Гроші ходять за студентом: в Україні запроваджують гранти на навчання через Дію

Цьогоріч вступники-контрактники зможуть отримати фінансову підтримку від держави. Про це інформують у Міністерстві цифрової трансформації України.

Грант частково покриє вартість бакалаврської програми або програми підготовки медика, а оформити його можна буде через застосунок Дія. Таке рішення ухвалив Уряд України.

«Нова система фінансування — це про принцип “гроші ходять за студентом”. Так абітурієнти отримають більше свободи у виборі майбутньої професії, адже орієнтуватимуться на власні бажання, а не наявність бюджетних місць в університеті. З іншого боку, такий підхід стимулюватиме конкуренцію за вступників між ЗВО. У довгостроковій перспективі це сприятиме покращенню якості освіти, професійному розвитку викладачів, розвитку науки та інновацій. Це революційний крок для української системи вищої освіти», — зазначив Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації.

Вступники-контрактники зможуть отримати від 15 тис. грн на рік для покриття частини вартості навчання. Розмір гранту визначається індивідуально для кожного — за результатом НМТ та з урахуванням коефіцієнта спеціальності.

Отримати грант може вступник, який:

  • вступає на бакалаврат (або магістратуру медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування) після школи чи коледжу;
  • вступає на денну або змішану форму навчання на контракт;
  • має результати НМТ з будь-яких двох предметів з оцінками не менш ніж 150.

Загалом сума гранту розраховуватиметься так:

  • маєте 150–170 балів з будь-яких двох предметів — претендуєте на 15 тис. грн;
  • більш ніж 170 балів — на 25 тис. грн.

Розмір гранту множитимуть на коефіцієнт залежно від спеціальності. Але для деяких спеціальностей не передбачено гранту першого рівня — лише другий, тож доступний для вступників, у яких понад 170 балів із мінімум двох предметів.

Алгоритм подання заявок такий:

  1. Вибираєте навчальний заклад та програму, на яку хочете вступити.
  2. Після зарахування подаєте заяву про бажання отримати грант через кабінет у ЄДЕБО між 5 вересня і 31 жовтня 2024 року
  3. Отримуєте повідомлення про призначення державного гранту з річною сумою, яку виплачуватимуть двома платежами протягом навчального року.
  4. Залишаєте заяву про отримання гранту в Дії.
  5. Кошти надходять на спеціальний рахунок.

Грант надаватимуть щорічно протягом усього навчання 4 роки — на бакалаврат і 6 років — на медичного магістра.

Стрічка новин