«Держава підтримує заклади культури під час карантину», – Олександр Ткаченко

Допомога закладам культури від держави через карантинні обмеження є. Про це сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час брифінгу із представниками ЗМІ. 

Вперше в Україні запрацювала програма інституційної підтримки через гранти Українського культурного фонду та Українського інституту книги.

«Деякі виплати вже здійснилися. Найближчим часом виплату грантів поновлять. Ми сподіваємося, що цього року всі зобов’язання, які держава брала перед грантодавцями, будуть виконані. Це наша репутація, це довіра до нас як креативного культурного суспільства», – каже Олександр Ткаченко.

За словами керівниці управління культури та культурної спадщини Черкаської ОДА Людмили Фіть, культурні заклади Черкащини також активно подавалися на програму інституційної підтримки. Отримали кошти Черкаський обласний краєзнавчий музей, Національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка», Державний історико-культурний заповідник «Трипільска культура». Інші заклади очікують на надходження фінансування.

Крім цих грантів є й інші програми підтримки. Наразі ухвалений Закон для підтримки культури і креативних індустрій. Олександр Ткаченко стверджує, що це полегшить надання культурних послуг, дозволить ефективніше працювати самим культурним установам.

Також в Міністерстві змінили постанову «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися державними і комунальними закладами культури».

Зараз Міністерство культури з Міністерством фінансів напрацьовує спрощення користуванням державною програмою кредитування 5-7-9% для бізнесу в Україні. Це робиться для того, щоб і культурні заклади, і креативна економіка могли долучитися до цієї програми активніше в період карантину. 

«Креативна економіка як сфера культури чи не найбільше постраждала через епідемію та карантин. Ми намагаємося зробити поправки до постанов щодо карантинного режиму. Тому що хто як не культурні заклади дотримуються цих вимог та ставляться відповідально до дотримання протиепідемічних заходів», – каже Олександр Ткаченко. 

Стрічка новин