Уряд визначив перехідний період для реформи шкільного харчування
Реформа шкільного харчування вже розпочалася. Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, нові норми та порядок організації харчування учнів. Ці документи готували з огляду на міжнародний досвід та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування. Врахували також фізіологічні потреби дітей в основних харчових речовинах та енергії.
«Реалізація реформи системи шкільного харчування дасть можливість не тільки зберегти здоров’я дітей, а й сформувати здорові харчові звички в дорослому віці і таким чином знизити загальний рівень неінфекційної захворюваності серед дорослих українців. Нове меню в школах якраз і показує, що здорове харчування — це не тільки корисно, а ще й смачно і різноманітно. Як і будь-яка реформа — ця також потребує часу. На прохання учасників відповідних форумів під егідою першої леді Олени Зеленської ми визначили перехідний період», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
Основним питанням є реалізація реформи на місцях. Для того, щоб навчальні заклади ввели нові продукти в перелік закупівель, потрібен час. Адже деякі тендери та інші закупівельні процедури на цей календарний рік вже проведені. Для того, щоб забезпечити закупівлі харчових продуктів відповідно до нових норм, сьогодні на засіданні уряду було прийнято рішення про встановлення перехідного періоду запровадження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку до 1 січня 2022 року. Навчальні заклади можуть використовувати вже укладені договори на постачання харчових продуктів та послуг з харчування, що діють до 31 грудня 2021 року.
Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року набув чинності наказ МОЗ від 25 вересня 220 року № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», та з 24 березня 2021 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Які норми харчування в закладах освіти зазнали змін? Обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До нових норм не включали ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування. Також зменшені норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
У процесі роботи над рекомендованим меню та технологічною документацією для страв та виробів виникла необхідність внесення змін до норм харчування, зокрема щодо їх доповнення такими харчовими продуктами, як соняшникова олія та гречка. Також дещо збільшені нормі щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню.
-
09:13Більш ніж 65 тисячам українців погоджено виплати за програмою єВідновлення
Державна програма компенсацій за пошкоджене та знищене житло працює майже рік. За цей час більше 86 тисяч українців звернулися по допомогу на поточні та капітальні…
09:13 -
08:26Загальні бойові втрати противника станом на 26 квітня
Загальні бойові втрати противника з 24 лютого 2022 по 26 квітня 2024 орієнтовно склали: особового складу / personnel ‒ близько/ about 463930 (+950) осіб /…
08:26 -
08:17Україні потрібні дитячі книжки про інклюзію – Олена Зеленська під час фестивалю «Книжкова країна»
Перша леді Олена Зеленська взяла участь у круглому столі «Дитяче читання без бар'єрів» на фестивалі «Книжкова країна», який присвячено доступності дитячої літератури в Україні. Захід…
08:17 -
08:10Звернення Президента
https://youtu.be/M5dFmycPgms Бажаю здоров’я, шановні українці, українки! Головне за цей день. Ставка. Комплексні питання захисту, і не лише енергетики, а й усієї інфраструктури життя. Соціальні об’єкти,…
08:10 -
20:37Ігор Табурець про оперативну ситуацію в області через весняне водопілля
Рівень небезпеки через весняне водопілля на Черкащині все ще залишається помаранчевим. Про це повідомив начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець. За інформацією на вечір, у Черкаському…
20:37 -
16:14Ігор Табурець про ситуацію у Смілі
У Смілі тривають роботи з ліквідації наслідків ворожої атаки. Бригади ремонтників працюють поміж тривогами. Виконують першочергові роботи. Завтра їх ще підсилять. Про це інформує начальник…
16:14 -
16:10Прозорість і підзвітність: на Черкащині проводять моніторинг публічних закупівель
У межах діяльності робочої групи «Прозорість та підзвітність» здійснюють моніторинг електронної системи публічних закупівель Prozorro. Так, із 10 квітня по 25 квітня в Черкаській області…
16:10 -
16:01Медики області про імунопрофілактику та захист населення від інфекційних хвороб
На Черкащині достатньо всіх вакцин, необхідних для проведення профілактичних щеплень, згідно з календарем. Про це повідомив головний державний санітарний лікар області Володимир Папач на брифінгу…
16:01 -
15:59Молоді науковці області отримуватимуть премії для розвитку
Десять молодих науковців Черкащини отримуватимуть обласну премію. Кожен із них має вагомі досягнення в освітній і науковій сферах. Про це повідомив очільник обласного управління освіти…
15:59 -
15:45Вікторія Шепіль про толерантну взаємодію із ветеранами та ветеранками
https://youtu.be/vXJwTYudJIg Екологічне ставлення, взаємодія та підтримка наших захисників і захисниць. Актуальні рекомендації зібрали в посібнику «Люди з досвідом війни. Гідність та взаємодія». Презентувала цей довідник…
15:45 -
14:49В області презентували «Гайд безбар’єрних подій»
На Черкащині презентували на загал «Гайд безбар’єрних подій». Тут зібрані рекомендації для організаторів івентів, як зробити їх приємними для усіх відвідувачів. «Гайд» докладно розбирає все…
14:49 -
14:30Для жінок-підприємиць презентували грантову на $1 мільйон
$ 1 000 000 спрямують на підтримку малого і середнього бізнесу українок у сфері виробництва і переробки: ремонту устаткування, поліграфічної діяльності, виробництва одягу, меблів, харчових…
14:30