4500 км комфортних доріг, – Кубраков про амбітні плани Укравтодору на 2021 рік

На Президентському форумі «Україна 30.Інфраструктура» голова Державного агентства автомобільних доріг України Олександр Кубраков презентував цілі Великого будівництва у 2021 році. Торік, нагадаємо, було відремонтовано та побудовано 4056 км доріг і 158 штучних споруд.
Амбітний план Укравтодору – будівництво та ремонт 4500 км доріг державного значення. У фокусі залишаться саме міжнародні та національні дороги, адже саме ці маршрути сполучають між собою найбільші міста та регіони країни. Водночас у деяких областях мережу державних доріг завершуємо оновлювати повністю – у тому числі з врахуванням територіальних доріг.
Що ремонтуватимуть у 2021 році?
1025 км доріг міжнародного значення;
1363 км національного значення;
904,3 км регіонального значення;
1206 км територіальних доріг.
«Результатом роботи Укравтодору протягом 2 років стане відновлення 37% основної мережі автошляхів. Цей показник суттєво наблизить до ключової цілі найближчих років – оновити всю основну мережу доріг в Україні. Нагадаю, що йдеться про 24 000 км доріг» – заявив Голова Укравтодору Олександр Кубраков.
Пріоритети на 2021 рік:
Укравтодор продовжить дотримуватися маршрутного принципу при виборі ділянок ремонту. Передусім, буде завершено ремонт напрямків, котрі розпочали торік. Також триватиме будівництво мостів, передусім у Запоріжжі.
У 2021 році історія інфраструктурних мегапроєктів, зазначив Олександр Кубраков, продовжиться. Ще одним важливим напрямом ремонтів стануть автошляхи до контрольно-пропускних пунктів. Заплановано відновлення понад 250 км доріг до КПП.
Торік було відновлено 150 км прикордонних доріг. Як приклад Олександр Кубраков навів зроблену у 2020 році дорогу до «КПП Грушів» на україно-польському кордоні
Ціль Укравтодору – оновлення 600 км автошляхів до КПП до 2023 року.
Продовжується процес проєктування Київської обхідної дороги. Йдеться про напівкільце навколо столиці, протяжністю близько 150 км. Наразі 2 ділянки майбутньої дороги знаходяться на етапі проєктування, а ще 3 готуються до оголошення тендеру на проєктування.
– Національна програма відновлення мостів залишається у пріоритеті. Тут головними об’єктами залишаються Запорізькі мости та стартує зведення мосту через річку Дніпро у Кременчуці.Усього буде відновлено 150 штучних споруд.
Амбітна ціль – відремонтувати щонайменше 20 мостів у кожному регіоні до 2025 року.
Ще один важливий напрям – масштабування Програми розвитку цементобетонних доріг. Всього у цьому році будуть розпочаті роботи з будівництва та оновлення майже 350 км цементобетонних доріг.
 «У нас є перехідні об’єкти, Н-31 Дніпро – Решетилівка і Н-14 Кропивницький – Миколаїв. Також починаємо нові, а саме трасу Р-55 та дорогу до Одеського порту» – сказав Олександр Кубраков.
У пріоритеті – саме південні дороги, де більш спекотний клімат та інтенсивніший рух вантажного транспорту.
Стрічка новин