Це було системне знищення народу. І наше завдання – зберегти пам’ять поколінь про геноцид українців, – Сергій Сергійчук

Сьогодні між Черкаською обласною державною адміністрацією та Національним музеєм Голодомору-геноциду  підписали Меморандум про взаємодію та співробітництво.  До Черкащини з цієї нагоди завітала директорка закладу Олеся Стасюк. Долучилися до заходу також місцеві владці, науковці, фахівці держархіву.

 – Це справді символічна подія напередодні вшанування пам’яті жертв Голодомору. Завтра, як відомо, відзначаємо 87-мі роковини, зауважив очільник області. Голодомор 1932-33 років забрав життя мільйонів закатованих голодом людей. Це було системне знищення народу. І нині наше завдання – зберегти пам’ять про геноцид українців тодішнім комуністичним режимом. Бо лише та нація, яка знає історію, може далі розвиватись, враховуючи помилки минулого. Відтак маємо виховувати покоління, яке  б усвідомлювало та знало про тодішні історичні події та пам’ятало про це. 

За словами Олесі Стецюк, голодомор-геноцид – це не лише трагедія українського народу. Насамперед, це міжнародний злочин, скоєний комуністичним тоталітарним режимом. Визнання голодомору-геноциду автоматично є визнанням російської агресії і війни на сході України.

«50 років тривала інформаційна блокада про голодомор-геноцид. За часів Незалежності ми по частинках збирали цю інформацію правди і розповідали людям. Завдяки тому, що були розсекречені архіви, з кожним роком ми знаємо все більше інформації. І намагаємося зробити її якомога доступнішою. Зокрема, завдяки ініціативам підписання меморандуму про налагодження співпраці по областях», – сказала Олеся Стецюк.

У межах меморандуму  планують втілити низку важливих проєктів. На Черкащині планують поповнити фонди наукових бібліотек сучасними науково-популярними виданнями з історії України ХХ століття, зокрема й про геноцид української нації, проводити екскурсії, виставки, уроки та семінарі, зокрема й в онлайн-форматі, та багато іншого.

Як зазначив Сергій Сергійчук, а невдовзі планують спільно створити окремий тематичний музей Голодомору на Черкащині, що надасть змогу поширити більше правдивої інформації про геноцид українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом. Тому, якщо хтось має власні історії трагедії, їх можна буде надавати для цього музею. Щоб  люди могли дізнатися правду не тільки загальну, а й кожної окремої сім’ї.

Керівниця музею подякувала голові Черкаської ОДА за співпрацю та передала міським бібліотекам та музеям комплекти книг, які розповідають про геноцид українського району.

«Пам’ять має проявлятися в конкретних діях. Переконаний, наша подальша комунікація з Національним музеєм Голодомору-геноциду, спільна діяльність у межах підписаного меморандуму сприятиме цьому, – додав Сергій Сергійчук.

28 листопада в Україні відзначають 87-і роковини Голодомору, який у 1932-33 роках забрав життя 300 тисяч жителів Черкаської області. Тоді найбільше постраждали черкащани з Корсунь-Шевченківського, Лисянського та Тальнівського району.

В Україні від Голодомору 1932-33 років за офіційною інформацією загинуло більше 10 мільйонів.

Стрічка новин