«Черкащина – зразкова область зі впровадження безпечного та здорового харчування», – Сергій Шкарлет
У Черкаській області у 328 закладах середньої освіти відбулося оновлення шкільного меню до сучасних стандартів якості. До нового навчального року закуплено 428 одиниць кухонного обладнання для 250 закладів на понад 6 млн грн. Ще 12 млн грн спрамовано на проєкт підтримки сучасної системи безпечного харчування.
У 425 школах (80%) впроваджена система безпечного харчування НАССР (англ.), що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції, решта закладів завершують процедури впровадження.
«На Черкащині спрямовано 12 млн грн на проєкт підтримки сучасної системи безпечного та здорового харчування, що є прикладом для наслідування для інших регіонів. У 171 школі Черкащини меню оновлено з використанням страв із рецептурного збірника авторитетного кулінарного експерта Євгена Клопотенка, а інші школи рухаються за власними технологічними картами. Харчоблоки працюють у 529 закладах загальної середньої освіти, що покриває 99,3% території області. Тепер є меню, яке демонструє, що їжа для школярів може бути не лише корисною, а й різноманітною та смачною. За все це від імені Міносвіти я щиро дякую голові Черкаської ОДА Олександрові Скічку», – зазначив під час форуму «Реформа шкільного харчування» міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.
«У мої шкільні роки, замість повноцінних страв, ми найчастіше обідали булочками-пиріжками. Сьогодні ситуація кардинально інша. Підтримуючи ініціативу першої леді України Олени Зеленської, ми істотно оновлюємо підходи до шкільного харчування. Ця реформа – не лише про нову техніку в харчоблоках та меню, це глобально – про здорову націю, – коментує результати реформи шкільного харчування голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Скічко, – Від старту реформи ми запровадили пілотний проєкт «Дітям Черкащини – якісне, безпечне харчування». В рамках цього проєкту у 23 школах ми оновили харчоблоки їдалень, розробили яскравий дизайн фуд-зон, а замість звичного меню тепер там – мультипрофільне та на вибір. Як результат, понад 70% тамтешніх старшокласників почали обідати у шкільних їдальнях. Зауважте, що це лише перші реальні результати реформи, а надалі – відбудеться ланцюгова реакція змін. Тому й далі працюємо на результат!»
Додамо, що у школах Черкащини майже 40% учнів 1-4 класів харчуються безкоштовно. Крім того, забезпечені безкоштовним харчуванням 100% дітей пільгових категорій. На забезпечення безкоштовного харчування учнів споямовано 105,3 млн грн: учнів 1-4 класу понад 73 млн грн і понад 9 млн грн позабюджетних коштів, на харчування понад 3 тисяч дітей закладів інституційного догляду та виховання дітей обласного підпорядкування – понад 23,3 млн грн з обласного бюджету.
Нагадаємо, що у Черкаській області функціонує 533 заклади загальної середньої освіти, у тому числі 163 заклади у містах та 370 закладів у сільській місцевості. У 51 закладі загальної середньої освіти учнями використовуються картки «Юніор» від ПриватБанку, які дозволяють здійснювати батьківський контроль за харчуванням дітей та зменшують контакт із готівкою в умовах пандемії під час розрахунку в їдальнях і буфетах.
-
16:30Безоплатні можливості від Дія.Бізнес для розвитку підприємницьких навичок
Рамка підприємницьких компетенцій EntreComp+ — це адаптований під глобальні виклики та технологічні тренди малого й середнього бізнесу в Україні документ, який допомагає українським підприємцям розвивати…
16:30 -
16:04Президент України відвідав один із командних пунктів 41-ї ОМБр, яка обороняє Часів Яр
Під час робочої поїздки на Донеччину Президент України Володимир Зеленський відвідав один із командних пунктів 41-ї окремої механізованої бригади. Глава держави заслухав доповідь командира бригади…
16:04 -
16:01Наповнення бюджетів усіх рівнів: за перший квартал року надходження платежів сягають більше 7,2 млрд грн
За перший квартал 2024 року надходження платежів, контроль за надходженням яких покладено на управління оподаткування фізичних осіб, становлять 7 277,4 млн грн. Це на 1…
16:01 -
13:34Цифрові продукти та бізнес-акселератор для ветеранів: залучаємо кращі світові практики міжнародних партнерів
Команда Міністерства у справах ветеранів зустрілася із представниками наглядової ради міжнародного фонду у сфері оборонних технологій MITS Capital LLC, щоб обговорити та визначити напрями потенційного…
13:34 -
12:05В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
На контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур. З яких, зокрема: кукурудзи – 748,7 тис. га; ячменю –…
12:05 -
11:08Способи проходження ідентифікації для ВПО, які отримують пенсію
Пенсіонери, які набули статусу внутрішньо переміщеної особи до 24 лютого 2022 року й отримують пенсію в АТ «Ощадбанк», мали пройти фізичну ідентифікацію до 31 березня…
11:08 -
09:47Прозорі закупівлі: які закупівлі оголошені в районах? Дивіться на офіційних ресурсах
Громадський актив може промоніторити публічні закупівлі, оголошені на Черкащині та районах зокрема. На офіційних сайтах постійно оновлюються дані щодо оголошених торгів і закупівель органами місцевого…
09:47 -
09:14Понад 600 страв: в Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту «Cult Food» Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, розроблений на підтримку Стратегії реформи…
09:14 -
09:08Загальні бойові втрати противника станом на 19 квітня
Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно склали:особового складу ‒ близько 457830 (+870) осіб,танків ‒ 7205 (+9) од,бойових броньованих машин ‒ 13852 (+17)…
09:08 -
09:04Олена Зеленська: Харчування дітей має бути здоровим, саме про це має бути кожен рецепт, кожна закупівля, кожна страва
https://youtu.be/IWwero8JyMo?si=UbkAFzBPqGDN-r5R Перша леді України взяла участь у презентації нового збірника рецептур для шкільних їдалень від Євгена Клопотенка. Його представила команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту CultFood…
09:04 -
09:02Звернення Президента України
https://youtu.be/datRuZTpaIw?si=MFF3vyvIcv1F9BEy Бажаю здоров’я, шановні українці, українки! Головне за сьогодні. Перше – селектор, ключові доповіді. Головком – щодо фронту, наших операцій і результатів. Міністр оборони –…
09:02 -
17:10Сучасний адміністратор: фахівці ЦНАПів області підвищували компетентності
Навички фахівця сучасного центру надання адміністративних послуг опановують адміністратори ЦНАПів Черкащини. Організували дводенні навчання Програма PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» у партнерстві з Черкаською…
17:10