«5 пам’яток культури плануємо відновити на Черкащині», – Сергій Сергійчук про розвиток туризму в області

 

Відбудувати дороги і реконструювати пам’ятки культури. Голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук назвав першочергові завдання, щоб зробити область туристичною. Які об’єкти планують відновити на Черкащині та як саме очільник області розповів в інтерв’ю «Новій добі».

«Наразі активно будують і ремонтують дві категорії доріг – місцевого значення (обласні, районні) та державного (міжнародні національні, регіональні). Але ще є державні дороги територіального значення – їх побудували ще в 70-ті роки і саме вони ведуть до наших туристичних перлин. Тому нам потрібно ще трохи часу для того, вирішити це питання остаточно. І коли ми це зробимо, це відкриє безмежні можливості для розквіту туризму області», – каже Сергій Сергійчук.

Крім відремонтованих доріг, потрібні інвестиції в інфраструктуру. Для розвитку цього напрямку при Черкаській ОДА створюють Офіс інвестицій. Це буде відкритий простір, де допомагатимуть представникам бізнесу в інформаційних, логістичних, юридичних та інших питаннях.

«Також ми реконструюємо пам’ятки культури. Президент озвучував плани щодо «Великого будівництва» об’єктів культурної сфери. Наша область вже подала свої пропозиції.  Ми врахували стан об’єктів, їхню важливість, історичне значення для регіону та можливість стати ключовим туристичним магнітом в області», – говорить Сергій Сергійчук.

Для відновлення обрали 5 пам’яток:

Реставрація фасадів Палацу, Триповерхового флігеля та Башти в’їзних воріт Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника;

Реставрація, реконструкція та будівництво об’єктів Мисливського замку та впорядкування прилеглого до нього парку в Тальному;  

Проектування, реставрація об’єктів Кам’янського державного історико-культурного заповідника (Садиба Давидових);  

Садиба Даховського у селі Леськове (Леськовський палац);

Дерев’яна будівля земської лікарні (архітектор В. Городецький, 1894 рік село Мошни, Черкаський район, Черкаська область). 

Парламент проголосував за зміни до бюджету на 2021 рік, в якому передбачили виділення грошей на будівництво і реконструкцію низки важливих об’єктів в Каневі.

Зокрема, на будівництво Будинку культури на 700 місць в держбюджеті запланували 65 мільйонів гривень. Це будівництво розпочали ще в 1984 році і досі не завершили. Ця будівля могла би бути культурною пам’яткою міста. Крім того, вже незабаром відремонтують дорогу від Канівської ГЕС до Чернечої гори. На неї виділили з бюджету 10 мільйонів гривень.

Стрічка новин