Держава працює в трьох напрямах підготовки до зими: інфраструктура, накопичення ресурсів, децентралізація генерації

Уряд, обласні військові адміністрації та влада громад синхронно працюють у трьох ключових напрямах для того, щоб узимку в усіх домівках було світло і тепло. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 15 жовтня.

«Україна стоїть на порозі опалювального сезону. Це вже третій осінньо-зимовий період, який мусимо пройти в умовах повномасштабної війни. Розуміємо всі надзвичайні виклики та робимо все можливе, щоб мінімізувати ризики», — зазначив Прем’єр-міністр.

Перший напрям роботи — це підготовка інфраструктури. За словами очільника Уряду, сьогодні понад 99% житлових будинків готові до початку опалювального сезону. Кількість шкіл, дитячих садочків та лікарень, готових до проходження зими, теж наближається до 100%.

«Понад 18 тис. котелень та 4,8 тис. центральних теплових пунктів перебувають на стадії готовності до подачі тепла», — додав Денис Шмигаль.

Другий напрям — це накопичення ресурсів. Наразі в українських газосховищах закачано 12,2 млрд куб. м блакитного палива, а на складах накопичено 3,1 млн тонн вугілля.

«Цього достатньо для проходження зими. Нагадую, що цей опалювальний сезон, як і минулий, плануємо пройти на газі власного видобутку», — підкреслив Прем’єр-міністр і додав, що всі дев’ять енергоблоків АЕС, що підконтрольні Україні, наразі працюють. Саме вони забезпечать основний обсяг генерації електроенергії в опалювальний сезон.

Третій напрям підготовки до зими — це створення децентралізованої генерації. Працюють ініційовані Урядом програми енергетичної стійкості.

«Кредити під 0% для громадян, позики для ОСББ під програму ГрінДІМ, кредити «5-7-9%» для малого та середнього бізнесу, пільгові кредити від «Фонду декарбонізації України» для комунальних підприємств та громад», — зазначив Прем’єр-міністр.

Загалом, за словами Глави Уряду, банки вже видали різним категоріям позичальників кредитів на 2 млрд грн.

За інформацією Урядового порталу

Стрічка новин