Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки
Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки.
Відповідне розпорядження № 990-р від 27 жовтня 2023 року опублікували на сайті Кабінету Міністрів України.
Реформа шкільного харчування розпочалась у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Того ж року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування». Робота над Стратегією розпочалася взимку 2023 року, і вже наприкінці лютого її надіслали на розгляд уряду.
Ухвалення цього документу є одним з найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею.
На найближчі роки Стратегія має стати «дорожньою картою» реалізації реформи для всіх її учасників — від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.
Затверджений документ базується на низці нормативно-правових актів: Конституції України, Законі України «Про освіту», Указі Президента України «Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі», Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» тощо.
Цілі Стратегії
Стратегія визначає план дій на 2023–2024 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні задачі. Зокрема, ідеться про чотири стратегічні цілі реформи:
Достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно.
Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.
Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок.
Свідоме обрання українцями здорового харчування.
Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи — забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.
Показники досягнення стратегічної мети:
зменшення відсотка ожиріння серед дітей до 18 років;
рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти
зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;
збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти,
кількість комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.
Та найголовніше — реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства і значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні.
Роль МОН у реформі системи шкільного харчування
Міністерство освіти і науки України є одним з виконавців реформи системи шкільного харчування. МОН долучилося до розроблення Операційного плану дій на 2023–2024 роки на виконання Стратегії. МОН також працює над розробленням рекомендацій та нормативно-правової бази, що стосується організації харчування.
Окрім цього, міністерство працює над залученням додаткових інвестицій та розвитком партнерств, щоби покращувати процеси організації харчування в закладах освіти. Зокрема, у лютому 2023 року МОН підписало Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю із Всесвітньою продовольчою програмою ООН в Україні.
У жовтні цього року Україна підтвердила намір долучитися до Коаліції шкільного харчування (School Meals Coalition), яка наразі налічує понад 90 країн. Це сталося під час Першого саміту Коаліції, участь у якому від МОН узяв заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків.
МОН також працює у напрямі розвитку кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти. Зокрема, на базі закладів професійно-технічної освіти відкриваються кулінарні хаби. У цих хабах підвищують кваліфікацію майстри виробничого навчання, які потім стають «агентами змін» реформи шкільного харчування — передають отримані знання кухарям закладів освіти.
За інформацією Міністерства освіти і науки України
-
21:03«Ніколи знову!»: на Черкащині вшанували полеглих у Другій світовій війні
День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні вшанували на Черкащині. В обласному центрі на Пагорбі Слави відбувся символічний мистецький захід. - Сьогодні…
21:03 -
14:03Наталія Видра про ситуацію в області із захворюваністю на сказ
На Черкащині почастішали випадки захворюваності на сказ серед тварин. Про це повідомила заступниця генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»…
14:03 -
13:57Роман Косенко про перебіг посівної кампанії в області
На Черкащині завершили посів ярого ячменю, вівса, гороху та ярої пшениці. Активно триває в регіоні сівба кукурудзи. Про це повідомив директор обласного департаменту агропромислового розвитку…
13:57 -
12:09Як отримати компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб
Роботодавцям, які працевлаштовують внутрішніх переселенців, передбачена виплата 8000 грн. Ці кошти можна витратити на оплату праці таких працівників. Як отримати компенсацію та які документи необхідні…
12:09 -
11:50«русскій воєнний флот – до дна!»: у Черкасах погасили нову марку від Укрпошти
Спецпогашення нової марки від Укрпошти «русскій воєнний флот – до дна» сьогодні провели в Черкасах. Долучився до заходу начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець. Новий поштовий…
11:50 -
09:27Ігор Табурець про ситуацію в області на ранок 8 травня
Доба для області розпочалась із тривог. Понад чотири години поспіль була загроза з повітря. Ворог знову масовано атакував країну ракетами та дронами. Про це повідомив…
09:27 -
09:26Звернення Президента України з нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні
https://youtu.be/yTxJDpzC0s4?si=260lb_1cNBZFHKIN «Вони вриваються у твій дім. Приходять убивати, спалювати, страчувати. Вони не шкодують нікого – літніх людей, жінок, дітей… Вони – звірі…» Це спогади тих,…
09:26 -
09:00“Зроблено в Україні”: сільгосптехніка 64 українських виробників доступна для компенсації аграріям
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 64 українських виробників. До оновленого Переліку вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсується за рахунок…
09:00 -
08:59Уряд підтримав ініціативу створення Сил безпілотних систем
Кабінет Міністрів схвалив проєкт Указу Президента України про введення в дію рішення РНБО щодо створення у структурі Збройних Сил окремого роду військ – Сил безпілотних…
08:59 -
08:48Загальні бойові втрати противника станом на 08 травня
Загальні бойові втрати противника з 24 лютого 2022 по 08 травня 2024 орієнтовно склали: особового складу / personnel ‒ близько/ about 477430 (+970) осіб /…
08:48 -
08:46Звернення Президента
https://youtu.be/dZc8MVu1ndQ Дорогі українці, українки! Коротко про цей день. Перше – фронт. Бої там, де найбільш гаряче. Напрямки Покровський, Курахівський, Краматорський, Лиманський, Времівський, Купʼянський. Сьогодні, як і…
08:46 -
17:40Партнери допомагають Черкащині ставати енергетично стійкішою
Для стабільної роботи підприємств теплоенергетики в умовах війни. Сім модульних котелень посилили енергосистему регіону. Їхнє отримання стало можливим завдяки підтримці Черкаської обласної організації Товариства Червоного…
17:40