, на базі закладів професійно-технічної освіти відкриваються кулінарні хаби. У цих хабах підвищують кваліфікацію майстри виробничого навчання, які потім стають «агентами змін» реформи шкільного харчування — передають отримані знання кухарям закладів освіти.
За інформацією Міністерства освіти і науки України
-
13:18Доступні кредити 5-7-9%: від початку року український бізнес отримав 2553 пільгових кредити на 8,1 млрд грн
З початку 2025 року бізнес отримав 2553 пільгових кредити за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» на загальну суму 8,1 млрд грн. Від старту програми у лютому…
13:18 -
11:52Лідери українського бізнесу підтримують ветеранів: спільнота компаній, дружніх до Захисників, зростає
Міністерство у справах ветеранів України продовжує розширювати коло бізнесів, які готові підтримувати ветеранів та ветеранок, допомагаючи їм знайти гідну роботу та соціальну адаптацію. До…
11:52 -
11:07У Черкасах відкрились денний центр, кризова кімната та притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства
У Черкасах створюють безпечний простір для для тих, хто пережив насильство - у місті відкрилися денний центр, кризова кімната та притулок. У цих сервісах в…
11:07 -
10:25Українська збірна завершила участь в Invictus Games 2025
У канадських Вістлері та Ванкувері завершилися «Ігри Нескорених 2025». Українська збірна, яка була представлена найбільшим складом у своїй історії – 35 ветеранів та військовослужбовців, завершила…
10:25 -
09:2256% коштів Зимової єПідтримки і Національного кешбеку українці спрямували на оплату комунальних послуг
Українці активно використовують кошти державних програм, зокрема «Зимової єПідтримки», спрямовуючи їх на найнеобхідніше. 56% від загальної суми витрат пішли на оплату комунальних послуг, що підкреслює…
09:22 -
09:21У переговорному процесі щодо наближення справедливого миру має взяти участь спеціальний представник Європи – Президент
Європа обов’язково має бути за столом переговорів про завершення війни в Україні, і тому важливо визначити спеціального представника, який братиме участь у цьому процесі. Про…
09:21 -
09:12Загальні бойові втрати ворога станом на 18 лютого
Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 18.02.25 орієнтовно склали особового складу ‒ близько 861090 (+1170) осіб,танків ‒ 10101 (+12) од,бойових броньованих машин ‒ 21075…
09:12 -
08:23Ігор Табурець про ситуацію в області на ранок 18 лютого
Ніч із тривогою в майже шість годин і численними загрозами з повітря. В області працювали сили ППО. Про це інформує начальник ОВА Ігор Табурець. У…
08:23 -
17:18єОселя: майже 750 кредитів отримали українці на придбання житла з початку року
У 2025 році з моменту відновлення роботи реєстрів 748 українських родин покращили житлові умови, отримавши кредит на придбання житла за програмою доступної іпотеки єОселя. Загальна…
17:18 -
16:50Посол Нідерландів відвідав Черкащину: енергетика, реабілітація та економіка
Начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець зустрівся із Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Нідерландів в Україні паном Алле Дорхаутом. Обговорили міжнародну підтримку та перспективи співпраці. Від…
16:50 -
15:53На Черкащині 64 мільйонери задекларували свої статки
Станом на 01.02.2025 року 64 громадянина області задекларували отримані за попередній рік доходи у розмірі понад мільйон гривень. Загальна сума доходів, отриманих такими громадянами, складає…
15:53 -
15:38Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області
У 22 регіонах встановлена циркуляція вірусів грипу, що свідчить про широке географічне його поширення в Україні. У Черкаській області, за попередній тиждень захворіли 7 348 осіб…
15:38